Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuntiin luvassa lisää henkilöstösäästöjä – lomautukset ja irtisanomiset uhkaavat

Kunta-alan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen perää paikallisia säästösopimuksia, jotta irtisanomisilta vältyttäisiin. Viime vuonna paikallisia sopimuksia tehtiin 11 kunnassa tai kuntayhtymässä.

Kotimaa
 
Sirpa Räihä / HS
Summan koulu Haminassa joutui siirtämään neljä luokkaa liikuntasaliin opettajien lomautusten vuoksi vuonna 2014.
Summan koulu Haminassa joutui siirtämään neljä luokkaa liikuntasaliin opettajien lomautusten vuoksi vuonna 2014. Kuva: Sirpa Räihä / HS
Fakta

Yli 400 000 työntekijää

 Kuntasektorilla työskenteli lokakuussa 2014 noin 429 000 palkansaajaa. LIsäksi palkattomalla virkavapaalla tai työlomalla oli 33 000 henkilöä.

 Ennusteen mukaan vuonna 2018 kunta-alan palkansaajia olisi 413 000. Luvussa ei ole otettu huomioon mahdollisia sote- ja maakuntauudistuksen tuomia vaikutuksia henkilöstöön.

 Kuntatyönantajien henkilöstötiedusteluun vastasi 243 kuntaa ja kuntayhtymää. Tiedustelu kattaa 71 prosenttia koko kunta-alan henkilöstöstä.

Kuntiin ja kuntayhtymiin on luvassa henkilöstösäästöjä myös tänä vuonna, käy ilmi Kuntatyönantajien tekemästä kyselystä.

Säästötarvetta on kyselyn mukaan lähes kaikissa kunnissa ja kuntayhtymissä. KT Kuntatyönantajien selvityksen mukaan kunta-alalla leikattiin viime vuonna henkilöstömenoista keskimäärin 1,4 prosenttia, joka on 302 miljoonaa euroa koko kunta-alan työvoimakustannuksista. Kunta-alan palkkasumma sivukuluineen oli viime vuonna noin 21 miljardia euroa.

Samantasoisia säästöjä on odottavissa myös tälle vuodelle. Selvitykseen vastanneet kuntatyönantajat varautuvat tänä vuonna 1,6 prosentin eli 336 miljoonan euron säästöihin työvoimakustannuksista.

Kunta-alan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen on huolissaan siitä, etteivät henkilöstöjärjestöt ole valmiita minkäänlaisiin paikallisiin säästösopimuksiin.

Juhani Niiranen / HS
Markku Jalonen
Markku Jalonen

Kunta-alalla on Jalosen mukaan laajat mahdollisuudet paikalliseen sopimiseen, jossa voitaisiin ottaa huomioon kunkin kunnan ja kuntayhtymän omat sopeutustarpeet ja lähtökohdat. Jalosen mukaan paikallisilla sopimuksilla voidaan välttää lomautuksia ja irtisanomisia sekä turvata työpaikkojen säilyminen.

Selvityksestä käy ilmi, että vain 11 kunnassa tai kuntayhtymässä oli viime vuonna sovittu henkilöstömenosäästöistä paikallisilla virka- ja työehtosopimuksilla.

”Lomautuksilta vältytään yleensä silloin, kun on päästy paikallisesti sopimukseen säästötoimenpiteistä henkilöstöjärjestöjen kanssa”, Jalonen vakuuttaa.

Säästötoimista käytiin 53 yhteistoimintaneuvottelua viime vuonna, mikä tarkoittaa noin joka viidesosaa tiedusteluun vastanneista kunnista ja kuntayhtymistä.

Tänä vuonna yt-neuvotteluja arvioidaan käytävän ainakin 37 kunnassa tai kuntayhtymässä. Viime vuonna yhteistoimintaneuvottelut johtivat lomautuksiin 15 kunnassa tai kuntayhtymässä ja taloudellisin perustein tapahtuviin irtisanomisiin 22:ssa.

Viime vuonna kunta-alalla lomautettiin noin 4 900 henkilöä. Lomautuksen pituus oli keskimäärin 5,3 päivää. Muutama kuntatyönantaja lomautti lähes koko henkilöstönsä, mutta osassa kuntia ja kuntayhtymiä lomautettiin vain muutama henkilö.

Kuntatyönantajien arvion mukaan 16 kuntaa tai kuntayhtymää lomauttaa tänä vuonna yhteensä noin 2 300 henkilöä keskimäärin 16 päiväksi.

Taloudellisin perustein kuntasektorilla irtisanottiin viime vuonna noin 250 henkilöä ja tänä vuonna arviolta noin 300 henkilöä. Irtisanomisia toteutti tai suunnittelee parikymmentä kuntaorganisaatiota.

Valtaosa säästöistä syntyy kuntatyönantajien mukaan hyödyntämällä luonnollista poistumaa ja tiukentamalla rekrytointia, järjestelemällä töitä uudelleen, kehittämällä toimintoja sekä tehostamalla töitä muulla tavoin.

Säästöjä haetaan myös tekemällä useampivuotisia talouden tasapainottamisohjelmia ja vähentämällä sairauspoissaoloja.

Kuntatyönantajien henkilöstömenosäästötiedusteluun vastasi 243 kuntaa ja kuntayhtymää. Tiedustelu kattaa noin 70 prosenttia koko kunta-alan henkilöstöstä.

Lokakuussa 2014 kuntasektorilla työskenteli 429 000 palkansaajaa. Ennusteen mukaan vuonna vuonna 2018 heitä olisi 413 000. Luvussa ei ole otettu huomioon sote- ja maakuntauudistuksen tuomia henkilöstövaikutuksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat