Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuntiin luvassa lisää henkilöstösäästöjä – lomautukset ja irtisanomiset uhkaavat

Kunta-alan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen perää paikallisia säästösopimuksia, jotta irtisanomisilta vältyttäisiin. Viime vuonna paikallisia sopimuksia tehtiin 11 kunnassa tai kuntayhtymässä.

Kotimaa
 
Sirpa Räihä / HS
Summan koulu Haminassa joutui siirtämään neljä luokkaa liikuntasaliin opettajien lomautusten vuoksi vuonna 2014.
Summan koulu Haminassa joutui siirtämään neljä luokkaa liikuntasaliin opettajien lomautusten vuoksi vuonna 2014. Kuva: Sirpa Räihä / HS
Fakta

Yli 400 000 työntekijää

 Kuntasektorilla työskenteli lokakuussa 2014 noin 429 000 palkansaajaa. LIsäksi palkattomalla virkavapaalla tai työlomalla oli 33 000 henkilöä.

 Ennusteen mukaan vuonna 2018 kunta-alan palkansaajia olisi 413 000. Luvussa ei ole otettu huomioon mahdollisia sote- ja maakuntauudistuksen tuomia vaikutuksia henkilöstöön.

 Kuntatyönantajien henkilöstötiedusteluun vastasi 243 kuntaa ja kuntayhtymää. Tiedustelu kattaa 71 prosenttia koko kunta-alan henkilöstöstä.

Kuntiin ja kuntayhtymiin on luvassa henkilöstösäästöjä myös tälle vuodelle, käy ilmi Kuntatyönantajien kyselystä. Säästötarvetta on lähes kaikissa kunnissa ja kuntayhtymissä.

Viime vuonna kunnissa leikattiin henkilöstömenoista noin 1,4 prosenttia. Se on 302 miljoonaa euroa koko kunta-alan työvoimakustannuksista. Palkkasumma sivukuluineen oli viime vuonna noin 21 miljardia euroa.

Samantasoisia säästöjä on odotettavissa myös tälle vuodelle. Selvitykseen vastanneet kuntatyönantajat varautuvat tänä vuonna 1,6 prosentin eli 336 miljoonan euron säästöihin työvoimakustannuksista.

Arviolta 16 kuntaa lomauttaa noin 2 300 ihmistä keskimäärin 16 päiväksi. Viime vuonna lomautettuja oli lähes 5 000. Irtisanomisia on on luvassa noin 300:lle, kun viime vuonna luku oli 255.

Kunta-alan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen harmittelee sitä, etteivät henkilöstöjärjestöt ole valmiita paikallisiin säästösopimuksiin, vaikka esimerkiksi lomarahojen leikkauksilla voitaisiin välttää lomautukset ja turvata työpaikat. Viime vuonna vain 11 kunnassa oli sovittu henkilöstömenojen säästöistä paikallisilla sopimuksilla.

Jalosen mukaan paikallinen sopiminen olisi kunnissa helpompaa kuin lomauttaminen, koska oppilaiden tulee saada opetusta ja vanhusten hoitoa.

Jalonen pitää suhteettomana sitä ”valtavaa keskustelua”, joka yleensä syntyy, kun ”hyvin rajallinen määrä” esimerkiksi juuri opettajia lomautetaan. Jalosen mukaan yksikään kunta ei turvautuisi lomautuksiin, jos paikallisesti sovittaisiin väliaikaisista leikkauksista.

Valtaosa henkilöstösäästöistä syntyy kuntatyönantajien mukaan hyödyntämällä eläköitymistä, tiukentamalla rekrytointia ja tehostamalla töitä. Myös sairauspoissaoloja pyritään vähentämään.

Kuntatyönantajien henkilöstömenojen säästötiedusteluun vastasi 243 kuntaa ja kuntayhtymää. Tiedustelu kattaa noin 70 prosenttia koko kunta-alan henkilöstöstä.

Vuonna 2014 kunnissa työskenteli 429 000 ihmistä. Vuonna 2018 heitä olisi 413 000, mutta vireillä oleva maakuntauudistus vaikuttaa lukuun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat