Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viranomaiset vetivät Suomen markkinoilta lähes sata sähkölaitetta viime vuonna

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto poisti Suomen markkinoilta viime vuonna paljon sähkölaitteita ja kulutustuotteita.

Kotimaa
 
Tukes
A-Linkin maahantuoman verkkoliitäntäkojeen kotelomateriaalin tulenkestoisuus ei ollut vaatimusten mukainen. Laitteen verkkomuuntajassa oli myös eristyspuutteita. Tukes poisti tuotteen markkinoilta ja kielsi sen myynnin syyskuussa.
A-Linkin maahantuoman verkkoliitäntäkojeen kotelomateriaalin tulenkestoisuus ei ollut vaatimusten mukainen. Laitteen verkkomuuntajassa oli myös eristyspuutteita. Tukes poisti tuotteen markkinoilta ja kielsi sen myynnin syyskuussa. Kuva: Tukes

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) poisti viime vuonna markkinoilta 158 vaarallista tai vaatimustenvastaista tuotetta.

Valtaosa vaarallisiksi havaituista tuotteista oli sähkölaitteita.

Tukes testautti yhteensä 430 sähkölaitetta, ja testausten perusteella markkinoilta poistettiin 92 vaarallista tai vaatimustenvastaista tuotetta.

Noin kolmasosa näistä tuotteista jouduttiin keräämään takaisin kuluttajilta. Lievemmin vaatimusten vastaisille sähkölaitteille annettiin 63 myyntikieltoa.

Tukesin mukaan riskiryhmään ovat jo muutaman vuoden ajan kuuluneet muun muassa led-valaistustuotteet sekä laturit.

Sähkölaitteiden ongelmat nousivat esille viimeksi torstaina, kun teknologiayhtiö Apple varoitti toimittamistaan viallisista virtapistokkeista. Pistokkeen kaksi piikkiä voivat katketa ja aiheuttaa sähköiskun vaaran.

”Valvontatulokset eivät kuitenkaan anna kokonaiskuvaa markkinoilla olevien vaarallisten sähkölaitteiden määrästä, vaan ne kertovat pikemminkin Tukesin valvonnan oikeasta kohdentumisesta”, huomauttaa Sähkötuoteryhmän johtava asiantuntija Mika Toivonen Tukesin tiedotteessa.

Tukes
Litteillä korvilla varustetusta robotista, Tigerin myymästä robottilelusta voi aiheutua lapsille tukehtumisvaara. Tukes veti tuotteen markkinoilta marraskuussa.
Litteillä korvilla varustetusta robotista, Tigerin myymästä robottilelusta voi aiheutua lapsille tukehtumisvaara. Tukes veti tuotteen markkinoilta marraskuussa.

Sähkölaitteiden lisäksi Tukes havaitsi tutkimuksissaan myös lukuisia vaarallisia leluja, lastenhoitotarvikkeita, vaatteita, koneita ja henkilösuojaimia. Yhteensä 47 tällaista kulutustuotetta poistettiin markkinoilta.

Pesuaineiden valvonnassa löydettiin puutteita yli 100 tuotteen merkinnöistä. Jalometallituotteiden, rihkamakorujen ja kellojen valvonnassa poistettiin markkinoilta neljä tuotetta.

Tukes kuitenkin huomauttaa, että markkinoilta vedettyjen tuotteiden vähäni viime vuonna. Vielä vuonna 2014 Tukes veti markkinoilta yhteensä 288 tuotetta.

Kuluttajilta takaisin kerättyjen, erityisen vaarallisten tuotteiden määrä kuitenkin pysyi lähes ennallaan: vuonna 2015 kuluttajia pyydettiin palauttamaan 77 tuotetta, kun vuonna 2014 näitä tuotteita oli 85.

Tukes kokoaa listaa markkinoilta poistetuista tuotteista markkinavalvontarekisteriinsä. Tuotteisiin voi tutustua täällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat