Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi: Turvapaikan­hakijoiden määrä ei juuri näy rikos­tilastoissa – ulkomaalaisten osuus epäillyistä nousi alle kolme prosenttia

Poliisin mukaan Suomeen viime vuonna saapuneet turvapaikanhakijat eivät juuri näy rikostilastoissa.

Kotimaa
 
Poliisiylijohtaja: Poliisit ovat kipurajalla
Poliisiylijohtaja: Poliisit ovat kipurajalla
Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoo, että poliisien määrän laskemisen on loputtava. Kolehmainen kertoi näkemyksiään tiedotustilaisuudessa perjantaina 29. tammikuuta. Kuvaus: Marko Sorsa / IS

Ulkomaiden kansalaisten osuus poliisin tutkimista rikoksista kasvoi viime vuonna 2,7 prosenttia verrattuna vuoteen 2014, kertoi poliisihallitus perjantaina järjestämässään tiedotustilaisuudessa.

Yli puolet näistä rikosepäilyistä kohdistui sellaisiin ulkomaiden kansalaisiin, jotka oleskelevat Suomessa tilapäisesti.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen oli huolissaan Suomen ympäristössä tapahtuneista muutoksista.

”Toimintaympäristö muuttui vuonna 2015 enemmän kuin vuosikymmeniin”, Kolehmainen.

Joissain rikoslajeissa ulkomaalaisten tekemiksi epäiltyjen rikosten osuus on noussut poliisin mukaan huomattavasti. Pahoinpitelyrikoksissa määrä on noussut runsaat 24 prosenttia ja raiskausrikoksissa lähes 20 prosenttia.

Vuonna 2015 yhteensä lähes 4 000:tta ulkomaiden kansalaista epäiltiin pahoinpitelyrikoksesta ja 217:ää raiskausrikoksesta.

Suomen poliisiviranomaiset ovat käyneet keskusteluja venäläisten kanssa Suomen itärajan tilanteesta. Kolehmainen on palannut juuri kaksipäiväiseltä vierailulta Moskovasta, jossa hän kävi neuvotteluja muun muassa Venäjän huumevalvontaviraston ja turvallisuuspalvelu FSB:n edustajien kanssa.

”Siellä käytiin hyvin avoimia keskusteluja ja oltiin kovin ratkaisukeskeisesti liikkeellä. Venäjän viranomaiset vakuuttavat ymmärtävänsä Suomen hankalan tilanteen”, Kolehmainen kertoi HS:lle.

”Viranomaisten kanssa yhteistyössä yritetään nyt selvittää, liittyykö laittomaan maahantuloon organisoitua tai järjestäytynyttä rikollisuutta. Siitä oltiin yhtä mieltä, että asiaa on syytä tutkia huolellisesti siten, että Venäjän viranomaiset tutkivat Venäjällä ja Suomen viranomaiset Suomessa.”

Suomen ja Venäjän viranomaiset aikovat selvittää koko Suomeen suuntautuvat maahantuloketjun, jotta tiedettäisiin, ketkä siihen liittyvät ja mitä on tapahtunut. Mitään tavoiteaikataulua ei ole kuitenkaan asetettu, mutta keskusrikospoliisin kanssa on jo sovittu, että se nimeää henkilöitä asiaa selvittämään. Mukana ovat myös Suojelupoliisi ja paikallispoliisi.

”Sovittiin, että pannaan koneistot ripeästi toimimaan”, Kolehmainen sanoi.

Poliisin mukaan viime vuonna Suomeen saapuneet yli 30 000 turvapaikanhakijaa eivät juuri näy rikostilastoissa. Eniten häiriöitä ovat poliisin mukaan aiheuttaneet turvapaikanhakijoiden keskinäiset tappelut ja riidat.

Poliisiylijohtaja Kolehmaisen mukaan turvapaikanhakijoiden joukossa on paljon sotilaita. Hän kertoi poliisin saaneen vastaanottokeskuksista runsaasti materiaalia sotilaiden tekemiksi epäillyistä hyvin raaoista teoista. Tällä hetkellä tutkitaan jo yli kymmentä mahdollista sotarikosta. Ulkomailla tehtyjen sotarikosten tutkinta on kuitenkin Suomesta käsin hyvin vaikeaa, Kolehmainen sanoi.

22 turvapaikanhakijaa oli viime vuonna epäiltynä seksuaalisesta ahdistelusta, 13 raiskauksesta, 12 törkeästä raiskauksesta ja kaksi pakottamisesta seksuaaliseen tekoon.

Vastaanottokeskuksia vastaan oli 19. tammikuuta mennessä tehty poliisin tietojen mukaan 17 iskua, joista neljä on polttopulloiskuja. Lisäksi keskukset ovat kärsineet erilaisista ilkivallanteoista.

Suomessa asuu vakituisesti yli 230 000 ulkomaan kansalaista. Turvapaikanhakijat eivät kuulu tähän lukuun.

Täsmennys 30.1. kello 14.40: Uutisen grafiikkaan lisätty tieto, kuinka suuri osuus seksuaalisesta ahdistelusta oli ulkomaan kansalaisten tekemää.

Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Poliisi kertoi viime vuoden rikostilastoista perjantaina.
Poliisi kertoi viime vuoden rikostilastoista perjantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat