Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viikonloppuna bongataan pihan lintuja – hömötiaiset ja varpuset ovat vähentyneet rajusti

Kotimaa
 
Kimmo Taskinen / HS
Hömötiainen on metsälintu, jonka määrä on vähentynyt voimakkaasti 2000-luvulla metsätalouden muutosten myötä.
Hömötiainen on metsälintu, jonka määrä on vähentynyt voimakkaasti 2000-luvulla metsätalouden muutosten myötä. Kuva: Kimmo Taskinen / HS
Fakta

Uhanalaisten lintujen määrä kasvoi

 Uhanalaisten lintujen määrä Suomessa on kasvanut 28 lajilla viiden vuoden takaisesta arviosta.

 Vuonna 2015 arvioiduista 245 lintulajista yli kolmannes on uhanalaisia Suomessa.

 Lisätietoja Suomen BirdLifen pihabongaus-tapahtumasta osoitteessa www.pihabongaus.fi.

Onko pensasaidassa sirkuttava lintu varpunen vai pikkuvarpunen? Sitä mietitään jälleen monella kotipihalla, kun BirdLife Suomi järjestää valtakunnallisen Pihabongaus-tapahtuman viikonloppuna.

Tänä talvena seurataan, miten viime vuoden kylmä kesä ja juuri päättynyt kova pakkasjakso ovat vaikuttaneet talvilintuihin.

”Onko lintuja tavallista vähemmän, koska viime kesänä monen lajin pesintä meni huonosti? Pakkasjaksokin on saattanut vaikuttaa niihin”, sanoo tiedottaja Jan Södersved BirdLife Suomesta.

Tapahtuman tarkoituksena on kannustaa ihmisiä tarkkailemaan kotipihan lintuja. Havainnot ilmoitetaan BirdLife Suomelle, joka saa tällä tapaa tietoa linnustosta.

”Jo 11. kertaa järjestettävän Pihabongauksen tuloksissa näkyy selvästi esimerkiksi varpusen ja hömötiaisen väheneminen. Nyt molemmat lajit luokitellaan uhanalaisiksi”, kertoo BirdLifen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi tiedotteessa.

Hömötiainen on metsälintu, jonka määrä on vähentynyt voimakkaasti 2000-luvulla metsätalouden muutosten myötä. Varpusten määrä on vähentynyt jo kymmeniä vuosia.

”Varpusen kohdalla on vaikea sanoa. Sen katoon vaikuttavat luultavasti useat syyt. Pikkuvarpunen on täysin päinvastainen esimerkki. Se lisääntyy samaa tahtia kuin varpunen vähenee”, sanoo tiedottaja Södersved.

Viime talvena Pihabongaukseen osallistui 23 000 ihmistä, ja määrä on noussut Södersvedin mukaan joka vuosi. Osallistuakseen ei tarvitse olla lintuharrastaja, eikä kyseessä ole kilpailu.

”Joka talvi ilmoitetaan yli puoli miljoonaa yksilöä, joten jos siellä on vaikka muutama tuhatkin virheellistä havaintoa, sillä ei ole merkitystä. Tavalliset lajit tunnetaan yllättävänkin hyvin.”

Viime vuonna Pihabongauksessa havaintoja ilmoitettiin noin 800 000 yksilöstä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat