Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vihapuhe on kiusaamista

Kotimaa
 
Ida Korhonen

Minulla on liikkumisvapaus: Jos haluan heiluttaa kättäni tai koukistaa polveani, voin tehdä sen ilman, että minua rajoitetaan. Kuitenkin tuo vapaus loppuu siinä, missä jonkun toisen naama alkaa.

Tästä kaikki taitavat olla yhtä mieltä. Onhan itsestäänselvyys, etten voi iskeä nyrkkiäni luokkatoverini nenään ja sen jälkeen perustella tekoani liikkumisvapaudella.

Miksi sitten voisin kirjoittaa nettiin ilkeän tai uhkaavan kommentin jostain ihmisryhmästä ja perustella tätä sananvapaudella? En voikaan.

Suurin osa tietää, että kiusaamiseen liittyy muutakin kuin fyysinen väkivalta. Sanat, teot ja eleet kuuluvat siihen yhtä lailla. Tunnen ihmisiä, joita sanat ovat haavoittaneet. Ikäisiäni, jotka näkevät niistä öisin painajaisia. He eivät enää usko itseensä, eivätkä uskalla puhua asiasta.

Vihapuheen tuomitseminen ei ole sananvapauden rajoittamista. Vihapuheen salliminen sen sijaan on. Joka kerta, kun vihapuhe valtaa netin, lehden tai ääneen käydyn keskustelun, joku saattaa haavoittua.

Hän voi alkaa pelätä, vihata tai surra. Eikä hän ehkä enää uskalla avata suutaan sanoakseen mielipiteensä. Hänen sananvapautensa on viety.

Oletko valmis sananvapauden nimissä kirjoittamaan vihaa lietsovan kommentin toisesta ihmisestä? Oletko valmis liikkumisvapauden nimissä lyömään puukon toisen ihmisen vatsaan?

Jokainen vihapuheeksi laskettava sana on kiusaamista. Se äkäinen Facebook-kommentti pakolaisista saattaa olla jollekin taas yksi horjuttava puukonisku. Täytyy vain toivoa, että iskut loppuvat ennen kuin joku kaatuu, eikä jaksa nousta ylös.

Kirjoittaja on Keravan Sompion koulun 9.-luokkalainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat