Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aarnion huumevyyhtiin yhdistänyt poliisimies: Se oli kuin lekan lyönti päähän

Helsingin poliisi suhtautui rikoskomisarion mukaan aggressiivisesti asian selvittämiseen.

Kotimaa
 
Seppo Solmela
Jari Aarnio kuvattuna Helsingin käräjäoikeudessa marraskuussa.
Jari Aarnio kuvattuna Helsingin käräjäoikeudessa marraskuussa. Kuva: Seppo Solmela

Jari Aarnion oikeudenkäynnissä kuultiin torstaina todistajana keskusrikospoliisin rikoskomisariota, joka yhdisti ensimmäisenä Aarnion huumetynnyreiden maahantuontia johtaneeseen niin sanottuun Pasilan mieheen.

Rikoskomisario Markku Heinikari kuvasi Aarnion yhdistymisen Pasilan mieheen olleen kuin lekan lyönti päähän.

Keskusrikospoliisin tutkijat olivat päätelleet tynnyrihuumejutun televalvontatietojen perusteella, että Pasilan mies asuu Länsi-Pasilassa, käy päivätöissä ja pitää yhteyttä muihin epäiltyihin ja Hollantiin.

Keskusrikospoliisi seurasi vuonna 2012 tutkinnan vuoksi rikollisjengi United Brotherhoodin johtajaa Keijo Vilhusta. Hänen nähtiin yllättäen Aarnion auton kyydissä ja astuvan siitä ulos.

”Emme epäilleet Aarniota Pasilan mieheksi. Etsimme Länsi-Pasilassa asuvaa henkilöä, eikä kukaan meistä tiennyt, missä Aarnio asuu”, Heinikari sanoi torstaina Helsingin käräjäoikeudessa.

Aarnio kertoi, että tapaaminen Vilhusen kanssa liittyi erään toimittajan uhkailutapauksen selvittelyyn.

Heinikari päätti myöhemmin selvityttää, missä Aarnio asuu. Kävi ilmi, että hänen asuntonsa sijaitsi Länsi-Pasilassa samassa paikassa, jossa tutkijat olivat päätelleet Pasilan miehen asuvan matkapuhelimien sijaintitietojen perusteella.

”Se oli kuin lekalla päähän, että voiko tämä olla näin”, Heinikari sanoi Aarnioon kohdistuneiden epäilyjen heräämisestä.

Myös Aarnion virkapuhelimen paikannustiedot täsmäsivät hänen mukaansa Pasilan miehen tiedettyihin sijainteihin. Keskusrikospoliisi haki niin sanottuja tolppalupia eli tiedot kaikista liittymistä, jotka paikantuivat tiettyyn tukiasemaan Hangossa ja eräissä muissa paikoissa.

Tilanne eteni Heinikarin mukaan siihen, että keskusrikospoliisi esitteli havaintonsa Helsingin poliisille ja pyrki kysymään, mistä asiassa on kyse.

Ensimmäisenä tiedot esiteltiin Helsingin poliisin tuolloiselle apulaispäällikölle, nykyiselle päällikölle Lasse Aapiolle. Sen jälkeen Helsingin poliisilaitoksella pidettiin yksiköiden yhteinen palaveri asiasta.

”Siellä oli omituinen tunnelma. Tuntui, että he olivat pitäneet siellä omaa palaveria jo ennen meitä. Helsingin puolelta oli jopa aggressiivinen tunnelma.”

Heinikarin mukaan Helsingin poliisin tuolloinen päällikkö Jukka Riikonen oli kieltänyt häntä esittämästä valmistelemaansa PowerPoint-esitystä ja käskenyt kertoa itse tapahtumista. Heinikarin mukaan palaverissa ei kuitenkaan päästy käsittelemään ollenkaan itse asiaa.

”Se oli ihmeellistä huutelua. Sanoin, että milloin tämä asian vierestä puhuminen loppuu ja milloin päästään asiaan”, Heinikari totesi. ”Painotin monesti, että me ei väitetä mitään ja haluamme vain kysyä, mistä on kysymys.”

Aarnio seurasi Heinikarin mukaan palaveria pääosin hiljaisena katse alas päin suunnattuna.

Pasilan mieheen liittyviä epäselvyyksiä selvitettiin useissa palavereissa vuoden 2012 aikana. Poliisihallituksen silloinen kakkosmies Robin Lardot ilmoitti loppuvuonna 2012, että poliisin ylijohto alkaa selvittää sotkua.

Helsingin huumepoliisi tarjosi erilaisia selityksiä Pasilan miehen liittymille.

Seuraavana vuonna alkoi Aarnio-vyyhdin rikostutkinta helsinkiläisprostituoidun otettua yhteyttä viranomaisiin. Marraskuussa 2013 Aarnio otettiin kiinni, ja joulukuussa hänet vangittiin epäiltynä törkeistä huumerikoksista.

Aarnio kiistää syyllistyneensä rikoksiin. Hänen mukaansa Pasilan miestä ei ole olemassakaan ja kaikki siihen liittyvät teletiedot selittyvät huumepoliisin tietolähdetoiminnalla ja huumerikosten tutkinnalla.

Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi kyseenalaisti myös torstaina keskusrikospoliisin televalvontatiedoista tekemiä johtopäätöksiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat