Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen meriluonto on nyt kartoitettu – karttapalvelu tuo vedenalaisen maailman kaikkien ulottuville

Kartoista selviävät muun muassa kalojen kutualueet sekä rakkolevien ja sinisimpukoiden esiintymisalueet. Kartoituksissa löytyi myös harvinaisia lajeja kuten nelilehtivesikuusia.

Kotimaa
 
Velmu-karttapalvelu
Velmu-karttapalvelussa on yli tuhat valokuvaa Suomen rannikon vedenalaisesta maailmasta. Kuvassa sinisellä merkityt alueet ovat kuhan poikastuotantoalueita.
Velmu-karttapalvelussa on yli tuhat valokuvaa Suomen rannikon vedenalaisesta maailmasta. Kuvassa sinisellä merkityt alueet ovat kuhan poikastuotantoalueita. Kuva: Velmu-karttapalvelu

Minkälainen merenpohja veneily- ja mökkeilyalueellasi on? Minkälaisia lajeja lähivesillä on? Missäpäin Suomen rannikkovesiä on rakkolevä- tai sinisimpukkayhteisöjä tai suotuisat olot kuhanpoikasille? Entä missä sijaitsevat luonnonsuojelualueet tai hylyt ja putkilinjat?

Suomen rannikon vedenalainen meriluonto on kartoitettu Perämereltä itäiselle Suomenlahdelle lukuun ottamatta Ahvenanmaata. Laajojen kenttätöiden tulokset ovat nyt kaikkien nähtävillä. Ympäristöhallinto on avannut kaikille avoimen Velmu-karttapalvelun, josta löytyy tietoa sekä yleisten että harvinaisten levien, vesikasvien ja selkärangattomien levinneisyydestä sekä kalojen poikastuotantoalueista.

Karttapalvelussa on runsaasti tietoa lajien ja luontotyyppien esiintymisalueista, meriympäristöstä ja Itämeren geologiasta. Kartoitusten myötä ne tunnetaan nyt pääpiirteissään. Karttapalvelussa on yli tuhat valokuvaa Suomen rannikkovesien vedenalaisista maisemista ja lajeista.

Vedenalaisen meriluonnon kartoitus liittyy laajaan tutkimushankkeeseen, joka käynnistyi 12 vuotta sitten. Velmussa eli vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuuden inventointiohjelmassa on kerätty tietoa koko rannikon merenalaisesta luontoympäristöstä.

Tietoa merenpohjan lajeista, eliöyhteisöistä ja pohjan laadusta tarvitaan muun muassa kaavoituksessa, maankäytön suunnittelussa, kalakantojen hoidossa, vesiviljelyn ohjaamisessa sekä veneväylien, kaapeleiden ja ruoppausmassojen sijoittelussa. Myös vaikkapa veneilijät ja mökkiläiset voivat tarkistaa, minkälaisia havaintoja hänen lähivesiltään on tehty.

Ohjelman toteutuksessa on ollut mukana kahdeksan ministeriötä sekä Metsähallitus ja tutkimuslaitoksia.

Ohjelman koordinaattorin Markku Viitasalon mukaan Velmu on ollut valtava yhteisponnistus. ”Kymmenet ihmiset ovat ajaneet veneillä ympäri rannikkoa, sukeltaneet, kahlanneet, videoineet sekä ottaneet valokuvia. Laboratorioissa on analysoitu tuhansia näytteitä, ja tutkijat ovat laatineet lukemattomia karttoja ja malleja”, sanoo tutkimusprofessori Viitasalo Suomen ympäristökeskuksesta.

Havainnot kertovat myös ihmisen lisääntyneestä toiminnasta merellä sekä vieraslajien leviämisestä.

Kartoitusten yhteydessä on löytynyt myös uusia lajeja, ja uhanalaisista tai vaarantuneista lajeista on tehty uusia havaintoja. Esimerkiksi Perämereltä löytyi upossarpio ja nelilehtivesikuusi, Selkämereltä meriuposkuoriainen ja Suomenlahdella rantanuoliainen.

Meren hyvinvoinnista kertovia runsaita rakkoleväkasvustoja (nykyisin rakkohauru) löydettiin Suomenlahdella ja Selkämerellä. Sinisimpukkaa kartoittajat löysivät runsaasti Suomenlahden länsiosista, ja itäisellä Suomenlahdella sinisimpukkayhteisöjä on idempänä kuin aiemmin on luultu. Karuudestaan tunnetulta Perämereltä löytyi tiheitä ja runsaslajisia levä- ja putkilokasviniittyjä sekä outoja savikanjoneita.

Haminan merialueelta löytyi tieteelle täysin uusi laji, Murchisonellidae-heimoon kuuluva kotilo.

Kartoituksissa on pyritty löytämään lajistoltaan ja luontotyypeiltään arvokkaimmat ja suojelua vaativat alueet. Kun ne tiedetään, rakentaminen ja ruoppaukset voidaan ohjata pois arvokkailta luontoalueilta.

Tietoa lajien esiintymisalueista tarvitaan myös mahdollisen öljyvuodon torjunnassa, kun suojelu- ja puhdistustoimet voidaan kohdentaa lajistoltaan arvokkaimmille alueille.

Velmu käynnistyi vuonna 2004. Varsinaiset kartoitukset alkoivat vuonna 2011, jolloin hanke sai ensimmäisen ison määrärahansa. Sen jälkeen rahoitus on ollut 1,3 miljoonaa euroa vuodessa.

Kartoitukset saatiin päätökseen viime vuonna. Nyt karttapalveluun on kerätty tiedot yli 120 000 havaintopisteen verkostosta.

Velmu-karttapalvelu löytyy osoitteesta paikkatieto.ymparisto.fi/velmu.

Essi Keränen / Metsähallitus
Hapranäkinpartaniitty Perämerellä.
Hapranäkinpartaniitty Perämerellä.
Anu Riihimäki / Metsähallitus
Läntisellä Suomenlahdella on runsaita sinisimpukkaesiintymiä.
Läntisellä Suomenlahdella on runsaita sinisimpukkaesiintymiä.
Lari Järvinen / Metsähallitus
Nelilehtivesikuusia Perämerellä.
Nelilehtivesikuusia Perämerellä.
Anniina Saarinen / Metsähallitus
Rakkolevät (nykyisin rakkohauru) peittävät merenpohjaa runsaina kasvustoina Selkämerellä.
Rakkolevät (nykyisin rakkohauru) peittävät merenpohjaa runsaina kasvustoina Selkämerellä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat