Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen meriluonto on nyt kartoitettu – kymmenet sukeltaneet ja kahlanneet keräämässä tietoa

Suomen rannikkovesien vedenalainen maailma avautuu uudessa meriluonnon karttapalvelussa.

Kotimaa
 
Anniina Saarinen / Metsähallitus
Rakkolevät (nykyisin rakkohauru) peittävät merenpohjaa runsaina kasvustoina Selkämerellä.
Rakkolevät (nykyisin rakkohauru) peittävät merenpohjaa runsaina kasvustoina Selkämerellä. Kuva: Anniina Saarinen / Metsähallitus

Minkälainen merenpohja veneily- ja mökkeilyalueellasi on? Minkälaisia lajeja lähivesillä on? Missäpäin Suomen rannikkovesiä on rakkolevä- tai sinisimpukkayhteisöjä tai suotuisat olot ahvenen- tai kuhanpoikasille? Entä missä sijaitsevat luonnonsuojelualueet tai hylyt ja putkilinjat?

Suomen rannikon vedenalainen meriluonto on kartoitettu Perämereltä itäiselle Suomenlahdelle lukuun ottamatta Ahvenanmaata.

Laajojen kenttätöiden tulokset ovat kaikkien nähtävillä. Ympäristöhallinto on avannut avoimen Velmu-karttapalvelun, josta löytyy tietoa muun muassa levien, vesikasvien ja selkärangattomien levinneisyydestä sekä kalojen poikastuotantoalueista.

Karttapalvelussa on tietoa arvokkaiden luontotyyppien, kuten riuttojen ja laguunien, ja lajien sijainnista sekä Itämeren geologiasta.

Karttapalveluun on kerätty tiedot yli 120 000 havaintopisteen verkostosta ja yli tuhat valokuvaa rannikkovesien vedenalaisista maisemista. Kyseessä on laajin Itämeren alueella tehty vedenalainen kartoitus.

Vedenalaisen meriluonnon kartoitus liittyy 12 vuotta sitten alkaneeseen tutkimushankkeeseen. Velmussa eli vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuuden inventointiohjelmassa on kerätty tietoa koko rannikon merenalaisesta luontoympäristöstä.

Tietoa lajeista, eliöyhteisöistä ja merenpohjan laadusta tarvitaan muun muassa kaavoituksessa, maankäytön suunnittelussa, kalakantojen hoidossa, vesiviljelyn ohjaamisessa sekä veneväylien, kaapeleiden ja ruoppausmassojen sijoittelussa. Myös tavalliset kansalaiset voivat tarkistaa, minkälaisia havaintoja hänen lähivesiltään on tehty.

Ohjelman koordinaattorin Markku Viitasalon mukaan Velmu on ollut valtava yhteisponnistus. Mukana on kahdeksan ministeriötä, tutkimuslaitoksia ja Metsähallitus.

”Kymmenet, jopa sadat ihmiset sukeltaneet, kahlanneet, videoineet ja ottaneet valokuvia. Laboratorioissa on analysoitu tuhansia näytteitä, ja tutkijat ovat laatineet lukemattomia karttoja ja malleja”, tutkimusprofessori Viitasalo Suomen ympäristökeskuksesta sanoo.

Havainnot kertovat myös ihmisen lisääntyneestä toiminnasta merellä sekä vieraslajien, kuten liejutaskuravun, leviämisestä.

Kartoitusten yhteydessä tehtiin uusia havaintoja uhanalaisista lajeista, ja uusiakin löytyi.

Perämereltä löytyi upos­arpio, Itämeren kotoperäinen vesikasvi, jonka esiintymistä suurin osa on Suomessa. Perämerellä kasvaa myös nelilehtivesikuusi, jota on Euroopassa vain Suomessa. Selkämerellä ja itäisellä Suomenlahdella havaittua meriuposkuoriaista on niin ikään vain Suomessa.

Meren hyvinvoinnista kertovia rakkoleväkasvustoja (nykyisin rakkohauru) löydettiin Suomenlahdelta ja Selkämereltä.

Sinisimpukkaa on runsaasti Suomenlahden länsiosissa ja itäisellä Suomenlahdella idempänä kuin aiemmin on luultu. Karuudestaan tunnetulta Perämereltä löytyi tiheitä ja runsaslajisia levä- ja putkilokasviniittyjä sekä outoja savikanjoneita.

Haminan merialueelta löytyi tieteelle täysin uusi laji, Murchisonellidae-heimoon kuuluva kotilo. Rauman edustalla puolestaan on De Geer -moreeni­selänteitä, joista ei ole aikaisempia havaintoja Suomessa.

Kartoituksissa on pyritty löytämään lajistoltaan ja luontotyypeiltään arvokkaimmat ja suojelua vaativat alueet. Kun ne tiedetään, rakentaminen ja ruoppaukset voidaan ohjata pois arvokkailta luontoalueilta.

Öljyvuodon sattuessa suojelu- ja puhdistustoimet voidaan kohdentaa lajistoltaan arvokkaimmille alueille.

Velmu alkoi vuonna 2004. Varsinaiset kartoitukset tehtiin vuosina 2011–2015, jolloin hanke sai budjettirahoitusta 1,3 miljoonaa euroa vuodessa.

Karttapalvelu löytyy osoitteesta paikkatieto.ymparisto.fi/velmu.
Lari Järvinen / Metsähallitus
Nelilehtivesikuusia Perämerellä.
Nelilehtivesikuusia Perämerellä.
Anu Riihimäki / Metsähallitus
Läntisellä Suomenlahdella on runsaita sinisimpukkaesiintymiä.
Läntisellä Suomenlahdella on runsaita sinisimpukkaesiintymiä.
Velmu-karttapalvelu
Velmu-karttapalvelussa on yli tuhat valokuvaa Suomen rannikon vedenalaisesta maailmasta. Kuvassa sinisellä merkityt alueet ovat kuhan poikastuotantoalueita.
Velmu-karttapalvelussa on yli tuhat valokuvaa Suomen rannikon vedenalaisesta maailmasta. Kuvassa sinisellä merkityt alueet ovat kuhan poikastuotantoalueita.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat