Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Medvedev: Me emme keittäneet tätä soppaa

Suomen ja Venäjän pääministerit sopivat jatkavansa neuvotteluja itärajan tilanteesta puhelimitse ensi viikolla. Kauppavaihdon romahdusta surtiin yhdessä.

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
HS:n kirjeenvaihtaja: Sipilän ja Medvedevin tapaamisessa oli kiertelemätön tunnelma
HS:n kirjeenvaihtaja: Sipilän ja Medvedevin tapaamisessa oli kiertelemätön tunnelma
Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala summaa Sipilän ja Medvedevin tapaamisen sisällön ja ilmapiirin.
Tästä on kyse

Venäjä ei enää tarkista Suomeen tulon edellytyksiä

 Venäjä on lakannut noudattamasta käytäntöä, jonka mukaan se tarkistaa Suomeen tulon edellytykset.

 Sallassa maahan on tullut joulun jälkeen 10–20 turvapaikanhakijaa päivässä.

 Tulijat edustavat yli 30 kansallisuutta. 

 

 

Pietari

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev sanoi perjantaina tuulesta temmatuiksi väitteitä, joiden mukaan pakolaisten tulo Venäjältä Suomeen olisi osa Venäjän ulkopolitiikkaa ja EU:n horjuttamista.

Medvedev otti asiaan kantaa tiedotustilaisuudessa, jonka hän piti perjantaina Strelnassa Pietarin länsipuolella yhdessä pääministeri Juha Sipilän (kesk) kanssa.

”Tällainen maahanmuutto aiheuttaa uhkaa paitsi Suomelle myös Venäjälle”, Medvedev sanoi pääministerien keskustelun jälkeen. ”Siksi väitteet, että muutto olisi Venäjän ulkopolitiikan osa tai Venäjän valtion järjestämää toimintaa, ovat täyttä hölynpölyä.”

Medvedev neuvoi etsimään perimmäistä syyllistä pakolaisongelmiin kahdesta suunnasta: Lähi-idästä ja Euroopan unionista, jonka maahanmuuttopolitiikka on Venäjän pääministerin mukaan epäonnistunutta.

”Sitä paitsi jos henkilö haluaa lähteä Venäjän alueelta, emme me voi sitä estää, se on Venäjän perustuslain ja Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastaista.”

Medvedev muistutti myös ongelman mittakaavasta: ”Teille on tullut itärajan ylitse pakolaisia noin tuhat samaan aikaan kun länsirajan kautta teille on tullut yli 30 000 pakolaista.”

Sipilän ja Medvedevin mukaan pääministerit sopivat jatkavansa pakolaisongelman setvimistä ensi viikolla puhelinkeskustelussa, kunhan virkamiehet ovat määritelleet konkreettiset toimenpiteet laittoman maahantulon lopettamiseksi.

”Laittoman maahantulon loppuminen on onnistumisen mittari”, Sipilä määritteli. Hän myönsi, että oikeus poistua maasta kuuluu ihmisoikeuksiin. ”Mutta ongelma tulee siitä, jos tulijalla on voimassa oleva Venäjän viisumi muttei Schengen-viisumia.”

Moni Sallan ja Raja-Joosepin raja-asemien kautta tulleista turvapaikan hakijoista on asunut jo vuosia Venäjällä.

”Suomi on pitänyt huolen rajastaan ja sen turvallisuudesta, ja samalla hoidamme myös EU:n ulkorajaa”, Sipilä kommentoi jättäen rivien väliin toivomuksen, että näin pitäisi itänaapurinkin tehdä.

Perjantainen Pietarin-matka oli Sipilä ensimmäinen vierailu Venäjällä pääministerinä. Neuvottelut käytiin Pietarhovin vieressä sijaitsevassa Konstantinin palatsissa Suomenlahden rannalla.

Vuonna 1751 valmistunut rakennus ehti lähes tuhoutua neuvostoaikana, kunnes se 2002–2003 remontoitiin Pietarin 300-vuotisjuhlien kansainväliseksi näyttämöksi ja presidentin edustusasunnoksi.

Pääministerien keskustelussa puitiin pakolaisasioiden lisäksi pitkään myös investointeja ja kauppavaihtoa kansainvälisten talouspakotteiden varjossa.

Kauppavaihto Suomen ja Venäjän välillä on vähentynyt lähes 40 prosentilla kriisiä edeltävistä ajoista.

”Me emme ole keittäneet tätä soppaa”, Medvedev huomautti ja toivoi Sipilän tapaan, että taloussuhteet virkoaisivat ennen pitkää entiselleen.

Sipilä muistutti Itä-Ukrainan sodan lopettamiseen tähtäävän Minskin sopimuksen toteuttamisen olevan avainasemassa, kun pakotteista pyritään eroon.

Sipilä ei kuitenkaan halunnut vaipua epätoivoon kauppasuhteiden aallonpohjassa.

”Haemme pakotteiden ulkopuolella olevaa, alueellista yhteistyötä”, Suomen pääministeri luonnehti.

Ministerit käsittelivät myös Pyhäjoen ydinvoimalan rakentamista Fennovoiman ja Rosatomin yhteistyönä.

Sipilä ei uskonut Venäjän talouskriisin vaarantavan hankkeen etenemistä. Rosatom on hankkkinut voimalaan miljardirahoituksen Venäjän hyvinvointirahastolta eli venäläisten eläkerahoista.

Suomenlahden pohjaan suunniteltua toista kaasuputkea Sipilä sanoi tarkastelevansa ”pragmaattisesti” eli taloudellisena kysymyksenä. Poliittiset ulottuvuudet ovat hänen mukaansa EU:n huolia.

Rossija-television Vesti-uutisten kysymys Suomen Yhdysvaltoihin äskettäin luovuttamista kahdesta venäläisestä rikosepäilystä kirvoitti Medvedeviltä pitkähkön kritiikin Yhdysvaltoja kohtaan.

Venäjän pääministeri muistutti, että myös Venäjällä ja Yhdysvalloilla on luovutussopimus ja ihmetteli, miksi Washingtonin pitää ”siepata” venäläisiä kolmansissa maissa.

”Yhdysvaltain toiminta muistuttaa kansainvälistä rikollisuutta”, Medvedev sanoi. Sipilä tyytyi toteamaan, että viranomaisten yhteistyö Suomen ja Venäjän välillä sujuu hyvin myös oikeusasioissa.

Yli kaksi tuntia kestäneissä neuvotteluissa ehdittiin puida Ukrainan kriisin lisäksi myös Syyrian sotaa. Sipilä luonnehti neuvottelujen ilmapiiriä hyväksi.

”Kysyimme molemmat vuorollamme, että voinko sanoa kantani aivan suoraan, ja sen jälkeen myös teimme niin”, Sipilä kertoi.

Jussi Nukari / Lehtikuva
Suomen pääministeri Juha Sipilä (vas.) ja Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev keskustelivat itärajan tilanteesta perjantaina tiedotustilaisuudessa Venäjällä.
Suomen pääministeri Juha Sipilä (vas.) ja Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev keskustelivat itärajan tilanteesta perjantaina tiedotustilaisuudessa Venäjällä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat