Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Raskausaikana nautitut maitotuotteet suojaavat lasta allergialta

Laaja suomalaistutkimus osoitti, että maidon käyttäminen suojaa lasta paremmin kuin maidon välttäminen.

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Tutkimuksen mukaan mitä enemmän äiti käytti maitotuotteita, sitä pienempi vaara hänen lapsellaan oli sairastua maitoallergiaan.
Tutkimuksen mukaan mitä enemmän äiti käytti maitotuotteita, sitä pienempi vaara hänen lapsellaan oli sairastua maitoallergiaan. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Fakta

Altistuminen tuo paremman suojan

 Käsitys siitä, että allergiaa aiheuttavien aineiden välttäminen suojaa allergioilta, on tutkimusten myötä vaihtunut näkemykseen, että niille altistuminen saattaakin tuoda paremman suojan.

 Juuri valmistuneiden lapsiperheiden ravitsemussuositusten mukaan syntymän jälkeen suositellaan täysimetystä puolivuotiaaksi, mutta 4–6 kuukauden iässä voisi alkaa myös maistella oikeita ruoka-aineita.

 Näin siksi, että tutkimusten mukaan astman ja allergian esiintyvyys saattaa vähentyä, kun 4–6 kuukauden ikäisille annetaan maisteluannoksia.

Raskauden aikana nautitut maitotuotteet näyttävät suojaavan syntyvää lasta lehmänmaitoallergialta. Tämä ilmeni laajassa suomalaistutkimuksessa, joka on juuri ilmestynyt European Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Havainto on yli 6 000 naisesta ja heidän lapsistaan. He olivat vuosina 1997–2004 mukana tutkimuksessa, jossa selvitettiin ykköstyypin diabeteksen puhkeamiseen vaikuttavia seikkoja. Naiset kertoivat syömisistään raskauden ja imetyksen aikana, ja nämä tiedot yhdistettiin tietoihin lasten lehmänmaitoallergioista.

Kyseessä on ensimmäinen seurantatutkimus, jossa on pystytty osoittamaan, että äidin maidon kulutuksella on yhteys maitoallergian vaaraan, sanoo tutkimusta tehnyt laillistettu ravitsemusterapeutti ja filosofian tohtori Jetta Tuokkola. Hän työskentelee Helsingin seudun yliopistollisen keskussairaalan (Hyks) Lastenklinikalla.

Tutkimuksen lapset syntyivät 1997–2004, ja heitä seurattiin kolmevuotiaaksi. Siihen mennessä pikkulapsen maitoallergia puhkeaa, jos on puhjetakseen, Tuokkola kertoo. Äidit jaettiin neljään ryhmään sen perusteella, kuinka paljon he käyttivät maitotuotteita. Eniten ja vähiten käyttäneitä verrattiin kahteen keskimmäiseen käyttöryhmään.

Maitotuotteita käsiteltiin yhtenä ryhmänä. Äitien sairauksien vaikutus tuloksiin oli suljettu pois vakioimalla.

Äidin syömillä maitotuotteilla oli tutkimuksen mukaan yhteys lapsen vaaraan sairastua lehmänmaitoallergiaan. Mitä enemmän äiti käytti maitotuotteita, sitä pienempi vaara hänen lapsellaan oli sairastua maitoallergiaan. Ja toisin päin: vähiten maitotuotteita käyttäneiden lapsilla oli suurin vaara sairastua maitoallergiaan.

Mihin suojaava vaikutus perustuu? ”Se vaatii lisäselvittelyjä”, Tuokkola vastaa.

Kyse saattaa olla jonkinlaisesta tottumisesta tai siedätyksestä, hän arvelee. Lehmänmaitoallergiaa hoidetaan jo siedättämällä niin kuin muitakin ruoka-allergioita.

Oikaisu: Toisin kuin uutisessa ensin kerrottiin, ravitsemussuositusten mukaan lapselle suositellaan yhä täysimetystä kuuden kuukauden ikään asti. Sen lisäksi 4–6 kuukauden iässä voisi alkaa myös maistella oikeita ruoka-aineita, sillä tutkimusten mukaan astman ja allergian esiintyvyys saattaa vähentyä, kun 4–6 kuukauden ikäisille annetaan maisteluannoksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat