Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itäraja vuotaa pitkästä aikaa

Kotimaa
 
juha metso
Autoja tarkastettiin itärajalla tammikuussa.
Autoja tarkastettiin itärajalla tammikuussa. Kuva: juha metso

Suomi ei ollut kylmän sodan aikana mikään varsinainen turvapaikka: useimmat Neuvostoliitosta länteen loikanneet toisinajattelijat jatkoivat matkaansa Suomen kautta paetessaan suoraan vähintään Ruotsiin, koska Suomen pelättiin aiheellisesti luovuttavan laittomat maahantulijat takaisin Moskovan kynsiin.

Rajatarkastuksistakin oli kahdenvälinen sopimus, jonka mukaan molempien maiden oli tarkastettava matkustusasiakirjat jo ennen kuin rajanylittäjää päästettiin naapurin rajatarkastukseen. Käytäntö lakkasi toimimasta 1990-luvulla, kun Suomeen tuli muutamia suuria somalipakolaisten ryhmiä Neuvostoliiton ja sittemmin Venäjän kautta.

Jostain syystä suoraan itärajan ylitse tulikin lähinnä Somalian kansalaisia. Näiden kerrottiin maksaneen Mogadishussa tuhansia euroja pääsystä Venäjän valtiollisen lentoyhtiön Aeroflotin siivillä Moskovaan ja edelleen Suomeen.

Sen sijaan esimerkiksi kurdipakolaisten ryhmät suuntasivat ensin Viroon ja tulivat sitten Tallinnan-majoituksesta lahden yli Helsinkiin. Ällistyttävin oli kalastusalus Revalian tapaus helmikuussa 1993, kun 108 lotjaan ahtautunutta kurdia tuli Suomenlinnaan ja osa pakolaisista hyppäsi Kustaanmiekassa hyiseen mereen uidakseen viimeiset metrit rantaan.

Yhteistyö itärajalla palasi muutaman vuoden jälkeen vanhoihin uomiinsa ja "herrasmiessopimuksista" pidettiin kiinni. Pahat aavistukset heräsivät syksyllä, kun turvapaikanhakijoita alkoi kulkea Norjan ja Venäjän rajan yli Kirkkoniemeen. Tulijat kuljetettiin linja-autoilla ja takseilla Murmanskista Nikelin kaivoskaupunkiin, josta matka jatkui polkupyörillä yli rajan.

Nyt järjestetty turvapaikkamatkustus on siirtynyt Suomen Lappiin, ja odotustukikohta on Nikelin sijasta eteläisempi Kantalahden kaupunki. Rajan yli tullaan polkupyörien sijasta vanhoilla Ladoilla, joita tulijat ostavat lyhytaikaista käyttöä varten Venäjältä.

Sekä poliitikot että virkamiehet Suomessa ja Norjassa ovat epäilleet avoimesti, ettei ihmissalakuljetus ole pelkkää järjestäytyneen rikollisuuden liiketoimintaa vaan osa Venäjän ulkopolitiikkaa. Tämän järkeilyn mukaan Venäjä hankkisi painostuksella lisää pelimerkkejä kansainvälisiin neuvottelupöytiin ja pyrkisi hajottamaan sekä Naton että Euroopan unionin yhtenäisyyttä.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kiisti tämän tiedotustilaisuudessaan Moskovassa tiistaina. Lavrovin mukaan Venäjä ei toivo neuvottelukumppanikseen heikkoa vaan vahvaa Euroopan unionia.

Nikolai Gontar
Ibrahim Zaki, 32, haluaa Suomeen ja aikoo matkustaa Murmanskiin.
Ibrahim Zaki, 32, haluaa Suomeen ja aikoo matkustaa Murmanskiin.
Nikolai Gontar
Ibrahim Zaki, 32, haluaa Suomeen ja aikoo matkustaa Murmanskiin.
Ibrahim Zaki, 32, haluaa Suomeen ja aikoo matkustaa Murmanskiin.
juha metso
Autoja tarkastettiin itärajalla tammikuussa.
Autoja tarkastettiin itärajalla tammikuussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat