Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Useita poliisiasemia uhkaa lakkautus – myös Helsingin Kisahallin putka listalla

Alustavalla lakkautuslistalla on 16 poliisiasemaa eri puolilla maata, mutta lista voi vielä muuttua.

Kotimaa
 
Lauri Rotko
Risto Nuutinen tuli keskiviikkona ajokorttiasioissa Mäntsälän poliisiasemalle, jossa häntä palveli lupasihteeri Ulla-Maija Sandberg.
Risto Nuutinen tuli keskiviikkona ajokorttiasioissa Mäntsälän poliisiasemalle, jossa häntä palveli lupasihteeri Ulla-Maija Sandberg. Kuva: Lauri Rotko

Moni paikkakunta on menettämässä poliisiaseman alueeltaan. HS:n tietojen mukaan useita poliisiasemia saatetaan sulkea kokonaan.

Lisäksi Helsingin poliisi voi luopua Kisahallin ja Itäkeskuksen putkatiloistaan.

Tatu Paulaharju
Poliisihallituksen esityksen mukaan muun muassa Töölön Kisahallin putkatiloista voitaisiin luopua.
Poliisihallituksen esityksen mukaan muun muassa Töölön Kisahallin putkatiloista voitaisiin luopua.

Sisäministeriö on viimeistelemässä suunnitelmaansa poliisin toimipisteiden vähentämisestä.

HS:n tietojen mukaan ministeriö on noudattamassa suurelta osin Poliisihallitukselta pyytämäänsä esitystä lakkautettavista toimipisteistä.

Poliisihallituksen esittämälle lakkautuslistalle päätyi 16 poliisiasemaa sekä joitakin muita poliisin toimitiloja. Lakkautusuhka koskee siten useampaa kuin joka kymmenettä poliisiasemaa.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) ei ole vielä hyväksynyt suunnitelmaa. Se on määrä esitellä hänelle mahdollisesti vielä tällä viikolla.

Lakkauttamiset ovat kohdistumassa pienempiin poliisiasemiin poliisilaitosten ydinalueiden ulkopuolella. Suomen paikallispoliisi muodostuu 11 poliisilaitoksesta, joilla on nykyisin yhteensä 119 poliisiasemaa.

Lakkautettavien paikkojen työntekijät voivat siirtyä poliisin muihin toimipisteisiin.

Poliisihallituksen poliisijohtaja Jyrki Wasastjerna kertoo, että toimipaikkojen vähentämisellä on tarkoitus karsia kustannuksia, jotta poliisien määrä voitaisiin säilyttää mahdollisimman suurena.

Poliisihallituksen esittämät poliisilaitosten lakkauttamiset vähentäisivät kustannuksia miljoonalla eurolla vuosittain.

Poliisihallituksen esityksen mukaan eniten poliisiasemia suljettaisiin Itä-Suomen poliisilaitoksen alueelta. Ovensa sulkisivat Ilomantsin, Juvan, Mäntyharjun, Outokummun ja Siilinjärven poliisiasemat.

Itä-Uudeltamaalta lakkautus uhkaa Mäntsälän poliisiasemaa.

Länsi-Uudenmaan poliisin alueella Hanko on menettämässä oman poliisiasemansa.

Muita suljettavia poliisiasemia olisivat Poliisihallituksen esityksen mukaan Eura, Huittinen, Kaarina, Parikkala, Mänttä-Vilppula, Lempäälä, Ylöjärvi, Haukipudas ja Liminka.

Poliisijohtaja Wasastjerna kertoo, että lakkautusuhan alla on hyvin erilaisia poliisiasemia. Osassa niistä on hyvin vähän työntekijöitä ja palveluita, joissakin enemmän. Jotkin tilat voisivat jäädä edelleen poliisin käyttöön.

Wasastjernan mukaan poliisiasemien lakkautukset voivat hieman heikentää poliisipalveluiden saatavuutta.

”Palvelut voivat etääntyä joiltakin osin”, hän sanoo.

Helsingin poliisilaitos voisi luopua Poliisihallituksen esityksen mukaan Töölön Kisahallin ja Itäkeskuksen putkatiloista, osasta Malmin poliisiasemaa sekä osin Länsi-Pasilan autohalleista.

Helsingin apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki kertoo, että kyse on pääkaupungin osalta alustavista suunnitelmista eikä päätöksiä ole tehty.

”Tähän liittyy paljon liikkuvia osia. Näitä asioita on pyöritelty viimeiset kaksi, kolme vuotta”, Koskimäki toteaa.

Poliisihallituksen lakkautusesityksen sisältämille Helsingin poliisin tiloille ei ole vielä korvaavia paikkoja olemassa.

Helsingin poliisi on jo aiemmin keskittänyt toimintojaan Pasilaan.

”Haluaisimme riittävästi putkatiloja ja kaupungin ylläpitämän selviämisaseman tiloja Pasilaan”, Koskimäki sanoo.

Töölön Kisahallin putkan vuokrasopimus päättyy vuoden lopussa.

Mitä Kisahallin putkan viereiselle Helsingin kaupungin selviämishoitoasemalle tapahtuu, jos putka lopetetaan?

”Selviämishoitoaseman toiminta jatkuu ja sitä kehitetään”, vastaa Helsingin psykiatrian ja päihdepalvelujen vs. johtaja Mikko Tamminen.

”Olemme kuulleet poliisilta aiemmin, että putka saatetaan siirtää. Sosiaali- ja terveysviranomaisten ja poliisin työryhmä pohtii asiaa. Lopputulos riippuu poliisin ratkaisusta.”

Putkan ja selviämishoitoaseman sijainti vierekkäin on ollut kätevää, kun poliisiauto on tuonut asiakkaita, Tamminen kuvailee.

Jos sisäministeri Petteri Orpo näyttää suunnitelluille lakkautuksille vihreää valoa, ne lähetettäneen seuraavaksi lausuntokierrokselle muun muassa niihin kuntiin, joita lakkauttamiset koskisivat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat