Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talousvaliokunnan puheenjohtaja haluaa hinnoista selvityksen

Kuluttajaliitto arvostelee siirtohintojen korotuksia

Siirtohinnat nousevat Espoossa keskimäärin noin 30 prosenttia. Kuluttajalla on vain vähän valituskeinoja.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Sähkön siirtohinnat ovat puhuttaneet sen jälkeen, kun uusi sähkönsiirtoyhtiö Caruna ilmoitti nostavansa siirtohintoja maaliskuun alusta. Kuvassa voimalinjoja Espoossa vuonna 2013.
Sähkön siirtohinnat ovat puhuttaneet sen jälkeen, kun uusi sähkönsiirtoyhtiö Caruna ilmoitti nostavansa siirtohintoja maaliskuun alusta. Kuvassa voimalinjoja Espoossa vuonna 2013. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Tästä on kyse

  Vuonna 2013 tuli voimaan sähkömarkkinalaki, joka vaatii yhtiöitä parantamaan sähkönjakelun varmuutta.

  Lain mukaan myrskyn tai rankkojen lumisateiden jälkeen sähkökatko saa kestää taajamissa korkeintaan 6 tuntia ja haja-asutusalueella korkeintaan 36 tuntia.

  Laki antaa yhtiöille pitkät siirtymäajat. Vaatimusten on toteuduttava vuonna 2028. Energiavirasto voi erityisistä syistä myöntää tähän lisäaikaa.

  Monet yhtiöt ovat ilmoittaneet korottavansa sähkön siirtohintoja lain vaatimien investointien takia. Joillakin yhtiöillä korotukset ovat kymmeniä prosentteja.

Kuluttajaliitto arvostelee sähkön siirtohintojen roimia korotuksia. Liittoon on tullut aiheesta useita kiukkuisia yhteydenottoja, joissa kysytään, ovatko korotukset kohtuuttomia.

Kuluttajaliiton mukaan ovat.

”Näin suuret korotukset kertarysäyksellä eivät ole kohtuullisia”, sanoo Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling.

Kuluttajalla ei ole käytännössä keinoja vaikuttaa siirtohintoihin, sillä vaikka sähköyhtiönsä voi valita, siirtoyhtiönä toimii paikallinen monopoliyritys.

Sähkön siirtohinnat ovat puhuttaneet sen jälkeen, kun uusi sähkönsiirtoyhtiö Caruna ilmoitti nostavansa siirtohintoja maaliskuun alusta. Espoossa prosentuaalinen nousu on keskimäärin noin 30 prosenttia.

Euroissa korotukset ovat Carunan mukaan noin 4–8 euroa kuukaudessa taloutta kohti.

Myös muut sähköyhtiöt ovat ilmoittaneet hinnankorotuksista. Yhtiöt ovat perustelleet hinnankorotuksia sillä, että sähköverkkoja on parannettava ja tämä vaatii yhtiöiltä investointeja.

Beurlingin mukaan maakaapelointi on kuluttajien kannalta hyvä asia, mutta näin suurille korotuksille hän ei silti näe perusteita.

Kuluttajaliiton johtava lakimies Tuula Sario vertaa tehtyjä korotuspäätöksiä vuokrankorotuksiin.

”Hyvä vuokratapa lähtee siitä, että vuokrankorotus ei voi olla kerralla enempää kuin 15 prosenttia”, Sario sanoo.

Myös eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja ja perussuomalaisten kansanedustaja Kaj Turunen arvostelee korotuksia. Turunen aikoo tuoda asian eduskunnan talousvaliokunnan käsiteltäväksi.

”On totta, että laki velvoittaa yhtiöt parantamaan verkkojaan. Toisaalta, kun katsoo yhtiöiden tuloksia, ne ovat tehneet hyviä voittoja. Nyt on tärkeä selvittää, ovatko ilmoitetut korotukset kohtuullisia vai eivät”, Turunen sanoo.

Ylen tekemän selvityksen mukaan Caruna on siirtänyt varojaan Suomesta Alankomaihin, jossa verotus on selvästi alhaisempaa. Ylen mukaan yhtiö on vuonna 2014 maksanut kymmenien miljoonien liikevoitosta yhteisöveroa vain 1,6 prosenttia.

Kuluttajalla on vain vähän keinoja vaikuttaa hinnankorotuksiin.

Yksittäinenkin kuluttaja voi valittaa aiheesta kuluttajariitalautakuntaan. Käsittely voi tosin kestää pitkään, ja sen jälkeen annettava päätös on vain suositus. Yhtiön ei ole pakko noudattaa sitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat