Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tullin pääjohtajan rikosepäily alkoi vahingossa lähetetystä sähköpostista

Kotimaa
 
Sirpa Räihä / HS
Tullin pääjohtaja Antti Hartikainen kiistää rikosepäilyt. Kuvassa Hartikainen työhuoneessaan vuonna 2012.
Tullin pääjohtaja Antti Hartikainen kiistää rikosepäilyt. Kuvassa Hartikainen työhuoneessaan vuonna 2012. Kuva: Sirpa Räihä / HS

Helsingin poliisi epäilee Tullin pääjohtajaa Antti Hartikaista viestintäsalaisuuden loukkaamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Hartikainen kiistää rikosepäilyt.

”Tehty rikosilmoitus perustuu virheellisiin olettamuksiin ja on siten täysin aiheeton. Toivottavasti totuus asiassa voidaan tuoda julki mahdollisimman pian. Harmi, kun viranomaisten aikaa hukataan tällaiseen turhaan työhön”, Hartikainen kirjoittaa lähettämässään sähköpostiviestissä.

Helsingin Sanomien kahdesta eri lähteestä hankkiman tiedon mukaan asian ytimessä on pääjohtajan väärälle vastaanottajalle vahingossa lähettämä sähköposti. Vahingossa viestin vastaanottanut on merkittävässä asemassa Tullissa.

Hartikainen pyysi häntä tuhoamaan viestin ja olemaan välittämättä sitä eteenpäin. Helsingin Sanomien tietojen mukaan viestissä ei ole mitään arkaluonteista.

Myöhemmin Hartikainen sai tavalla tai toisella selville, että vahingossa viestin saanut alainen oli vastoin hänen pyyntöään välittänyt viestin eteenpäin.

Vahingossa viestin saanut teki rikosilmoituksen, koska hän uskoo pääjohtajan saaneen tiedon viestin välittämisestä eteenpäin laittomasti. Välikohtaus tapahtui viime syksynä.

Rikosilmoitus jätettiin Tullin nimissä Helsingin poliisille keskiviikkona.

Poliisi on aloittanut esitutkinnan, koska sillä on syytä epäillä rikosta. Toisin sanoen rikosilmoituksen tueksi on olemassa jotakin näyttöä.

Syyttömyysolettaman mukaan rikoksesta epäilty on syytön siihen saakka, kunnes tuomioistuin hänet epäillystä rikoksesta mahdollisesti tuomitsee.

Viestintäsalaisuuden loukkauksesta voidaan tuomita rangaistukseksi sakkoa tai vankeutta enintään kaksi vuotta. Rangaistavaa on myös toimittaa tietoja sähköpostiliikenteestä.

Viestintäsalaisuuden voi murtaa vain viranomainen, jos se on saanut siihen pakkokeinoluvan tuomioistuimelta.

Viime vuonna Hartikaista arvosteltiin siitä, että hän oli järjestänyt epäasianmukaisesti puolisolleen työpaikan tullista. Hartikainen kiisti edistäneensä vaimonsa palkkaamista Tulliin. Puoliso oli saanut työpaikan Tullista pian sen jälkeen, kun Hartikainen oli aloittanut pääjohtajana.

Poliisi kertoo keskiviikkona tehdystä rikosilmoituksesta niukasti.

”Rikosepäily ei liity millään tavalla hänen puolisoonsa. Kyse on ainakin tässä vaiheessa yksittäisestä tapauksesta, jossa epäillään viestintäsalaisuuden loukkausta”, sanoo rikostarkastaja Jukkapekka Risu Helsingin poliisista.

Valtiovarainministeriö kutsui perjantaina pääjohtaja Hartikaisen kuultavaksi mahdollista virantoimituksesta pidättämistä varten.

Kuuleminen järjestetään valtiovarainministeriössä maanantaina 1. helmikuuta. Paikalla on ainakin valtiosihteeri Martti Hetemäki.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) kieltäytyi perjantaina kommentoimasta asiaa. Ministeriö ilmoittaa suhtautuvansa rikosepäilyyn erittäin vakavasti.

Virkamieslain mukaan virkamies voidaan pidättää virantoimituksesta rikossyytteen ja sen edellyttämien tutkimusten ajaksi, jos näillä voi olla vaikutusta virkamiehen edellytyksiin hoitaa tehtäväänsä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat