Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joka kolmas lapsi ei käytä tietokonetta koulussa

Noin kolmasosa peruskoululaisista ei käytä juuri koskaan tieto- ja viestintätekniikkaa koulutyössään.

Kotimaa
 
Esa Syväkuru / HS
Vain joka viides peruskoululainen käyttää päivittäin opinnoissaan tieto- ja viestintätekniikkaa.
Vain joka viides peruskoululainen käyttää päivittäin opinnoissaan tieto- ja viestintätekniikkaa. Kuva: Esa Syväkuru / HS

Noin kolmasosa peruskoululaisista ei käytä juuri koskaan tieto- ja viestintätekniikkaa koulutyössään. Päivittäin sitä käyttää opinnoissaan vain joka viides peruskoululainen.

Varhaiskasvatuksen, kuten päiväkotien, opettajista vain noin joka kymmenes käyttää tieto- ja viestintätekniikkaa opetuksessaan vähintään viikoittain. Tulokset ovat peräisin perjantaina julkaistusta Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n kyselystä.

Varhaiskasvatuksen osalta tulos on erityisen surullinen, mutta peruskoulunkin osalta yllättävän heikko, sanoo OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

”En yritä kaupata sitä, että jokaiselle kaksivuotiaalle isketään pädi kouraan, mutta kyllähän tämä karusti kuvaa sitä, miten varhaiskasvatuksessa ja peruskoulussa ollaan yhteiskunnan sisällä kuin umpioidussa saarekkeessa, josta puuttuvat välineet ja täydennyskoulutus.”

Tekniikan käyttö on painottunut korkeakouluihin, joissa noin neljä viidestä opiskelijasta käyttää sitä opiskeluun päivittäin.

Toisella asteella eli lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa noin vajaa puolet opiskelijoista käyttää tieto- ja viestintätekniikkaa päivittäin.

”Tämä on uskomattoman vähän. Sähköisen ylioppilaskirjoitusten pitäisi olla toiminnassa parin vuoden päästä”, Luukkainen sanoo.

Perusopetuksen digitalisaatio on yksi hallituksen kärkihankkeista, joka etenee hyvin epätasaisesti eri kunnissa ja eri kouluissa. Luukkaisen mukaan tasa-arvo on jo murentunut eri kuntien välillä.

”Emme ole tässä analysoineet tuloksia kuntakohtaisesti, mutta näemme, että eroja on.”

Erot kuntien välillä johtuvan Luukkaisen mukaan pääosin kuntapäättäjien arvovalinnoista eli siitä, mihin rahaa annetaan.

Opettajien asenteet digitalisaatiota kohtaan ovat kuitenkin kyselyn mukaan myönteiset, johtajien ja rehtorien vielä myönteisemmät.

Tilanteen parantamiseksi OAJ esittää opettajien täydennyskoulutuksen lisäämistä.

Lisäksi digilaitteita pitäisi järjestön mukaan saada oppilaitoksiin lisää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat