Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi haluaa palauttaa jopa 80 000 turvapaikanhakijaa – tuhansia kielteisen päätöksen saaneita katoaa vuosittain

Kotimaa
 
Stig-Ake Jonsson / TT
Turvapaikanhakijat nukkuivat vastaanottokeskuksen pihalla Malmössä marraskuussa.
Turvapaikanhakijat nukkuivat vastaanottokeskuksen pihalla Malmössä marraskuussa. Kuva: Stig-Ake Jonsson / TT

Tukholma

Tuhansia kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita turvapaikanhakijoita katoaa Ruotsissa vuosittain käännytysprosessin aikana. Vuosina 2010–2015 tapauksia oli yhteensä 40 345, ilmenee maahanmuuttoviraston HS:lle kokoamista tilastoista.

Viime vuonna katosi 7 600 kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta. ”Se on hyvin suuri luku – – Nämä ovat ihmisiä, jotka ovat valinneet, etteivät he halua myötävaikuttaa asiaan ja elävät sen sijaan systeemin ulkopuolella”, sanoo viestintäpäällikkö Fredrik Bengtsson maahanmuuttovirastosta.

Samaan aikaan viime vuonna maasta poistui vapaaehtoisesti noin 9 700 kielteisen päätöksen saanutta turvapaikanhakijaa.

Runsaat 3 300 tapausta jätettiin poliisille pakolla käännytettäviksi, koska he eivät halunneet vapaaehtoisesti poistua maasta.

Noin 163 000 ihmistä haki viime vuonna turvapaikkaa Ruotsista.

Hallitus laskee, että noin puolet heistä saa kielteisen päätöksen. ”Uskon, että kyse on noin 60 000 ihmisestä, mutta kyse voi olla myös noin 80 000:sta”, sisäministeri Anders Ygeman sanoi Dagens Industrin haastattelussa.

Määrä on poikkeuksellisen suuri suuren tulijamäärän takia. Luvut ovat silti alustavia, ja käännytykset pannaan venyneiden käsittelyaikojen vuoksi toimeen usean vuoden aikana. Käännytettävien osuus on luultavasti samaa luokkaa kuin edellisinä vuosina.

Kymmenientuhansien käännyttäminen on suuri operaatio, eikä ole lainkaan selvää, että Ruotsin kaavailemat lukemat toteutuvat. Osaan maista, esimerkiksi Irakiin, pakolla palauttaminen onnistuu vain harvoin.

”Ei ole mitään tarkkaa lukemaa, mutta karkea arvio on, että noin kolmannes tapauksista on sellaisia, että päätös on hyvin vaikea panna toimeen, jollei turvapaikanhakija itse myötävaikuta”, maahanmuuttoviraston Bengtsson sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat