Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joka kolmas lapsi ei juuri käytä tietokonetta koulussa – ”Tulevaisuuteen ponnistetaan ihan eri tasoilta”

Noin kolmasosa peruskoululaisista ei käytä juuri koskaan tieto- ja viestintätekniikkaa koulutyössään.

Kotimaa
 
Esa Syväkuru / HS
Vain joka viides peruskoululainen käyttää päivittäin opinnoissaan tieto- ja viestintätekniikkaa.
Vain joka viides peruskoululainen käyttää päivittäin opinnoissaan tieto- ja viestintätekniikkaa. Kuva: Esa Syväkuru / HS

Noin kolmasosa peruskoululaisista ei käytä juuri koskaan tieto- ja viestintätekniikkaa koulutyössään. Päivittäin sitä käyttää opinnoissaan vain joka viides peruskoululainen.

Varhaiskasvatuksen, kuten päiväkotien, opettajista vain noin joka kymmenes käyttää tieto- ja viestintätekniikkaa opetuksessaan vähintään viikoittain.

Tulokset ovat peräisin perjantaina julkaistusta Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n kyselystä.

Varhaiskasvatuksen osalta tulos on erityisen surullinen, mutta peruskoulunkin osalta yllättävän heikko, sanoo OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Vesa Moilanen / Lehtikuva
Olli Luukkainen
Olli Luukkainen

”En yritä kaupata sitä, että jokaiselle kaksivuotiaalle isketään pädi kouraan, mutta kyllähän tämä karusti kuvaa sitä, miten varhaiskasvatuksessa ja peruskoulussa ollaan yhteiskunnan sisällä kuin umpioidussa saarekkeessa, josta puuttuvat välineet ja täydennyskoulutus.”

Varhaiskasvatuksen opettajista yli 70 prosenttia kuvasi tietotekniikan taitojaan opetuksessa korkeintaan kohtalaisiksi. Yli puolet peruskoulun opettajista kuvasi taitojaan samoin.

Tekniikan käyttö on painottunut korkeakouluihin, joissa noin neljä viidestä opiskelijasta käyttää sitä opiskeluun päivittäin, ja noin puolet opiskelijoista koko ajan.

Toisella asteella eli lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa noin vajaa puolet opiskelijoista käyttää tieto- ja viestintätekniikkaa päivittäin.

”Tämä on uskomattoman vähän. Sähköisen ylioppilaskirjoitusten pitäisi olla toiminnassa parin vuoden päästä”, Luukkainen sanoo.

Perusopetuksen digitalisaatio on yksi hallituksen kärkihankkeista, joka etenee hyvin epätasaisesti eri kunnissa ja eri kouluissa. Luukkaisen mukaan tasa-arvo on jo murentunut eri kuntien välillä.

”Emme ole tässä analysoineet tuloksia kuntakohtaisesti, mutta näemme, että eroja on.”

Köyhien kuntien oppilaat eivät ole automaattisesti huonommassa asemassa kuin varakkaampien.

”Esimerkiksi Vantaa on velkainen kunta, mutta se panostaa systemaattisesti ja johdonmukaisesti digitalisaatioon.”

Erot kuntien välillä johtuvan Luukkaisen mukaan pääosin kuntapäättäjien arvovalinnoista eli siitä, mihin rahaa annetaan. Kaikissa kunnissa ei hänen mukaansa ymmärretä sitä, että digitaidot kuuluvat kaikille.

”Ei vantaalaisen lapsen tai iisalmelaisen lapsen oppimiskyvyssä ei ole eroja. Mutta jos maailmat, joissa he opiskelevat ovat ihan erilaisia, niin oppimistuloksissa on suuri ero. Lapset ponnistavat tulevaisuuteen ihan eri tasoilta kunnasta riippuen.”

Opettajien asenteet digitalisaatiota kohtaan ovat kuitenkin kyselyn mukaan myönteiset, johtajien ja rehtorien vielä myönteisemmät.

Tilanteen parantamiseksi OAJ esittää opettajien täydennyskoulutuksen lisäämistä. Lisäksi digilaitteita pitäisi järjestön mukaan saada oppilaitoksiin lisää.

Opettajien tieto- ja viestintäteknologian täydennyskoulutus ei ole OAJ:n mukaan ainoastaan liian vähäistä vaan myös laadutonta. Tekniikan opettelun sijaan tulisi keskittyä siihen, miten teknologiaa ja digitaalisia aineistoja hyödynnettäisiin opetuksessa ja opiskelussa.

Ratkaisuksi järjestö ehdottaa ”digimentoreita” kuntiin ja digiopettajia jokaiseen oppilaitokseen. Heidän palkkaamiseensa OAJ käyttäisi pääosin ne 40 miljoonaa euroa niin sanottua kärkihankerahaa, jotka hallitus aikoo ohjata perusopetuksen digitalisaatioon.

”Homma ei hoidu sillä, että käydään kahdesti yhdessä parin tunnin koulutuksessa vaikka kahdesti. Vaan tämä vaatii pitkäkestoista kehittämistä,” Luukkainen sanoo.

Järjestö haluaa myös kansallisen strategian, joka tukisi koulutuksen digitalisaatiota ja turvaisi oppijoiden yhdenvertaisuuden. Digitaalinen pedagogiikka olisi otettava osaksi opettajien peruskoulutusta, vaatii järjestö.

OAJ:n viime syksynä tekemään kyselyyn vastasi 1 515 opettajaa, rehtoria ja johtajaa varhaiskasvatuksesta korkea-asteelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat