Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kysely: Lemmikin hoito käy monille liian kalliiksi

Valtaosa huolehtii lemmikistään, vaikka taloustilanne olisi huonontunut.

Kotimaa
 
Seppo Solmela
Suomessa arvioidaan olevan yli miljoona kissaa ja koiraa.
Suomessa arvioidaan olevan yli miljoona kissaa ja koiraa. Kuva: Seppo Solmela
Fakta

Kissaihmisillä koiraihmisiä alhaisempi tulotaso

 Suomen eläinsuojeluyhdistysten liiton (SEY) teettämään TNS Gallupin toteuttamaan nettikyselyyn vastasi 1028 koiran- tai kissanomistajaa. Tutkimuksen virhemarginaali on 3 prosenttia suuntaansa.

 Kyselyyn vastanneista noin puolella oli koira, 39 prosentilla kissa ja 13 prosentilla molemmat.

 Kissanomistajien tulotaso oli koiranomistajia alhaisempi. Viimeisen vuoden aikana he olivat myös kuluttaneet koiranomistajia vähemmän rahaa eläinlääkintäkuluihin.

 Vastanneista noin joka viidennellä oli eläinlääkintäkuluja korvaava vakuutus. Se oli yleisempää koiranomistajilla.

Heikosta taloustilanteesta huolimatta valtaosa lemmikinomistajista pitää huolta eläimistään. Silti joka neljäs lemmikinomistaja kokee olevansa taloustilanteessa, jossa heillä on vaikeuksia hoitaa lemmikin peruskuluja kuten ruoka- ja eläinlääkintäkuluja.

Tämä selviää Suomen eläinsuojeluyhdistysten liiton (SEY) teettämästä kyselytutkimuksesta.

SEY halusi selvittää, miten kissojen ja koirien omistajat kokevat taloustilanteensa vaikuttavan heidän kykyynsä huolehtia eläimistä.

SEY:n jäsenyhdistykset saavat aiempaa enemmän yhteydenottoja lemmikinomistajilta. Ihmiset kysyvät yhdistyksiltä taloudellista apua lemmikinpitoon ja apua lemmikin uuden kodin etsinnässä.

”Kyselyn mukaan ongelmat eivät ole niin suuria kuin pelkäsimme. Vaikuttaa siltä, että suuri osa ihmisistä on valmiita tinkimään muista menoista lemmikin hyvinvoinnin vuoksi. Lemmikki on perheenjäsenen asemassa ja siitä halutaan pitää hyvää huolta”, kertoo SEY:n vs. toiminnanjohtaja Maria Lindqvist.

Silti joka neljäs vastaaja kertoi kokevansa taloudellisia ongelmia lemmikinpidossa. Eniten ongelmia oli nuorilla, naisilla ja henkilöillä, jotka omistavat sekä koiran että kissan.

Suomessa arvioidaan olevan yli miljoona kissaa ja koiraa. Lindqvistin mukaan koko väestön tasolla tutkimustulos voi tarkoittaa, että jopa 250 000 kissan- ja koiranomistajalla on jonkinlaisia vaikeksia selvitä lemmikin kuluista. Eniten ihmisiä huolestuttaa lemmikin sairastuminen, josta tulee paljon kustannuksia.

Yleisin tapa selvitä maksuvaikeuksista oli hintojen vertailu tai luotto. Vastaajat kokivat tärkeiksi auttajiksi myös eläinsuojelujärjestöt ja sosiaalitoimen. Lindqvist uskoo, että maan sisällä on suurta vaihtelua siinä, kuinka paljon sosiaalitoimi on valmis ja pystyy auttamaan ihmisiä eläinongelmissa.

Puolet vastaajista kertoi olevansa mahdollisesti suostuvaisia lemmikin lopetukseen taloudellisista syistä, jos eläinlääkäri sitä esittää. Nuoret suostuisivat tähän muita harvemmin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat