Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa löydetään moni lastentauti viisi vuotta aiemmin kuin Englannissa

Kone peittoaa ihmisen kasvukäyrien tulkinnassa 6–1.

Kotimaa
 
Heidi Piiroinen \ hs
Suomessa lasten sairaudet löydetään aiemmin kuin Englannissa.
Suomessa lasten sairaudet löydetään aiemmin kuin Englannissa. Kuva: Heidi Piiroinen \ hs

Tästä on kyse

  Lasten kasvua seurataan neuvolassa ja koulussa, koska monet sairaudet näkyvät lapsen kasvussa ennenkuin muita oireita tulee.

  Kasvun seuranta on poikkeuksellinen tapa seuloa sairauksia, sillä siinä seulotaan useita sairauksia samalla kertaa.

  Kasvuseula voi paljastaa esimerkiksi keliakian, kasvuhormonin vajauksen, D-vitamiinin puutoksen, ylipainon, munaissairauksia ja erilaisia kehityshäiriöitä.

  Uusi, sähköinen seula tehostaa sairauksien löytämistä, mutta se ei ole vielä käytössä kaikissa kunnissa.

Suomalainen järjestelmä lasten pituuden ja painon seurannassa on maailman tehokkaimpia. Lasten kasvua seurataan Suomessa niin usein ja järjestelmällisesti, että monet piilevät sairaudet löydetään täällä noin viisi vuotta aiemmin kuin Englannissa.

Lasten endokrinologian professori Leo Dunkel William Harvey-tutkimusinstituutista Lontoosta oli mukana tutkimusryhmässä, joka julkaisi juuri ensimmäisen kattavan tutkimuksen kasvun seurannan hyödyistä. Parhaiten seurannan hyödyt on todistettu Suomessa ja Hollannissa.

Dunkel toteaa, että Suomessa löydetään useimmat sairaudet viiteen ikävuoteen mennessä. Englannissa esimerkiksi tytöillä esiintyvä Turnerin oireyhtymä löytyy keskimäärin vasta lapsen ollessa 11-vuotias.

Turnerin oireyhtymässä tytöltä puuttuu osittain tai kokonaan toinen x-kromosomi. Oireyhtymää sairastavat tytöt jäävät yleensä poikkeuksellisen lyhyiksi eikä heidän murrosikänsä käynnisty normaalisti.

”Oireyhtymän löytäminen mahdollisimman varhain on tärkeää, sillä siihen liittyy monia liitännäissairauksia, kuten sydän- ja kuulovikoja sekä oppimisvaikeuksia. Niiden hoitaminen on sitä helpompaa mitä aikaisemmin oireyhtymä havaitaan”, Dunkel sanoo.

Suomi ja Englanti ovat lasten kasvun seurannassa ääripäitä. Suomalaislapsi mitataan ja punnitaan ennen aikuisikää 20–25 kertaa. Englannissa kasvun seurannasta luovuttiin 1980-luvulla lähes kokonaan, joten lapset mitataan vain kerran tai kaksi koko lapsuuden aikana.

Suomalainen järjestelmä on parhaillaan muuttumassa entistä tehokkaammaksi, sillä monissa kunnissa on jo otettu käyttöön sekä uudet kasvukäyrät että sähköinen kasvuseula. Sähköisessä kasvuseulassa neuvolan mittaustulokset kirjataan tietokoneelle ja arvion lapsen kasvusta ja mahdollisista poikkeamista tekee terveydenhoitajan sijaan kone.

Dunkelin mukaan tämä on huomattavasti tehokkaampaa kuin ihmisen tekemä arvio.

”Tämä on matematiikkaa, ja koneet ovat tutkitusti siinä tarkempia ja tehokkaampia kuin ihmiset. Oma tutkimusryhmäni on osoittanut, että kone peittoaa tässä ihmisen luvuin 6–1.”

Dunkel arvioi, että kun sähköinen seula saadaan käyttöön kaikissa kunnissa, lasten mittauksia ja punnituksia voisi jopa hieman harventaa. Tämä toisi kunnille merkittäviä säästöjä, sillä koko ikäluokan mittaaminen useita kertoja on kallista puuhaa.

”Mittauskertoja voisi ehkä harventaa erityisesti imeväisikäisiltä. Tämä on tosin vasta oma arvioni, tutkimustietoa asiasta ei vielä ole”, Dunkel sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat