Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kehyskuntien veto hiipuu, lapsiperheet jäävät kaupunkeihin – katso, minne omasta kotikunnastasi muutetaan

Kotimaa
 
Pentti Vänskä
Kuva: Pentti Vänskä
Fakta

Kasvajat ja menettäjät

 Seitsemän kuntaa, joissa väkiluku kasvoi suhteellisesti eniten 2015 (vähintään sadan asukkaan muutos):

1. Sipoo, 326

2. Kauniainen, 109

3. Kaarina, 253

4. Ylöjärvi, 253

5. Valkeakoski, 159

6. Lempäälä, 155

7. Nokia, 224

 Seitsemän kuntaa, joissa väkiluku väheni suhteellisesti eniten 2015 (vähintään sadan asukkaan muutos):

1. Posio, 101

2. Pudasjärvi, 186

3. Lieksa, 245

4. Ilomantsi, 109

5. Kristiinankaupunki, 126

6. Oulainen, 115

7. Kurikka, 210

Turku veti viime vuonna isoista kaupungeista suhteellisesti eniten muuttajia muualta Suomesta. Se kasvatti väkimääräänsä suhteessa jopa enemmän kuin Helsinki, joka niin ikään kasvoi roimasti.

Suomalaisten into muuttaa kunnasta toiseen kasvoi viime vuonna hieman. Tyypillinen muuttaja oli nuori aikuinen, joka muutti toiselle paikkakunnalle opiskelemaan, useimmiten yliopistokaupunkiin.

Kuntien välisen muuttoliikkeen tilastot viime vuodelta yllättävät monen kehyskunnan osalta. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun Kerava ja Vihti sekä Turun seudun Masku menettivät asukkaita.

”Lähtömuutto suurten kaupunkien keskuksista on romahtanut 2010-luvulla. Ovatko kyseessä uuden sukupolven uudet arvot, vai liittyykö tämä enemmän taloudelliseen tilanteeseen ja heikkoon työllisyyteen? Se jää nähtäväksi”, toteaa Tilastokeskuksen yliaktuaari Matti Saari.

Muutot vähenivät nimenomaan kolmekymppisten perheellisten kohdalla. Nuoret kaksikymppiset muuttivat entiseen tahtiin.

Karim El-Bardi, 18, muutti pari viikkoa sitten Helsinkiin Lieksasta Pohjois-Karjalasta. El-Bardi ei ole ainoa Lieksasta muuttanut. Kaupungin väkimäärä putosi viime vuonna suhteessa eniten yli 10 000 asukkaan kunnista.

El-Bardi jätti lukion kesken ja aloitti ravintola-alan opinnot Stadin ammattiopistossa Roihuvuoressa.

”Ei vain riittänyt maltti käydä lukiota loppuun. Päätin sitten lähteä heti, koska joskus se pitää kuitenkin tehdä. Nyt olen jo valmiina Helsingissä, kun kaverit Lieksasta muuttavat myöhemmin”, El-Bardi perustelee.

Muuttoliiketutkija Timo Aron mukaan Lieksa on hyvä esimerkki niistä maakuntien kakkos- ja kolmoskeskuksista, joista väki muuttaa kiivaasti.

Lieksan lisäksi tämän kokoluokan kaupungeista kutistuivat viime vuonna roimasti muun muassa Kurikka, Raahe, Pietarsaari, Alajärvi ja Nivala.

Ainoastaan joka neljäs Suomen kunta sai muuttovoittoa. Isojen keskusten lisäksi väkimääräänsä onnistuivat kasvattamaan merkittävästi jotkut lähellä keskuskaupunkia sijaitsevat kehyskunnat, kuten Sipoo ja Kauniainen Helsingin lähellä sekä Ylöjärvi Tampereen seudulla.

”Koko maata ajatellen kehyskunnat hiukan petrasivat viime vuonna. Esimerkiksi Sipoo on pystynyt omilla vetovoimatekijöillään houkuttelemaan tietynlaisia muuttajia. Kaikilla kunnilla ei toki ole tarjota merenrantatontteja”, Saari toteaa.

Muuttovilkkaus on suurimmillaan 20-vuotiaiden ikäryhmässä ja sen jälkeen laskee nopeasti. Tämä korostuu, kun kolmikymppisten muutot vähenevät.

”2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä koettiin suuri ryntäys kehyskuntiin. Silloin myös taloudessa meni hyvin. Toisaalta voi olla, että ilmapiiri on nyt toisenlainen, vaikka taloudellinen tilanne paranisikin. Kaipaako uusi sukupolvi rivitaloa tai omakotitaloa vai viihtyykö enemmän urbaanissa ympäristössä?” Saari pohtii.

Seutukunnittain vertailtuna väki väheni eniten Kemi-Tornion alueella sekä Raahen, Rauman ja Kouvolan seuduilla.

”Savupiipputeollisuuden paikkakunnat ovat jo pitkään olleet suuria menettäjiä, ja se näkyy tässä vertailussa. Nuoret lähtevät opiskelemaan, eikä kotiseutu pysty tarjoamaan ensimmäistä työpaikkaa”, Saari sanoo.

Pysyvän kukoistuksen kannalta työpaikkojakin olennaisempaa on koulutustarjonta. Tämä näkyy Äänekoskella, josta väki vähenee, vaikka teollisuuden tulevaisuus näyttää valoisalta.

Periferia-maaseutu on Suomessa jo pitkälti tyhjentynyt. Yli puolet suomalaisista asuu muuttovoittokunnissa: vuodenvaihteessa osuus oli 58 prosenttia.

”Yliopistoseudut ovat selkeimpiä voittajia. Ydinmaaseudulla on tehty investointeja, mutta se näyttää kuuluvan entistä enemmän menettäjien joukkoon”, Aro sanoo.

Outi Pyhäranta / HS
Karim El-Bardi, 18, muutti kaksi viikkoa sitten Helsinkiin Lieksasta Pohjois-Karjalasta. ”Joskus on lähdettävä, joten päätin lähteä nyt”, sanoo ravintola-alan opinnot Roihuvuoressa aloittanut El-Bardi.
Karim El-Bardi, 18, muutti kaksi viikkoa sitten Helsinkiin Lieksasta Pohjois-Karjalasta. ”Joskus on lähdettävä, joten päätin lähteä nyt”, sanoo ravintola-alan opinnot Roihuvuoressa aloittanut El-Bardi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat