Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntija kertoo, miksi ilmanvaihtokone jäätyy pakkasella

Ilmanvaihtokone jäätyy joka talvi, kun pakkaslukemat laskevat tarpeeksi alas. Ongelma syntyy, kun ulkona on kova pakkanen ja sisällä iso kosteuskuorma.

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Ilmanvaihtokone nollaenergiakerrostalossa Järvenpäässä.
Ilmanvaihtokone nollaenergiakerrostalossa Järvenpäässä. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Ilmanvaihtokone jäätyy joka talvi, kun pakkaslukemat laskevat tarpeeksi alas. Ilmanvaihtoaukoista pukkaa huoneisiin kylmää ilmaa, itse kone pitää pahaa ääntä ja kun laitteen avaa, voi todeta sen, minkä jo arvasikin: kennot ovat jäässä.

Miksi ilmanvaihtokone jäätyy, Swegon Oy:n asuntoilmanvaihdon liiketoimintapäällikkö Petteri Tarkio?

”Ongelma syntyy, kun ulkona on kova pakkanen ja sisällä iso kosteuskuorma. Kun kosteutta ei saada ulos, se kerääntyy koneeseen ja tuloilma alkaa sitä jäädyttää. Kovalla pakkasella ongelma syntyy esimerkiksi saunomisen yhteydessä.”

Millainen ilmanvaihtokone on alttein jäätymään?

”Omakotitaloissa meillä on pääsääntöisesti kahdenlaista tekniikkaa: pyöriväkennoisia ja vastavirtatekniikalla toimivia. Ruotsissa ja Norjassa pyöriväkennoiset ovat yleisin ratkaisu, Suomi taas on vastavirtakennoisten maa. Pyöriväkennoinen on hyötysuhteeltaan korkeampi, mutta jäätymiselle hieman alttiimpi. Ilmavirrat kohtaavat siinä toisensa, kun taas vastavirtakoneessa ne eivät kohtaa.”

”Itselläni on omakotitalossa pyöriväkennoinen kone ja olen oppinut sitä käyttämään niin, että 25 asteen pakkasella en mene saunomaan tai saunon vain lyhyen aikaa. Silti laittaisin samanlaisen uudestaan, koska hyötysuhde on pikkupakkasella niin paljon parempi.”

Onko ajauduttu tilanteeseen, jossa ilmanvaihtokoneelta vaaditaan liikaa energiatehokkuutta Suomen pakkasissa?

”Kyllä se näin on. Koneiden valmistajat ovat olleet tuskissa, kun lainsäätäjä vaatii laitteilta energiatehokkuutta, mutta jäätymistä estävä tekniikka syö sähköä.”

”Me valmistajat teemme niin kuin rakennusmääräykset vaativat. Asiakkaat joutuvat hyväksymään sen tosiasian, että rakennusmääräykset täyttyvät mutta laitteet toimivat moitteettomasti vain 90 prosenttia vuodesta.”

”Jos lainsäätäjä ei muuta energiasäädöksiä, se voi tietysti määrätä, että jokainen perhe saa saunoa vain yhden kerran viikossa.”

Tuleeko jäätymisistä paljon yhteydenottoja talvisin?

”Viimeiset kolme viikkoa on puhelin soinut.”

Mitä pitää tehdä, kun kone on jäätynyt?

”Sulattaa se, eihän siinä muu auta. Periaatteessa koneen automatiikan pitäisi hoitaa se itse, mutta jos näin ei ole tapahtunut ja kone on jäässä, sen pitää antaa sulaa. Ilmansuodattimet kannattaa tarkistaa, että ne ovat puhtaat. Ilmannopeuksia ei pidä pienentää.”

”Jos ilmanvaihto säädetään hieman alipaineiseksi, jäätymisen todennäköisyys pienenee. Sisältä tuleva lämmin ilma pitää koneen huurtumatta pidempään. Alipainetta ei saa olla liikaa. Jos talo ei saa korvausilmaa mistään, se voi alkaa imeä sitä takan kautta.”

Kovista pakkasista tuskin päästään pysyvästi eroon. Tuleeko ilmanvaihtokoneiden tekniikka muuttumaan niin, että jäätymisistä päästäisiin?

”Haluaisimme tehdä ilmanvaihtokoneita, jotka eivät jäädy ja teknisesti niitä pystytään tekemään. Se vaatii lämmitysenergiaa ennen ja jälkeen ilmanvaihtokoneen, mikä kasvattaa koneiden energiankulutusta.”

”Tämä on meille iso tuotekehityksellinen haaste. On löydettävä uusia tekniikoita hallita jäätymistä, kun sitä ei sähkötekniikan avulla voi tehdä. Ongelma on se, että laitteista tulee kolme, neljä kertaa nykyistä isompia. Kuinka moni ottaa sellaisen kodinhoitohuoneeseensa?”

Voiko talonsa pilata toimimattomalla ilmanvaihtokoneella?

”Se vaatisi vuosia. Nykytalot tosin ovat pulloja. Jos korkki ei ole auki, kosteus ei pääse mistään ulos. Eniten huonoon ilmanvaihtoon vaikuttavat asumistottumukset sekä henkilöiden ja eläinten määrä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat