Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjois-Karjalan tunnettua nähtävyyttä Bombaa ei suljetakaan

Pohjois-Karjalan tunnetuimmista nähtävyyksistä

Kotimaa
 
Olavi Hartikainen
Vuosina 1985–1987 esitettyä Kalevala-näytelmää varten Bomballe rakennettiin Maailmanvuori, jonka rinteillä näyttelijöillä riitti edestakaisin juoksemista. Maailmanvuori purettiin vuonna 2007.
Vuosina 1985–1987 esitettyä Kalevala-näytelmää varten Bomballe rakennettiin Maailmanvuori, jonka rinteillä näyttelijöillä riitti edestakaisin juoksemista. Maailmanvuori purettiin vuonna 2007. Kuva: Olavi Hartikainen

Yksi Pohjois-Karjalan tunnetuimmista nähtävyyksistä, Nurmeksessa sijaitseva Bomba on ollut viime kuukaudet melkoisen pyörityksen kohteena. Joulukuussa Jukolan alueosuuskauppa ilmoitti luopuvansa Bomban matkailuliiketoiminnasta. Henkilökunta irtisanottiin ja matkailukeskuksen ilmoitettiin sulkevan ovensa tammikuun lopussa.

Bomban myymisestä tehtiin esisopimus kiinteistösijoittaja Enrico Ruuskasen omistaman Aavaranta Oy:n kanssa. Aavarannan Kirkkonummella omistama hotelli on muutettu turvapaikanhakijoiden majoitusyksiköksi. Tämä nostatti Nurmeksessa huhumyllyn Bomban muuttumisesta pakolaiskeskukseksi.

Viime viikolla tarina sai uuden käänteen, kun matkailukeskus myytiinkin toiselle alueosuuskaupalle, Pohjois-Karjalan osuuskaupalle (PKO). Toinen yllätys oli, että PKO pyrkii jatkamaan matkailutoimintaa keskeytyksettä ja kutsuu henkilökunnan vanhoina työntekijöinä takaisin.

Syynä Bomban myyntiin on kannattamattomuus. Se ei ole tuottanut voittoa ilmeisesti kertaakaan historiansa aikana.

”Eihän mikään yritys voi jatkaa tappiollista toimintaa näin pitkään, se on resurssien väärinkäyttöä. Parempi siirtää viestikapula seuraavalle”, Jukolan toimitusjohtaja Raija Rantanen perustelee.

Bomban sydän on vuonna 1978 avattu Bomba-talo, joka on jäljitelmä Suojärvellä sijainneesta karjalaistalosta. Yksi puuhamiehistä oli elokuvaohjaaja Seppo Huunonen, joka oli mukana luomassa vuosina 1985–87 Bomballa esitettyä Kalevala-draamaa. Hänen mielestään mentiin metsään, kun vuonna 1991 Bomballe rakennettiin kylpylähotelli.

”Se katkaisi luovan kehityksen. Olisi pitänyt lähteä sisällöstä, mutta Suomessa ymmärretään vain seinien rakentamista”, Huunonen kritisoi.

PKO on jo aiemmin ollut pelastamassa Kolin matkailua 1990-luvun lopulta alkaen.

”Koli ei ole vielä kovin hyvä bisnes pääoman tuoton näkökulmasta, mutta tavoitteenamme on tuloksellisuuden jatkuva parantaminen ja maakunnan elinvoimaisuuden kehittäminen”, PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä toteaa.

Nykyisin PKO on 35 ravintolallaan ja kolmella hotellillaan Pohjois-Karjalan suurin matkailutoimija. PKO:n hivuttautuminen Jukolan toimialueelle on herättänyt myös epäilyjä Suomen pienimmän alueosuuskaupan sulautumisesta PKO:aan.

”Meillä on valmiudet aloittaa neuvottelut vaikka heti, jos Jukola sitä ehdottaa”, Kivelä kertoo.

”Asiakasomistajat päättävät lopulta asian”, Jukolan Raija Rantanen pohtii.

Olavi Hartikainen
Bomballa esitettiin vuonna 1985 Kalevalaa.
Bomballa esitettiin vuonna 1985 Kalevalaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat