Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Zikavirus leviää hyttysten mukana

Kotimaa
 
OSWALDO RIVAS
Managuassa Nicaraguassa desinfioitiin torstaina taloa moskiittojen tuhoamiseksi.
Managuassa Nicaraguassa desinfioitiin torstaina taloa moskiittojen tuhoamiseksi. Kuva: OSWALDO RIVAS

Jopa 3–4 miljoonaa ihmistä voi sairastua tänä vuonna zikavirukseen Amerikoissa, arvioi epidemioihin vastaavan yksikön johtaja Sylvain Aldighieri Maailman terveysjärjestö WHO:sta. Arvio perustuu matematiikkaan ja siihen, että denguekuumeen sairasti viime vuonna noin kaksi miljoonaa ihmistä Etelä- ja Väli-Amerikassa.

”Dengue on levinnyt alueella 1980-luvulta. Brasilia arvioi, että denguetapauksia oli viime vuonna 500 000–1 500 000,” hän kertoi tiedotustilaisuudessa Genevessä torstaina.

Denguen ja zikaviruksen välissä alueella aiheutti epidemian chikungunya, kuumetauti, jota levittää sama hyttynen kuin dengueta ja zikavirusta.

Karibialla 2013 alkanut epidemia levisi Väli- ja Etelä-Amerikkaan ja sairastutti siellä 1,6 miljoonaa ihmistä. Myös zikavirus tuli Amerikkaan Aasian kautta. Alkujaan Ugandassa todettu tauti on aiheuttanut epidemioita Pakistanissa, Malesiassa ja Indonesiassa, ja myös Ranskan Polynesiassa.

Taudin oireita ovat kuume, ihottuma, silmätulehdus sekä lihas- ja nivelkivut, mutta kolme sairastunutta neljästä on oireettomia.

Tartunnan toteava koe on olemassa, mutta se pitää tehdä viiden päivän kuluessa tartunnasta. Zikavirus on yhdistetty vastasyntyneiden pienipäisyyteen niin, että naiset kertoivat alkuraskaudessa olleesta ihottumasta.

Yhteys vaikuttaa vahvalta, vaikka sitä ei ole toistaiseksi osoitettu syyn ja seurauksen tasolla.

WHO:n Amerikan alueen johtaja Carissa Etienne kehottaa lääkäreitä epäilemään sairastuneen kohdalla ensisijaisesti dengueta, koska siihen kuolee eniten ihmisiä.

Zikavirus leviää nopeasti myös siksi, että sitä levittäviä hyttysiä on joka paikassa Amerikkoja pohjoisesta Argentiinasta Yhdysvaltain eteläosiin. Vain Kanada ja Chilen manner ovat toistaiseksi ilman niitä.

”Missä on hyttysiä, siellä on zikaviruksen vaara”, Aldighieri summaa. Tilannetta pahentaa El Niño -sääilmiö, jonka odotetaan lisäävän hyttysten määrää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat