Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Orpo: Rajakiistaan etsitään yhä ratkaisua

Sisäministeri Petteri Orpo sanoi Helsingin Sanomille toivovansa, että ratkaisu Suomen ja Venäjän rajakiistaan löydetään muutamassa viikossa.

Kotimaa
 
Kalle Koponen / HS
Sisäministeri Petteri Orpo kertoi lehdistölle edellisen päivän tapaamisestaan Venäjän sisäministerin kanssa.
Sisäministeri Petteri Orpo kertoi lehdistölle edellisen päivän tapaamisestaan Venäjän sisäministerin kanssa. Kuva: Kalle Koponen / HS
Tästä on kyse

Venäjä ei enää tarkista Suomeen tulon edellytyksiä

 Venäjä on lakannut noudattamasta käytäntöä, jonka mukaan se tarkistaa Suomeen tulon edellytykset.

 Sallassa maahan on tullut joulun jälkeen 10–20 turvapaikanhakijaa päivässä vanhoilla autoilla.

 Tulijat edustavat 32:ta eri kansallisuutta.

 Tulijoiden ajoneuvot takavarikoidaan, ja kuljettajaa epäillään laittomasta maahantulon järjestämisestä.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) uskoo, että Suomen ja Venäjän pohjoiseen rajakiistaan löytyy ratkaisu mahdollisesti jo lähiviikkojen aikana. Orpo perustelee toiveikkuuttaan tiistaina venäläisen kollegansa sisäministeri Vladimir Kolokoltsevin kanssa käytyjen neuvottelujen jäljiltä.

”Ratkaisun pitää joka tapauksessa löytyä, ja raja-asema pitää saada rauhoitettua laittomalta maahantulolta. Ehkä aikataulu lähiviikkojen aikana on se oikea”, Orpo sanoo HS:lle.

”Me emme voi tietysti tällä puolella aikataulua yksin päättää. Meillä voisi olla vähän nopeampikin aikataulu. Tarvitsemme yhteisen prosessin ja yhteisen neuvottelun”, Orpo sanoo.

Suomeen on tullut Venäjältä viime kuukausina yli tuhat ihmistä ilman Schengen-viisumia, Orpo kertoi. Hänen mukaansa Venäjällä ja Suomella on kuitenkin yhteinen halu löytää ratkaisu rajan ongelmiin.

HS:n reportaasi pohjoiselta itärajalta tämän linkin takana.

”Muuttoliike, joka ei ole hallinnassa, on yksi huolestuttavimpia alustoja myös terroristiselle liikehdinnälle”, Orpo sanoo.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg on myös toiveikas, että viikkojen sisällä ratkaisu löytyy.

”Meidän toiveemme on, että nyt tapahtuisi konkreettisia yhteisiä toimenpiteitä hyvin nopeasti, seuraavien viikkojen aikana, parin viikon sisällä. Se on myös eilen yhteisesti linjattu asia; että nyt pitää tehdä konkreettisia toimia välirauhan saamiseksi Sallaan ja Raja-Jooseppiin”, Nerg sanoo.

”Samalla totesimme, että maahanmuuttotilanne koko maailmassa vaatii myös pitkäjänteisiä toimenpiteitä”, Nerg lisää.

Suomalaisneuvottelijat tivasivat tiistaina venäläisiltä, miksi Venäjä antaa turvapaikanhakijoiden lähteä Suomeen ilman Schengen viisumia.

”Sitä juuri eilen kysyimme, että miksi kertakäyttöviisumeilla Suomeen tulee ihmisiä, että mikä syy on? Emme syyllistäneet toinen toisiamme. Nyt tunnistettiin ongelma ja yhteisesti yritetään löytää ratkaisu, miksi näin on tapahtunut sekä heillä että meillä”, Nergin sanoo.

Nergin mukaan Venäjän johto on täysin tietoinen tapahtumista raja-asemilla.

”Se on hyvin selvää ja tuli selväksi myös eilen. Tilannekuva on tiedostettu ja nostettu pöydälle. Ja tieto on varmasti Venäjällä ylintä johtoa myöden tiedossa”, Nerg toteaa.

Orpo ei halua kertoa keskustelujen yksityiskohtia.

”Kävimme avoimesti läpi tätä kysymystä. Tämä on asia, jota en nyt halua hirveästi spekuloida. Esitimme suuren huolemme, mitä tapahtuu. Esitimme huolemme asioista, jotka liittyvät turvapaikanhakijoiden liikkumiseen Venäjällä ja Venäjältä Suomeen , ja toivoimme, että näihin löytyvät ratkaisut.”

Orpo toivoo, että neuvottelut etenevät Suomen ja Venäjän pääministeritapaamisessa perjantaina.

”Keskustelut ja henki, jossa neuvottelut käytiin, antaa odottaa, että etenemme kohti ratkaisua askel askeleelta. Uskallan odottaa, että perjantaina otetaan seuraava askel, vaikka silloin ei välttämättä vielä valmista tule.”

”Olen hyvin tyytyväinen siihen henkeen, jolla näitä keskusteluja käytiin”, Orpo sanoo.

Virkamiestasolla neuvotteluja jatketaan Orpon mukaan jo tänään keskiviikkona, kun poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen vierailee Venäjällä. Ministeritasolla neuvotteluja jatketaan Orpon mukaan todennäköisesti jo perjantaina, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk) tapaa Venäjän pääministerin Dmitri Medvedevin Pietarissa.

”Ei ole kyse pelkästään siitä, että Suomeen on tullut Venäjällä jo olleita ihmisiä, vaan sitä kautta on tapahtunut myös kauttakulkua Suomeen”, Orpo sanoo.

Erityisesti laittomaan maahanmuuttoon liittyvään järjestäytyneeseen rikollisuuteen tulee Orpon mukaan puuttua. Neuvotteluissa pyritään luomaan Venäjän ja Suomen välille uusi yhteistyöasiakirja, johon otetaan laittoman maahantulon lisäksi myös muita rikostorjunnan keinoja.

”Vaikka Suomen ja Venäjän raja on myös EU:n raja, sovimme hakevamme ratkaisut kahdenvälisesti. Meillä on hyvät ja pitkät perinteet siitä”, Orpo sanoo.

Orpo ja Kolokoltsev tapasivat tiistai-iltana Vantaalla Königstedtin kartanossa. Asialistalla oli muun muassa maahanmuuttotilanne Suomen ja Venäjän rajalla.

Sallan raja-asema ottaa vastaan kaksi autoa turvapaikanhakijoita päivässä
Sallan raja-asema ottaa vastaan kaksi autoa turvapaikanhakijoita päivässä
Suomi päästää Sallan raja-asemalle kaksi tai kolme turvapaikanhakijoiden autoa päivässä. Sen jälkeen Suomi laskee rajapuomin alas. Viiden marokkolaisen ja yhden syyrialaisen nuoren miehen seurue ajoi Sallan rajalle vanhalla Volgalla. Marokkolainen Elkinani Elmehdi, 24, tuli Venäjälle turistina ja etsii Suomesta parempaa elämää kuin Marokossa.
Suomi toivoo rajakiistaan ratkaisua jo lähiviikkoina
Suomi toivoo rajakiistaan ratkaisua jo lähiviikkoina
Suomi ja Venäjä etsivät tiistaina maiden sisäministereiden neuvotteluissa ratkaisua pohjoisten raja-asemien maahanmuutto-ongelmaan. Sisäministeri Petteri Orpo on toiveikas, että ratkaisu löytyisi jo muutamassa viikossa. Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg sanoo, että Venäjän korkein johto on tilanteesta hyvin tietoinen. Toimittaja Eeva Palojärvi, kuvaaja Kalle Koponen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat