Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolustusvoimat ostaa uuden taistelu­simulaattorin varusmiehille – hinta liki 10 miljoonaa

Uusi simulaattori hankitaan lähes kaikkiin varuskuntiin.

Kotimaa
 
Lasse Lahdenmaa
Reservin kapteeni Tapani Soittila kouluttaa simulaattorilla tulenjohtoa Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen koulutuksessa vuonna 2014.
Reservin kapteeni Tapani Soittila kouluttaa simulaattorilla tulenjohtoa Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen koulutuksessa vuonna 2014. Kuva: Lasse Lahdenmaa
Tästä on kyse

Puolustusvoimat panostaa simulaattorikoulutukseen

 Puolustusvoimien Logistiikkalaitos etsii uutta taistelusimulaattorijärjestelmää.

 Simulaattoria on tarkoitus käyttää kaikissa puolustushaaroissa.

 Uuden simulaattorin pitää perustua kaupallisesti saatavaan ohjelmistoon.

 Simulaattoriohjelmat asennetaan 15 varuskunnan opetusluokkiin.

 Koulutus aloitetaan varusmiehillä ensi vuoden alussa.

Puolustusvoimat on ostamassa uutta taistelusimulaattorijärjestelmää, joka on tarkoitus asentaa lähes jokaiseen varuskuntaan.

Tavoitteena on luoda varuskuntien luokkahuoneisiin tietoteknisiä ympäristöjä, joissa voidaan harjoitella taistelua virtuaalisesti pelaamalla.

Puolustusvoimien Logistiikkalaitos on jo julkaissut tietopyynnön, jossa etsitään toimittajaa järjestelmälle. Kokonaispaketin hinta on verottomana 9,5 miljoonaa euroa.

Hankinta sisältää ohjelmistojen lisäksi noin 750 työasemaa, joilla on tarkoitus varustaa yli 20 luokkahuonetta noin 15 varuskunnassa.

Simulaattorien hankinta alkaa tänä vuonna. Varusmiehille koulutetaan sotilastaitoja simulaattoreilla joissakin varuskunnissa jo vuoden 2017 ensimmäisestä saapumiserästä alkaen. Täydessä koulutuskäytössä koko järjestelmä on vuonna 2018.

Bohemia Interactive Simulations
Lennokki lähtee ilmaan Battlespace 3 -simulaattorissa.
Lennokki lähtee ilmaan Battlespace 3 -simulaattorissa.

Hankittava taistelusimulaattori muistuttaa kaupallisia pelejä. Puolustusvoimat aikoo räätälöidä ja muokata ohjelmistoa omiin tarkoituksiinsa sopivaksi.

”Mallinnamme itse meidän omat ja vastustajien kalustot tietyllä tarkkuudella, että ne toimivat mahdollisimman realistisesti”, kertoo majuri Vesa Kankare Pääesikunnan koulutusosastolta.

”Pystymme itse rakentamaan myös varsin yksinkertaisella työllä skenaarioita, joita harjoitellaan.”

Simulaattoriin voidaan myös liittää erilaisia aitoja hallintalaitteita muistuttavia ohjaimia.

”Tarkoitus on, että kun hanke on valmis, niin kaikki luokat eri joukko-osastoissa ovat samassa verkossa, jolloin on mahdollista järjestää iso harjoitus, jossa esimerkiksi mekanisoitujen joukkojen joitain tiettyjä asioita voidaan harjoitella virtuaalisesti ennen kuin mennään harjoitusalueelle.”

Puolustusvoimat käyttää simulaattoripeliä perusasioiden opettamiseen taistelukoulutuksessa.

Simulaattori ei ole kuitenkaan parhaimmillaan alokaskoulutuksessa, jossa opetellaan sotilaan perustaitoja. Hyödyt tulevat esille vasta erikoiskoulutus- ja joukkokoulutuskausilla.

Ideana on, että asiat opetetaan ensin luokissa, jonka jälkeen varusmiehet siirtyvät maastoon harjoittelemaan.

”Parhaimmillaan tämän tyyppiset ympäristöt ovat noin joukkueen kokoisten [20–40 sotilasta] osastojen taistelutekniikan opettamisessa. On selvää, että sillä ei opi ampumaan tai käsittelemään radiota, mutta sillä oppii sen, missä tilanteessa käytetään mitäkin ja miten se vaikuttaa joukon toimintaan”, Kankare sanoo.

”Toki sillä pystyy tekemään yksinkertaisia asioita, kuten harjoittelemaan ennakon ottamista, koska ballistiikka on mallinnettu oikein. Sinne on helppo mallintaa esimerkiksi singon tähtäimet ja siinä opetella, minkä tyyppiset ennakot toimivat minkäkin tyyppisiin nopeuksiin.”

Kankareen mukaan simulaattori sopii hyvin monien aselajien ja koulutushaarojen sekä näiden yhteistoiminnan kouluttamiseen. Esimerkkeinä hän mainitsee jalkaväkijoukkueen, tulenjohtajien, panssarintorjunnan ja erilaisten ajoneuvojen kuljettajien koulutukseen.

”Ajatuksena on mallintaa harjoitusalueemme niin tarkkaan, että tarvittaessa on mahdollista vaikka harjoitella taisteluammunta luokassa ja katsoa etukäteen kaikki paikat mihin mennään.”

Simulaattori ei kuitenkaan korvaa perinteistä maastoharjoittelua. Pidemmälle viety harjoittelu tapahtuu edelleen ulkoilmassa.

Simulaattorien käyttö on yleistynyt eri maiden asevoimissa. Puolustusvoimillakin on jo käytössä simulaattoreita eri käyttötarkoituksiin.

Yksinkertaisimmillaan Puolustusvoimat käyttää simulaattoreita ammunnan kouluttamiseen, kuten esimerkiksi ilmatorjuntakonekiväärisimulaattorilla.

Toisessa ääripäässä on Maanpuolustuskorkeakoulussa käytettävä ohjelmisto, jolla koulutetaan taisteluosastojen kokoisten sotajoukkojen komentajia ja esikuntia.

Bohemia Interactive Simulations
Ruutukaappaus Battlespace 3 -simulaattorista, joka on yksi tunnetuimpia kaupallisia taistelusimulaattoreita.
Ruutukaappaus Battlespace 3 -simulaattorista, joka on yksi tunnetuimpia kaupallisia taistelusimulaattoreita.
Bohemia Interactive Simulations
Lentokonenäkymä Battlespace 3 -simulaattorissa.
Lentokonenäkymä Battlespace 3 -simulaattorissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat