Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pikkulasten antibioottikuurit häiritsevät suolistoa – riskinä ylipaino ja astma

Kotimaa
 
Petri Puromies / Lehtikuva
Lääkäri tutkii lapsen korvaa. Jos lapsi joutuu ensimmäisinä elinvuosinaan toistuvasti antibioottikuureille, se häiritsee tuoreen tutkimuksen mukaan suoliston bakteerien normaalia kehittymistä.
Lääkäri tutkii lapsen korvaa. Jos lapsi joutuu ensimmäisinä elinvuosinaan toistuvasti antibioottikuureille, se häiritsee tuoreen tutkimuksen mukaan suoliston bakteerien normaalia kehittymistä. Kuva: Petri Puromies / Lehtikuva

Pikkulapsille annetut antibioottikuurit häiritsevät suoliston bakteerien normaalia kehittymistä, kertoo tuore Helsingin yliopistossa tehty tutkimus.

Haitallisia ovat erityisesti hengitystieinfektioihin määrätyt makrolidi-antibiootit, jotka näyttävät edistävän myös antibiooteille vastustuskykyisten bakteerikantojen kehittymistä. Ne ovat Suomessa toisiksi yleisin antibioottityyppi ja niiden vaikutus säilyy suolistossa pitkään.

”Suoliston mikrobiston toipuminen antibioottikuurista kestää yli vuoden. Jos lapsi joutuu ensimmäisinä elinvuosinaan toistuvasti antibioottikuureille, mikrobisto ei ehkä missään välissä ehdi täysin toipua”, tutkija Katri Korpela kertoo.

Penisilliinityyppiset antibiootit ovat käytetyimpiä, ja niillä vaikuttaisi olevan makrolideja huomattavasti lievempiä vaikutuksia suoliston mikrobistoon ja lapsen painoindeksiin.

Aikaisemmissa tutkimuksissa on todettu, että varhaislapsuudessa käytetyt antibiootit voivat lihottaa ja nostaa riskiä sairastua aineenvaihduntasairauksiin, kuten metaboliseen oireyhtymään. Antibiooteilla on myös yhteyttä astmaan.

Sama tuli ilmi myös tässä tutkimuksessa makrolidi-antibiootteja syöneillä lapsilla. Kahden ensimmäisen ikävuoden aikana useita lääkekuureja saaneilla lapsilla kuurien määrä oli yhteydessä korkeampaan painoindeksiin ja kohonneeseen astmariskiin.

Antibiootit vähensivät mikrobiston lajirikkautta.

”Suoliston mikrobisto vaikuttaa monella tavalla aineenvaihduntaan ja siihen, miten ruuasta saa energiaa. Kaikkea siihen liittyvää ei vielä täysin ymmärretä”, Korpela sanoo.

Vanhemmat eivät voi itse havaita, että lapsen suoliston toiminnassa olisi antibioottien aiheuttamia ongelmia. Häiriöt näkyvät suoraan vain ääritapauksissa, jos lapselle tulee tulehduksellinen suolistosairaus.

Tutkijoiden mukaan antibiootteja pitää edelleen käyttää lapsilla tarvittaessa, mutta turhia antibioottikuureja pitäisi välttää.

”Yksi ainoakin kuuri voi tiettynä aikana saatuna vaikuttaa selvästi suoliston bakteeristoon ja toimintaan”, Korpela sanoo.

Silloin kun penisilliinin käyttö on mahdollista, se on Korpelan mukaan todennäköisesti parempi vaihtoehto kuin makrolidit.

”Täytyy luottaa siihen, että lääkäri tietää ja osaa määrätä oikean lääkkeen oikeaan tilanteeseen.”

Helsingin yliopiston tutkimuksessa oli mukana 142 lasta, jotka olivat iältään 2–7-vuotiaita.

Tutkijat selvittivät heidän antibioottien käyttöään ja sitä, miten se näkyy suolistomikrobistossa. Lisäksi he tutkivat antibioottikäytön yhteyttä astmaan ja painoindeksiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat