Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen uuden Nato-arvion laatii neljä ihmistä – mukana selvittäjät Ruotsista ja Ranskasta

Kotimaa
 
Reuters
Kuva: Reuters

Suomen seuraavan Nato-selvityksen tekemiseen on nimitetty neljä selvittäjää. Nato-selvitys on tarkoitus tehdä osana jo käynnistynyttä ulko- ja turvallisuuspoliittista selontekoa. Molempien on tarkoitus valmistua eduskunnan kevätistuntokauden aikana.

Ulkoasianneuvos, ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon johtava asiantuntija Hannu Kyyröläinen ei maanantaina sulkenut pois ulkopuolisen selvitysmiehen nimittämistä.

”Varmaan monenlaisia malleja on pohdittu. Päätöksiä ei ole tehty”, Kyyröläinen sanoi maanantaina.

Torstaina valtioneuvosto tiedotti nimittäneensä selvityksen tekemiseen suurlähettiläs Mats Bergquistin, Geneven turvallisuuspolitiikan keskuksen puheenjohtajan François Heisbourgin, Ulkopoliittisen instituutin johtajan Teija Tiilikaisen ja suurlähettiläs René Nybergin.

Mats Bergquist on toiminut Ruotsin suurlähettiläänä Tel Avivissa, Helsingissä ja Lontoossa. François Heisbourg on ranskalainen, ja toiminut myös Ranskan puolustusministerin neuvonantajana. René Nyberg on toiminut Suomen suurlähettiläänä Moskovassa ja Berliinissä. Teija Tiilikainen on toiminut Ulkopoliittisen instituutin johtajana vuodesta 2009 alkaen. Hän on toiminut myös poliittisena valtiosihteerinä Ilkka Kanervan (kok) ulkoministerikaudella vuonna 2007.

HS sai tietoonsa osan nimityksistä maanantaina. HS:n tuolloin tavoittama Rene Nyberg ei maanantaina halunnut kommentoida nimitystä, mutta ei sitä kiistänyt. HS:n tietojen mukaan tehtävään harkittiin myös Pertti Torstilaa ja Jaakko Laajavaa, jotka ovat molemmat jääneet eläkkeelle ulkoministeriön palveluksesta.

Arvio Nato-jäsenyyden vaikutuksista Suomelle tulisi hallitusohjelman mukaan tehdä ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon valmistelun yhteydessä. Ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko tulisi saada valmiiksi kesäkuuhun mennessä.

Asialla on kiire. Maanantaina Kyyröläinen arvioi, että Nato-selvityksellä on kuitenkin kaikki edellytykset ehtiä valmistumaan sovitussa aikataulussa.

Myös Ruotsi tekee selvitystä omasta suhteestaan sotilasliittoon. HS kertoi lokakuussa, että Suomi ja Ruotsi pyrkivät yhteistyöhön selvitystensä tekemisessä.

Tuolloin puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva piti selvitysten synkronoimista järkevänä.

”Molempien selvitysten uskottavuutta lisäisi se, ettei niitä tehtäisi hermeettisesti ottamatta huomioon, mitä lahden toisella puolella tapahtuu”, Kanerva sanoi HS:lle.

Ruotsissa Nato-selvityksen tekoa johtaa diplomaatti Krister Bringéus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat