Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suunnitelma poliisiasemien sulkemisesta harmittaa ja hirvittää maakunnissa

Poliisiasemien sulkemisten tiedetään lisäävän ajokilometrejä ja turvattomuuden tunnetta.

Kotimaa
 
Fakta

Lakkautuslistalla 16 poliisiasemaa

 Sisäministeriön suunnitelma poliisin toimipisteiden vähentämiseksi esitellään sisäministeri Petteri Orvolle (kok.) lähiaikoina. Sulkemiset toisivat miljoonan euron vuosisäästöt.

 HS:n tietojen mukaan poliisiasemat ollaan vähentämässä 16 kunnasta: Mäntsälä, Hanko, Eura, Huittinen, Kaarina, Parikkala, Mänttä-Vilppula, Lempäälä, Ylöjärvi, Ilomantsi, Juva, Mäntyharju, Outokumpu, Siilinjärvi, Haukipudas, Liminka.

 Helsingissä poliisi olisi luopumassa Töölön Kisahallin ja Itäkeskuksen putkatiloista, osasta Malmin poliisiasemaa ja Länsi-Pasilan autohalleja.

 Suomessa on 11 poliisilaitosta, joilla on nyt 119 poliisiasemaa.

Maakunnissa ollaan tyytymättömiä ja huolissaan sisäministeriön suunnitelmista lakkauttaa jopa 16 poliisiasemaa eri puolilla Suomea.

HS uutisoi torstaina, että ministeriö kaavailee sulkevansa pieniä poliisiasemia poliisilaitosten ydinalueiden ulkopuolella. Kunnissa, joista poliisiasema uhkaa kadota, tiedetään, että tulevaisuudessa ajokilometrit lisääntyisivät niin poliisilla kuin kansalaisilla. Myös turvallisuuden tunteen uskotaan heikentyvän.

Yksi lakkautusuhan alla olevista poliisiasemista sijaitsee Ilomantsissa, maan itäisimmässä kunnassa. Asemalla hoidetaan lupa-asioita, ja poliisi tekee rikostutkintaa, mutta lähtee tarvittaessa hälytystehtäviin.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Hilkka Hiltusen (kesk) mukaan suunnitelmat pelottavat, sillä jo nyt poliisin tulo paikalle saattaa kestää pitkään.

”Kyllä se lisää ihmisten turvattomuuden tunnetta, kun päinvastoin tällä hetkellä sitä pitäisi yrittää lisätä. Täällä on pitkät välimatkat ja jos täällä jotakin sattuu, avunsaanti on tosi huonoa”, hän sanoo.

Jatkossa lähin poliisiasema olisi Joensuussa, jonne on Ilomantsin kuntakeskuksesta 75 kilometriä, itärajan kylistä 140 kilometriä.

Oulun seudulla lakkautukset eivät pidennä välimatkoja yhtä paljon. Poliisipäällikkö Sauli Kuha uskoo, etteivät Limingan ja Haukiputaan poliisiasemien sulkemiset tuo suurta muutosta kuntalaisten elämään. Jatkossa lupapalvelut on haettava Oulusta, jonne siirtyy myös rikostutkinta.

”Kenttätoiminta ei muutu. Partio on läsnä entiseen tapaan”, Kuha sanoo.

Lakkautukset tuovat lisäasiointia Oulun lupapalvelupisteeseen, mutta ruuhkia ei odoteta.

”Ajokortit siirtyivät vuodenvaihteessa Trafille, mikä vei 30 prosenttia meidän työmäärästä”, Kuha sanoo.

Lounais-Suomessa Huittisten kaupunginjohtaja Jyrki Peltomaa kertoo kaupungin vastustavan jyrkästi paikallisen poliisiaseman lakkautusta muun muassa poliisin näkyvyyden sekä käytännön syiden takia.

"Poliisiasema parantaa poliisin näkyvyyttä", Peltomaa sanoo.

Hänen mukaansa näkyvyydellä on suora vaikutus kaupunkilaisten turvallisuuden tunteeseen, joka on häilynyt muun muassa turvapaikkakeskustelun myötä.

Turvapaikkakeskusteluun viittaa myös Mänttä-Vilppulan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Arto Pirttilahti (kesk.). Mänttä-Vilppulan poliisiasema on lakkautuslistalla.

”Ylä-Pirkanmaalla on toista tuhatta pakolaista, jotka tarvitsevat lupapalveluita ja tietysti järjestyksen ylläpidossa läsnä olevaa poliisia”, hän sanoo.

Huittisten Peltomaa huomauttaa, että poliisiaseman lakkautus vaikuttaisi myös esimerkiksi kaupungin sosiaalityöntekijöiden työhön. Jatkossa heidän olisi matkustettava alaikäisten kuulusteluihin toiselle paikkakunnalle.

Ilomantsin kunnanjohtaja Markku Lappalaisen mukaan ihmiset ymmärtävät maailman muuttuvan, mutta he kaipaavat tietoa. Ministeriön pitäisi kertoa, miten turvallisuus taataan sulkemisten jälkeen.

”Ihmisille tulee tunne, että poliisi on hylkäämässä Ilomantsin, vaikka siitä ei lie kyse. Täällä on rakennettu kattava laajakaistaverkko, jonka varaan turvallisuuspalveluitakin voidaan osittain rakentaa. Olemme valmiita miettimään näitä yhdessä”, Lappalainen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat