Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkomaalaisten tekemät rikokset ovat kasvussa

Kotimaa
 
Poliisiylijohtaja: Poliisit ovat kipurajalla
Poliisiylijohtaja: Poliisit ovat kipurajalla
Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoo, että poliisien määrän laskemisen on loputtava. Kolehmainen kertoi näkemyksiään tiedotustilaisuudessa perjantaina 29. tammikuuta. Kuvaus: Marko Sorsa / IS
Tästä on kyse

Poliisi tiedotti rikostilastoista

 Poliisihallitus kertoi perjantaina viime vuoden rikostilastoista.

 Yhtenä osana poliisi nosti esille ulkomaalaisten tekemät rikokset Suomessa.

 Poliisi kertoi myös, että petosrikokset ja huumausaineiden käyttörikokset ovat kasvussa.

 Henkirikoksia tuli poliisin tietoon 86, joka on alhaisin määrä ainakin 30 vuoteen.

Ulkomaan kansalaisten lukumäärä rikoksista epäillyistä lisääntyi viime vuonna 2,7 prosenttia edellisestä vuodesta. Yli puolet epäilyistä kohdistui henkilöihin, jotka eivät asu Suomessa vaan oleskelevat tilapäisesti, kertoi Poliisihallitus.

Ulkomaalaisten tekemiksi epäiltyjen pahoinpitelyjen määrä kasvoi 24 prosenttia ja raiskausten lähes 20 prosenttia. Viime vuonna ulkomaalaiset olivat epäiltynä lähes 4 000 pahoinpitelyrikoksessa ja 217 raiskauksessa. Poliisille ilmoitettiin kaikkiaan lähes 804 000 rikosta vuonna 2015. Se on melkein 10 000 vähemmän kuin vuonna 2014.

Poliisin mukaan turvapaikanhakijoiden määrä ei näy merkittävästi rikostilastoissa. Turvapaikanhakijat ovat tilastoissa osana ulkomaalaisten tekemiksi epäiltyjä rikoksia.

”Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukset työllistivät poliisia”, sanoi poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen Poliisihallituksen tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa kyseessä olivat lähinnä turvapaikanhakijoiden keskinäiset välienselvittelyt ja tappelut. Turvapaikanhakijoita epäiltiin viime vuonna noin 50 seksuaalirikoksesta. Näistä lähes puolet oli seksuaalista ahdistelua, 13 raiskausta, 12 törkeää raiskausta ja kaksi pakottamista seksuaaliseen tekoon.

Kolehmainen kertoi, että turvapaikanhakijoiden joukossa on sotilaita maailman eri konfliktialueilta.

”Meille on tullut runsaasti materiaalia hyvinkin raaoista teoista”, Kolehmainen sanoi.

Suomen poliisi tutkii yli kymmentä tapausta, joissa epäillään sotarikosta. Kolehmainen muistutti, miten vaikeaa rikostutkinta on, jos näyttönä on vain esimerkiksi video. Hän myös lausui ääneen ajatuksen, onko Suomi niiden tutkimiselle oikea paikka.

Kolehmainen kertoi olevansa erityisen huolissaan poliisien lukumäärän vähenemisestä. ”Olemme kipurajoilla. Henkilöstön selkänahasta ei voi ottaa enempää.”

Poliisin koko henkilöstön määrä väheni viime vuonna henkilötyövuosina laskettuna vajaan prosentin eli yli 70:llä edelliseen vuoteen verrattuna. Poliisi rekrytoi takaisin riviin eläkkeeltä noin 25 poliisia.

Kolehmainen viittasi tekeillä olevaan sisäisen turvallisuuden selontekoon, jonka hallitus antaa eduskunnalle kevään aikana. Ensi kertaa laadittava selonteko sisältää hallituksen käsityksen sisäisen turvallisuuden tilannekuvasta ja lähitulevaisuuden ongelmista.

Selonteko sisältää arvion sisäisen turvallisuuden varmistamiseen tarvittavista resursseista, eli onko Suomessa esimerkiksi riittävästi poliiseja ja rajavartijoita. Hallitus valmistelee selonteon pohjalta sisäisen turvallisuuden strategian. Se ohjaa hallinnonalan toimintaa tulevina vuosina.

Poliisihallituksen rikostilastoista löytyy myös hyviä uutisia. Henkirikosten määrä oli Suomessa viime vuonna alhaisin 30 vuoteen.

Henkirikoksia tuli tietoon viime vuonna 86 kappaletta, mikä on 15 vähemmän kuin 2014. Myös lasten seksuaalisten hyväksikäyttöjen määrä laski 13 prosenttia verrattuna edelliseen vuoteen. Näin tapahtui, vaikka poliisin mukaan yhä useampi ennen piilorikollisuudeksi jäänyt seksuaalirikos tulee nyt tietoon.

Oikaisu 2.2.2016 kello 12.10: Ensimmäisessä lauseessa osuus vaihdettu lukumääräksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat