Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tarasti haluaisi yksinkertaistaa hallintoa

Grahn-Laasonen tyrmäsi Vehviläisen ajatuksen ammatillisen koulutuksen mahdollisesta siirrosta maakunnille

Kotimaa
 
Mika Ranta / HS
Ministeri Lauri Tarasti ei puuttunut soteen eikä rahoitukseen.
Ministeri Lauri Tarasti ei puuttunut soteen eikä rahoitukseen. Kuva: Mika Ranta / HS
Fakta

Tarasti ehdottaa

 Itsehallintoalueita kutsutaan maakunniksi.

 Poliittista harkintaa vaativat tehtävät ratkaistaan maakuntavaltuustossa tai maakuntahallituksessa, muut asiat maakuntavirastossa.

 Maakuntavaltuustoilla ja -hallituksilla on pääsääntöisesti samat tehtävät kaikissa maakunnissa.

 Maakuntavirastojen tehtävät ovat keskenään erilaisia.

Valtava määrä tehtäviä siirretään valtiolta ja kunnilta uudenlaisille maakunnille, joiden on tarkoitus aloittaa toimintansa vuoden 2019 alussa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon eli soten ulkopuolelle jäävien tehtävien siirtoa selvittänyt ministeri Lauri Tarasti luovutti oman raporttinsa tiistaina kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläiselle (kesk).

Tarastin mukaan ”tästä voi tulla ihan hyvä mutta suuri, suuri uudistus”.

Hänen tavoitteenaan on yksinkertaistaa hallintoa.

Selvityshenkilön päätehtävänä oli miettiä, miten maakuntien liitoista ja ely-keskuksista siirretään tehtäviä uuteen hallintoon.

Tarasti ehdottaa yritys- ja työvoimapalvelujen eli nykyisten te-toimistojen tehtävien järjestämisvastuun siirtämistä maakunnille, jotka voivat osoittaa palvelujen tuottajiksi suuria kuntia, kaupunkiseutuja tai yksityisiä tahoja. Maakunnat voisivat myös järjestää yritys- ja työvoimapalvelut itse.

Rakennusvalvonnan järjestämisvastuu siirtyisi maakuntiin, mutta kunnat voisivat halutessaan hoitaa valvonnan itse.

Pelastustoiminnankin tehtävät siirretään maakunnille. Pelastustoimi on kuntien lakisääteistä yhteistoimintaa, jota nyt hoitaa 22 alueellista pelastuslaitosta.

Tarasti esittää niiden määrän supistamista kahteentoista, eli niitä olisi saman verran kuin ympärivuorokautisesti päivystäviä sairaaloita tulevaisuudessa. Paikalliset pelastusasemat jatkaisivat nykyisellään.

Ely-keskukset häviäisivät kokonaan kartalta. Niistä valtiolle jäävät tehtävät siirrettäisiin pääosin aluehallintovirastoille eli aveille, joista yksi nimetään pääaluehallintovirastoksi. Avien toimivalta muutetaan valtakunnalliseksi.

Vehviläinen korosti maakuntien aitoa itsehallintoa.

”Demokraattisesti valitut päättäjät ja oikeus päättää taloudestaan tiettyyn rajaan saakka”, hän mainitsi.

Hallitus on linjannut, että maakuntien rahoituksesta pääosa tulee valtion rahoituksena ja sen rinnalla tutkitaan maakunnan osittaista verotusoikeutta.

Vehviläisen mukaan Tarastin ehdotus on hyvä pohja jatkovalmistelulle, mutta se ei ehkä riitä. Hän toivoo, että hallitus vielä arvioi, ovatko ehdotetut tehtäväsiirrot kaikkien ministeriöiden osalta riittävät.

”Jos jonkun maakunnan kaikki kunnat haluavat, että maakunta ottaisi ammatillisen koulutuksen järjestettäväkseen, sen pitäisi olla mahdollista”, hän sanoi.

Vehviläinen on väläyttänyt aiemminkin (HS 9.1.), että tämä voisi olla mahdollista maakunnille, joissa koko ammatillinen koulutus on jo järjestetty maakuntapohjalle.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) tyrmäsi ajatuksen.

”Ammatillinen koulutus ei ole siirtymässä maakuntien hoidettavaksi”, hän sanoi HS:lle.

Oppositio ärähti heti Tarastin linjauksista. ”Uusi maakuntahallinto tulee olemaan jättimäisen laaja-alainen, kun sama toimielin päättää rakennusvalvonnasta, diabeteshoidosta ja pelastustoimesta”, totesi kansanedustaja ja Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja Sirpa Paatero (sd).

Hänen mukaansa hallinnon yksinkertaistaminen on hyvä tavoite, mutta nyt mennään vahvasti toiseen ääripäähän, joissa valittujen maakuntapäättäjien tulee olla melkoisia moniosaajia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat