Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin yliopistoon jopa 25 000 euron maksut

Helsingin yliopisto ryhtyy perimään 10 000–25 000 euron lukuvuosimaksuja EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta tulevilta syksyllä 2017.

Kotimaa
 
Kristiina Lehto
Helsingin yliopiston päärakennus.
Helsingin yliopiston päärakennus. Kuva: Kristiina Lehto

Helsingin yliopisto on päättänyt ulkomaisten opiskelijoiden lukukausimaksuista, joiden perimisen eduskunnan viime vuoden lopulla hyväksyvät lainmuutokset mahdollistaisivat jo tänä vuonna. Helsingin yliopisto ryhtyy perimään lukuvuosimaksuja EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta tulevilta uusilta tutkinto-opiskelijoilta vasta elokuun alusta 2017.

Maksu on vieraskielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa 10 000–25 000 euroa. Koulutusohjelmakohtaisen lukuvuosimaksun suuruudesta päättää opetuksesta vastaava vararehtori Keijo Hämäläinen toukokuun loppuun mennessä.

”Nykyisillä opiskelijoilla ei ole syytä huoleen, sillä uudet maksut koskevat ainoastaan opiskelijoita, jotka aloittavat opintonsa syyslukukaudella 2017”, kertoo Helsingin yliopiston kansainvälisten asioiden päällikkö Markus Laitinen yliopiston tiedotteessa.

Helsingin yliopistossa on tällä hetkellä Laitisen mukaan yhteensä noin 1 200 ulkomaalaista opiskelijaa, joista 900 maisteriohjelmissa. EU- ja Eta-maiden ulkopuolisten osuus on noin 70 prosenttia.

Päätös ohjelmakohtaisista maksuista uusien opiskelijoiden osalta tehdään vuosittain. Maksujen suuruus määräytyi kansainvälisen vertailuaineiston perusteella.

Saatua rahoitusta luvataan käyttää ainakin suurimmaksi osaksi kansainvälisten ohjelmien ja palvelujen kehittämiseen.

Laissa edellytetään, että yliopistolla on myös apurahaohjelma. Apuraha myönnetään opiskelijan oman hakemuksen perusteella. Apuraha voidaan myöntää myös toisen vuoden opiskelijoille. Apurahaohjelmasta voidaan myöntää täysiä ja osittaisista lukuvuosimaksuhuojennuksia sekä elinkustannusstipendejä.

”Kilpailussa parhaista opiskelijoista toimivalla apurahaohjelmalla on suuri merkitys rekrytoinnin tukemisessa ja opiskelijoiden sitouttamisessa”, Laitinen sanoo tiedotteessa.

Ennen Helsingin yliopistoa Lappeenrannan teknillinen yliopisto ilmoitti jo viime vuoden puolella, että se on päättänyt maksun suuruudeksi 10 000 euroa vuodessa.

Laissa määrätään, että vuosimaksu on ainakin 1 500 euroa.

Suomen korkeakouluissa on nyt yli 20 000 ulkomaalaista tutkinto-opiskelijaa, joista valtaosa eli 76 prosenttia tulee EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta. Määrä jakautuu melko tasan yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kesken.

Eniten ulkomaalaisia opiskelijoita on Venäjältä, Kiinasta, Vietnamista ja Nepalista, kertovat Cimon tilastot. Nousussa ovat olleet erityisesti vietnamilaisten, mutta myös nepalilaisten, pakistanilaisten ja intialaisten opiskelijoiden määrät. Kiinalaisten ja virolaisten määrä on kymmenessä vuodessa pysynyt lähes ennallaan ja ruotsalaisopiskelijoiden määrä laskenut.

Ulkomaalaisten lukukausimaksuja ovat eniten vastustaneet opiskelijajärjestöt, joiden mukaan maksut karsisivat tänne tulijoiden joukkoa, kuten on käynyt ainakin alkuun myös Ruotsissa ja Tanskassa. Norjassa hallitus luopui maksukaavailuista.

Myös Suomen hallituksen esityksessä arvioitiin, että lukuvuosimaksujen käyttöönotto vähentäisi suomalaisiin korkeakouluihin hakevien ja niissä aloittavien EU/Eta-alueen ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden määrää ainakin ensimmäisten vuosien aikana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat