Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jokaisella on oikeus poistua

Kotimaa
 
Outi Pyhäranta / HS
Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev on täysin oikeassa sanoessaan, että ihmisen oikeus poistua Venäjältä on perustavanlaatuinen ihmisoikeus.

Poistuminen maasta mistä hyvänsä on ihmisoikeus, mutta erityisesti tämän oikeuden kiistäminen Venäjällä tuo suuhun happaman maun – edeltäjävaltio Neuvostoliitto kun esti tehokkaasti kansalaistensa poistumisen työläisten paratiisista.

Turvapaikanhakijoiden tulo pohjoisten raja-asemien kautta Venäjältä Suomeen herättää kuitenkin koko joukon lisäkysymyksiä.

Onko oikein, että Volgogradissa vuosia työskennelleen Afganistanin kansalaisen oleskelulupa perutaan ja hänet neuvotaan vauvoineen ja vaimoineen Norjan rajalle?

Entä koskeeko oikeus poistua kaikkia? En ole yrittänyt päästä Venäjän rajavalvontavyöhykkeelle ilman Suomen passia, mutta epäilen, ettei onnistuisi.

Minulla olisi siis tässä tapauksessa vähemmän ihmisoikeuksia kuin vaikkapa sillä Libanonin palestiinalaisella, joka kertoi viime vuoden puolella maksaneensa perheensä turvapaikkaretkestä Venäjän halki yhteensä 10 000 dollaria. Kalliit oikeudet hänelläkin.

Ihmisvaelluksessa Venäjän rajan yli ensin Norjaan ja nyttemmin Suomeen on ilmeisiä järjestäytyneen ihmissalakuljetuksen piirteitä. Ja Venäjän hallituksen toimia pitää tietysti aina epäillä.

Itänaapurin pahojen aikeiden epäilyssä on silti syytä noudattaa kohtuutta. Ajatus siitä, että jossain Kremlin kellarissa laadittaisiin ilkeitä suunnitelmia, jotka sitten toteutetaan taitavasti, on nimittäin hieman todellisuudelle vieras. Kuten suurin osa salaliittoteorioista.

Pikemminkin näyttää siltä, että ihmissalakuljetuksen tapaiset laittomuudet syntyvät jonkun mieleltään perusrikollisen ihmisen päässä ja tarkoituksena on lähinnä ansaita rahaa. Joku Venäjän hallinnossa saattaa sitten keksiä, että tämähän sopii oikeastaan ulkopoliittiseen linjaan – ja voihan tässä itsekin jotain ansaita.

Hetken kuluttua havahdutaan sitten siihen, että toiminta on paisunut vähän liian suureksi ja alkaa aiheuttaa enemmän harmia kuin hyötyä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat