Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa käännytettäviä noin 20 000 – Sisäministeriön Nerg: Vastahankaisille omat odotuskeskukset

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg uskoo, että Suomestakin lähtee vielä tilauslentoja turvapaikkaa hakeneiden kotimaihin.

Kotimaa
 
Sisäministeriön Nerg: Noin 60 prosenttia turvapaikanhakijoista käännytetään
Sisäministeriön Nerg: Noin 60 prosenttia turvapaikanhakijoista käännytetään
Sisäministeriön ylimpänä virkamiehenä toimiva kansliapäällikkö Päivi Nerg uskoo, että kaksi kolmasosaa Suomeen saapuneista noin 32 000 turvapaikanhakijasta tulee saamaan kielteisen päätöksen. Toimittaja ja editointi: Mark Autio.

Suomi laskee, että viime vuonna tulleista noin 32 000 turvapaikanhakijasta noin 60 prosenttia saa kielteisen päätöksen. Tällä kaavalla käännytettäviä olisi Suomessa noin 20 000. Ruotsissa luku on 60 000–80 000.

”Ensimmäiset päätökset ovat jo tulleet, ja niitä tulee nyt kiihtyvällä tahdilla. Nämä 32 000 on käsitelty toukokuun loppuun mennessä viimeistään”, sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg sanoo.

”Meidän arviomme on se, että Suomessa kielteisiä päätöksiä tulisi noin 60 prosenttia. Meilläkin määrät ovat isoja”, hän sanoo ja viittaa Ruotsin lukuihin.

Sisäministeriö on jo ilmoittanut suunnittelevansa palautuskeskuksia niille, jotka ovat saaneet kielteisen päätöksen. Nyt mallia on pohdittu hieman pidemmälle. Uudessa suunnitelmassa keskuksia olisi kahdenlaisia: toiset olisivat kielteisen päätöksen saaneille, jotka haluavat vapaaehtoisesti lähteä ja toiset niille, jotka haluavat valittaa päätöksestä.

”Ne, jotka vapaaehtoisesti haluavat palata, ohjattaisiin transit-keskukseen, josta he vapaaehtoisen paluun kautta lähtisivät. Sitten ne, jotka mahdollisesti haluavat valittaa ja haastaa, saavatko luvan, sijoitettaisiin toisentyyppiseen keskukseen odottamaan”, Nerg luonnehtii uusia suunnitelmia.

Kielteisestä päätöksestä voi valittaa, mistä voi näillä hakijamäärillä seurata ruuhkia. Tässäkin ministeriö hakee ”konseptimuutosta”, josta päätetään ensi viikolla.

Ne, jotka saavat myönteisen päätöksen, sijoitettaisiin nopeasti kuntiin. Ne, jotka saavat kielteisen päätöksen, saavat valitusajan, joka on eräänlainen väliaika.

”Sen välivaiheen hallintaa meidän täytyy nyt miettiä”, Nerg sanoo.

Iso kysymys on se, miten lähtijät pääsevät matkaan.

Juha Metso
Käännytettyjä turvapaikanhakijoita nousi poliisien saattamina lentokoneeseen Lappeenrannan lento asemalla elokuussa.
Käännytettyjä turvapaikanhakijoita nousi poliisien saattamina lentokoneeseen Lappeenrannan lento asemalla elokuussa.

Vuosi sitten laissa tuli mahdolliseksi myös vapaaehtoisen paluun malli, jossa valtio maksaa matkalipun. Suuruusluokka on noin tuhat euroa.

”Jos hänet viedäänkin pakolla, hänet viedään Suomen valtion maksamalla lennolla ja poliisit ovat mukana vartioimassa. Se on monin verroin kalliimpaa.”

Nerg uskoo, että Suomestakin lähtee vielä vapaaehtoisten tilauslentoja takaisin.

”Jos on vapaaehtoisen paluun ryhmä, se voitaisiin yhteisellä charter-lennolla viedä. Pitää etsiä ratkaisu, joka on mahdollisimman kustannustehokas mutta ihmisen huomioiva.”

Nergin mukaan neuvottelut palauttamisista ovat käynnissä myös Somalian ja Afganistanin kanssa.

On mahdollista, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut painuu ”maan alle”.

”Suomalainen yhteiskunta ei voi sallia tilannetta, jossa täällä toimitaan ilman lupaa. Meillä kaikki toimet tähtäävät siihen, että pakkopalautus pitää voida tehdä, jotta ei tapahdu maan alle siirtymistä, paperittomaksi jäämistä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat