Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viides kerta toden sanoo? Työmarkkinajärjestöt yrittävät jälleen estää pakkolait

Työmarkkinajärjestöt yrittävät löytää ratkaisun, jolla vihattujen pakkolakien voimaantulo estettäisiin. Jos sopua ei synny, edessä on lisäleikkauksia ja veronkorotuksia 1,4 miljardin edestä.

Kotimaa
 
Jukka Gröndahl / HS
Yhteiskuntaneuvottelujen viidennen yrityksen ensimmäiseen kokoukseen osallistuivat pöydän vasemman puolella alusta lukien EK:n lakiasiainjohtaja Markus Aimälä, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies, Kuntatyönantajat KT:n työmarkkinajohtaja Markku Jalonen ja KT:n tutkimuspäällikkö Margareta Heiskanen. Oikealla puolella edessä lukien istuu SAK:n ekonomisti Joonas Rahkola, SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder, Akavan pääekonomisti Eugen Koev, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola ja STTK:n pääekonomisti Ralf Sund.
Yhteiskuntaneuvottelujen viidennen yrityksen ensimmäiseen kokoukseen osallistuivat pöydän vasemman puolella alusta lukien EK:n lakiasiainjohtaja Markus Aimälä, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies, Kuntatyönantajat KT:n työmarkkinajohtaja Markku Jalonen ja KT:n tutkimuspäällikkö Margareta Heiskanen. Oikealla puolella edessä lukien istuu SAK:n ekonomisti Joonas Rahkola, SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder, Akavan pääekonomisti Eugen Koev, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola ja STTK:n pääekonomisti Ralf Sund. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta alkoivat jälleen kerran torstaina kello 15.

Paineet ovat suuret, sillä tämä on jo viides kerta, kun työmarkkinajärjestöt neuvottelevat keinoista, joilla yritysten kustannuskilpailukyky, työllisyys ja julkinen talous kohentuisivat.

Neuvottelijoiden päätarkoitus on korvata hallituksen valmistelemat pakkolait. Pöydällä on samoja keinoja kuin pakkolakipaketissa kuten lomarahojen leikkaus ja työajan pidentäminen, mutta työmarkkinajärjestöillä on käytössään enemmän keinoja, joilla kilpailukykyä voi parantaa tasavertaisimmilla keinoilla.

Jos ratkaisua ei synny, vihatut pakkolait tulevat ainakin jossakin muodossa voimaan ja työmarkkinakoneiston valta vaikuttaa kansakunnan asioihin kapenisi todennäköisesti tämän hallituksen aikana ja ehkä sen pysyvämminkin. Hallituspuolueista kokoomus, mutta osin myös keskusta ovat varsin valmiita uudistamaan työmarkkinoita lakiteitse vaikka tulisi lakkoja.

Hallitus on luvannut miljardin euron veronkevennykset, jos työmarkkinaosapuolet saavat riittävästi nostettua kilpailukykyä yhteiskuntasopimuksella ja palkkamaltilla. Jos näin ei käy, hallitus on uhannut leikata ja verottaa 1,4 miljardia euroa enemmän kuin se muuten leikkaisi.

Sovun löytäminen on mahdollisesti vielä vaikeampaa kuin joulukuussa, jolloin Elinkeinoelämän keskusliitto EK keskeytti neuvottelut. EK lopetti, koska auto- ja kuljetusalan liitto AKT irtautui neuvotteluista. EK ei enää vaadi AKT:n sitoutumista neuvottelujen aikana.

Entistä vaikeammaksi neuvottelut tekee SAK:n hallituksen yhä tiukentuneet linjaukset.

Neuvottelujen jyrkimmät osapuolet ovat SAK ja EK. EK ei halua sopia palkoista nyt vaan liittokierroksella, mikä vähentää tarvittavia pelinappuloita.

Neuvottelujen helpompia osuuksia on löytää niin sanottu Suomen palkkamalli, jolla varmistettaisiin, ettei muilla aloilla palkat nouse enemmän kuin vientisektorilla.

Varsin helposti löytyy ratkaisu myös siitä, kuinka työnantajien sosiaaliturvamaksuja siirretään palkansaajien maksettavaksi. Tämä toisi ehkä lähes pari prosenttia hallituksen vaatimasta viiden prosentin alennuksesta yritysten yksikkötyökustannuksiin.

Koossa olisi 2–3 prosenttia, jos SAK hyväksyisi myös sen, että arkipäivälle osuvista loppiaisesta ja helatorstaista tehtäisiin työpäiviä, tai ainakin toisesta.

SAK:n Lauri Lyly on ehdottanut lomarahamallia, jossa lomarahat sidottaisiin suhdannevaihteluihin. Jos tämä EK:n vastustama malli menisi jossakin muodossa läpi, koossa voisi olla jopa nelisen prosenttia.

Hallituksen pakkolaitkaan tuskin tuovat viittä prosenttia, joten hallitus voisi hyväksyä jotain 3–4 prosentin väliltä, jos sopimukseen sisältyy työajan pidennys.

Vaikka prosenteista päästäisiin sopuun, edessä olisi vielä kaksi vaikeinta asiaa.

Palkansaajajärjestöt vaativat ehdottomasti, että samalla sovittaisiin keskeisistä linjauksista, kuinka työpaikoilla voidaan sopia työehdoista. Tämä voi kaataa sopimuksen, sillä EK ei ole halukas niistä neuvottelemaan.

Hallitukselle uudenlaisen paikallisen sopimisen kulttuurin luominen alkaa olla jopa tärkeämpi asia kuin yksikkötyökustannusten alentaminen.

Ja vaikka keskusjärjestöt ja hallitus löytäisivät kaiken tämän jälkeen sovun, sopimuksen taakse pitäisi saada AKT, jonka sanavaraston käytetyin sana on ei.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat