Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

THL:ssä alkavat taas yt-neuvottelut – kymmenesosa voi menettää työnsä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos joutuu uuteen säästökierrokseen.

Kotimaa
 
Benjamin Suomela
THL:n pääjohtaja Juhani Eskola sanoi vielä viime viikolla henkilöstölle pidetyssä tilaisuudessa toivovansa, ettei suuria leikkauksia tarvitsisi tehdä.
THL:n pääjohtaja Juhani Eskola sanoi vielä viime viikolla henkilöstölle pidetyssä tilaisuudessa toivovansa, ettei suuria leikkauksia tarvitsisi tehdä. Kuva: Benjamin Suomela

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa alkavat taas uudet yhteistoimintaneuvottelut. Laitoksen pitäisi säästää yhdeksän miljoonaa euroa vuoteen 2019 mennessä. Kuusi miljoonaa kohdistunee palkkoihin.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL) pääluottamusmies Sami Mustala sanoo, että se merkitsee noin 100–150 henkilötyövuoden vähennystä.

THL:n hallintojohtaja Janne Luomala on varovaisempi. Hän sanoo, että ”on täysin ennenaikaista sanoa, kuinka suurta henkilöstömäärää vähennykset koskevat.

”Luulen että maaliskuun aikana luvut tarkentuvat.”

THL:ssä yt-neuvottelut ovat jo arkea. Kahdet isot yt:t käytiin 2013 ja 2014, silloin väki väheni kummallakin kerralla noin 100:lla. Sitä ennen isommat yt:t käytiin vuonna 2009, jolloin myös noin 100 sai lähtöpassit.

”Odotuksia oli, että yt:t eivät olisi näin isot”, Mustala sanoo tämän vuoden kierroksesta. Osalla väestä oli Mustalan mukaan käsitys, että säästötarve vuoden 2016 osalta olisi jo katettu aiemmissa yt-neuvotteluissa.

”Todellisuus tuli vastaan.”

Tämänkertainen säästötarve johtuu hallituksen kehysleikkauksista vuosille 2017–2019. Näistä päätöksistä johtuvat toimenpiteet THL:n on aloitettava tänä vuonna.

Henkilöstölle pidettiin viime viikolla tilanteesta tiedotustilaisuus. Siinä pääjohtaja Juhani Eskola sanoi toivovansa, että juustohöylään ei tarvitsisi mennä. Se tarkoittaisi silloin jostakin toiminnasta luopumista kokonaan.

Yt-neuvotteluesitystä ei ole vielä tehty, joten tiedossa ei ole, mihin toimintoihin supistukset nyt kohdentuvat.

Laitoksen henkilöstömäärä on runsas tuhat, joten kymmenesosa on vaarassa menettää työpaikkansa.

THL kartoittaa ensin säästötoimet, jotka voidaan toteuttaa ilman henkilöstövähennyksiä. Toimintomenoja tai toimitilakustannuksia pienentämällä kaikkia säästöjä ei pystytä kattamaan, vaan merkittävä osa säästöistä on otettava henkilöstökustannuksista.

Laitoksen johto on selvittänyt rahoituspohjan laajentamista keinona kattaa budjettivajetta.

Laitos on myös tunnustellut yritysyhteistyön lisäämistä, mutta se ei kuitenkaan ole ongelmatonta, koska vaarana on laitoksen maine puolueettomana viranomaisena ja asiantuntijana.

THL aikoo keskustella asiasta lähiviikkoina sosiaali- ja terveysministeriön, Suomen Akatemian ja Tekesin kanssa.

THL on STM:n alainen tutkimus- ja kehittämislaitos.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat