Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Influenssa sairastuttaa nyt kaikenikäisiä – epidemian huippu ehkä jo ennen hiihtolomia

Kotimaa
 
Jarno Mela / Lehtikuva
Influenssarokotuksia on otettu ennätysmäärä tänä talvena.
Influenssarokotuksia on otettu ennätysmäärä tänä talvena. Kuva: Jarno Mela / Lehtikuva
Fakta

Myös flunssaviruksiaon liikkeellä

 Influenssan lisäksi ihmisiä sairastuttaa nyt useampi nuhakuumetta eli flunssaa aiheuttava virus. Liikkeellä on RS-virusta sekä adeno-, korona- ja rinoviruksia.

 Influenssan taudinkuva on rajumpi kuin flunssan. Kuume nousee nopeasti korkealle, ja muita oireita ovat päänsärky, lihaskivut ja huonovointisuus.

 Lisäksi voi tulla samanlaisia oireita kuin nuhakuumeessa eli nuhaa, yskää, kurkkukipua ja nenän tukkoisuutta.

 Lapsille influenssa voi aiheuttaa myös maha- ja suolisto-oireita.

Rokotuksia talven influenssaa vastaan on otettu ennätysmäärä, osoittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL)ylläpitämä kansallinen rokotusrekisteri. Terveyskeskukset ilmoittavat siihen antamansa rokotukset.

Yksityisen terveydenhuollon antamat rokotukset eivät vielä kirjaudu rekisteriin.

Sekä alle 3-vuotiaita että yli 65-vuotiaita on rokotettu influenssaa vastaan enemmän kuin koskaan sikainfluenssapandemian jälkeen, kertoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Molemmat ovat influenssan riskiryhmiä, jotka saavat rokotuksensa maksutta terveyskeskuksesta. Alle 3-vuotiaat rokotetaan siksi, että heistä joka kolmas sairastuu influenssaan ja sen jälkitauteihin kuten korvatulehdukseen ja vanhempien pitää ottaa vapaata töistä hoitamista varten. He myös levittävät influenssaa lähipiiriinsä.

Yli 65-vuotiaatkin ovat alttiita influenssan jälkitaudeille, jotka saattavat romahduttaa heidän kuntonsa ja viedä sairaalaan ja pitkäaikaishoitoon. Iäkkäitä myös kuolee joka talvi influenssan takia.

Pikkulapsia rokotettiin tänä talvena sekä pistettävällä rokotteella että nenäsumutteella. Sumute ei osoittautunut niin suosituksi kuin oletettiin.

”Tilasimme sumutetta noin kolmannekselle alle 3-vuotiaista. Näyttää siltä, että kaikki ei mennyt”, Nohynek kertoo.

Sumutetta ei voi enää käyttää, koska Suomeen tulleen erän parasta ennen -päivä oli tammikuun alussa. Päivämäärällä on merkitystä, koska rokote sisälsi eläviä heikennettyjä viruksia.

Pistettäviä rokotteita sen sijaan voi antaa edelleen, vaikka influenssaepidemia on alkanut. Epidemian aikana annettu rokotus ei enää ehdi luoda täyttä suojaa virusta vastaan, mutta influenssa jää lievemmäksi.

Influenssakauden huippu saattaa olla edessä lähiviikkoina, arvioi THL:n erikoistutkija Niina Ikonen.

Epidemia alkoi joulun jälkeen ja lisääntyi nopeasti tammikuun aikana. Nyt influenssaa on jo joka puolella maata, ja se sairastuttaa kaikenikäisiä.

THL seuraa epidemian kehittymistä muun muassa tilastoimalla influenssan kaltaisten tautien takia tehtyjä terveyskeskuskäyntejä. Niitä on joillakin paikkakunnilla enemmän kuin koskaan ennen, mutta toisaalta tilastointia ei ole vielä tehty kovin kauan eikä kattavasti, ja aiemmat luvut voivat olla puutteellisia.

Tapaukset lisääntyivät selvästi nopeammin kuin viime talvena, Ikonen sanoo. Huippuajat koetaan todennäköisesti lähiviikkoina, luultavasti ennen hiihtolomia, hän arvioi. Niitä riittää myös lomien ajalle.

”Influenssalle on tyypillistä, että kaudet vaihtelevat ajankohdaltaan ja kestoltaan. Tämä epidemia alkoi totuttua aiemmin ja eteni nopeasti, mutta muuten se ei ole poikkeava”, Ikonen kuvailee.

Valtavirus on sama kuin taannoisen sikainfluenssapandemian aikaan. Se sairastuttaa etenkin nuoria ja työikäisiä. Tehohoitoon joutuneista valtaosa on ollut alle 65-vuotiaita, joilla on ollut jokin vastustuskykyä heikentävä pitkäaikaissairaus.

THL:n tietojen mukaan heitä ei ollut rokotettu influenssaa vastaan. Tämän talven rokote antaa hyvän suojan sitä vastaan.

Rokotetta on THL:n keskusvarastossa niin vähän jäljellä, että sen odotetaan loppuvan lähipäivinä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat