Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Influenssarokotuksia otettu ennätysmäärä

Kotimaa
 
Leena Koskela
Sikainfluenssarokotusta jonotettiin Viiskulman terveysasemalla vuonna 2014.
Sikainfluenssarokotusta jonotettiin Viiskulman terveysasemalla vuonna 2014. Kuva: Leena Koskela
Fakta

Myös flunssaviruksia on liikkeellä

 Influenssan lisäksi ihmisiä sairastuttaa nyt useampi nuhakuumetta eli flunssaa aiheuttava virus. Liikkeellä on RS-virusta sekä adeno-, korona- ja rinoviruksia.

 Influenssan taudinkuva on rajumpi kuin flunssan. Kuume nousee nopeasti korkealle, ja muita oireita ovat päänsärky, lihaskivut ja huonovointisuus.

 Lisäksi voi tulla samanlaisia oireita kuin nuhakuumeessa eli nuhaa, yskää, kurkkukipua ja nenän tukkoisuutta.

 Lapsille influenssa voi aiheuttaa myös maha- ja suolisto-oireita.

Rokotuksia talven influenssaa vastaan on otettu ennätysmäärä, osoittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylläpitämä kansallinen rokotusrekisteri. Terveyskeskukset ilmoittavat rekisteriin antamansa rokotukset.

Yksityisen terveydenhuollon antamat rokotukset eivät vielä kirjaudu rekisteriin.

Sekä alle 3-vuotiaita että yli 65-vuotiaita on rokotettu influenssaa vastaan enemmän kuin koskaan sikainfluenssapandemian jälkeen, kertoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Molemmat ovat influenssan riskiryhmiä, jotka saavat rokotuksensa maksutta terveyskeskuksesta.

Pikkulapsia rokotettiin tänä talvena sekä pistettävällä rokotteella että nenäsumutteella. Sumute ei osoittautunut niin suosituksi kuin oletettiin, Nohynek kertoo. ”Tilasimme sumutetta noin kolmannekselle alle 3-vuotiaista. Näyttää siltä, että kaikki ei mennyt.”

Sumutetta ei voi enää käyttää, koska Suomeen tulleen erän ”parasta ennen” -päiväys oli tammikuun alussa.

Pistettäviä rokotteita sen sijaan voi antaa edelleen, vaikka influenssaepidemia on alkanut. Epidemian aikana annettu rokotus ei enää ehdi luoda täyttä suojaa virusta vastaan, mutta influenssa jää lievemmäksi.

Influenssakauden huippu saattaa olla edessä lähiviikkoina, arvioi THL:n erikoistutkija Niina Ikonen. Epidemia alkoi joulun jälkeen ja lisääntyi nopeasti tammikuun aikana. Nyt influenssaa on jo joka puolella maata, ja se sairastuttaa kaikenikäisiä.

THL seuraa epidemian kehittymistä muun muassa tilastoimalla influenssan kaltaisten tautien takia tehtyjä terveyskeskuskäyntejä. Niitä on joillakin paikkakunnilla enemmän kuin koskaan ennen, mutta toisaalta tilastointia ei ole vielä tehty kovin kauan eikä kattavasti, ja aiemmat luvut voivat olla puutteellisia.

Tapaukset lisääntyivät selvästi nopeammin kuin viime talvena, Ikonen sanoo. Huippuajat koetaan todennäköisesti lähiviikkoina, luultavasti ennen hiihtolomia, hän arvioi.

”Tämä epidemia alkoi totuttua aiemmin ja eteni nopeasti, mutta muuten se ei ole poikkeava”, Ikonen kuvailee.

Valtavirus on sama kuin taannoisen sikainfluenssapandemian aikaan. Se sairastuttaa etenkin nuoria ja työikäisiä.

Tehohoitoon joutuneista valtaosa on ollut alle 65-vuotiaita, joilla on ollut jokin vastustuskykyä heikentävä pitkäaikaissairaus. THL:n tietojen mukaan heitä ei ollut rokotettu influenssaa vastaan.

Rokotetta on THL:n keskusvarastossa niin vähän jäljellä, että sen odotetaan loppuvan lähipäivinä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat