Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi on vanhojen autojen maa – joka kymmenennellä autolla ajettu yli 300 000 kilometriä

Suomen liikenteessä on yli 25 000 autoa, jolla on ajettu yli puoli miljoonaa kilometriä. Mersu ja Volvo ovat merkeistä kestävimpiä.

Kotimaa
 
Näin myydään ikiliikkuja-Toyota
Näin myydään ikiliikkuja-Toyota
Tässä on todennäköisesti Suomen eniten ajettu henkilöauto. HS pyysi myös myyntipuheen Toyotasta, jonka mittarissa on jo 350 000 kilometriä.

Ähtäri. Kun on sattunut alle hyvä auto, sillä myös ajetaan pitkään. Todella pitkään.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi teki HS:n pyynnöstä tilastoistaan tietopoiminnan, jonka tuloksista käy ilmi se, millä henkilöautoilla Suomessa ajetaan pisimmälle, eniten ja kauimmaksi.

Suomi on vanhojen autojen maa. Useammassa kuin joka kymmenennessä autossa mittarilukema on ylittänyt 300 000 kilometriä. Maapallon ympärysmitta on noin 40 000, joten näiden autojen voi laskea kiertäneen Maan yli seitsemän kertaa.

HS listasi 15 yleisintä automerkkiä, joilla on ajettu 300 000–800 000 kilometriä. Tämän listan ykkösenä on Volvo.

Kun rajapyykki asetetaan korkeammalle, yli puoleen miljoonaan kilometriin, merkkien ykköspaikan vie Mercedes-Benz. Seuraavina tulevat Volvo, Volkswagen ja Toyota. Puolen miljoonan kilometrin rajapyykin ylittäneitä autoja on liikenteessä lähes 25 000.

Suomessa on liikennekäytössä noin 450 Mersua, joilla on mittarissaan vähintään 800 000 kilometriä. Tällaisiin kilometreihin yltäneitä Audeja ja Fiateja on viitisenkymmentä. Tulokset koskevat henkilöautoja.

Ja autokauppias tietää, miksi monta sataa tuhatta ajetulla autolla edelleen on arvonsa, tai ainakin osalla merkeistä.

”Usein tällainen yli 300 000 kilometriä ajettu auto voi olla parempi ostos kuin vaikkapa 200 000 ajettu, koska sellaisella usein on jo ajettu yksi peruskorjausjakso läpi. Jakson jälkeen autoon on vaihdettu kaikki mahdolliset kuluvat osat ja lastentauteja ei enää ole. Sitten sillä voi taas ajaa toisen samanlaisen määrän”, sanoo kauppias Martti Korsumäki Ähtäristä.

Hän on tehnyt autokauppaa jo kymmeniä vuosia ja myy liikkeessään 300–400 autoa vuodessa. Pihassa on kymmeniä autoja, joiden matkamittariin on tullut yli 300 000 kilometriä.

”Jos ostaa nyt auton, joka maksaa 60 000–80 000 euroa ja myy sen puolen vuoden jälkeen, hinnasta on pudonnut jopa parikymmentä tuhatta pois.”

Hän sanoo monella asiakkaallaan olevan tapana nimenomaan ostaa alkujaan kalliita, hyvinvarusteltuja autoja, joilla on sittemmin ajettu valtavat määrät. Tällöin halvemmallakin voi saada nahkapenkit, automaatin ja V-kutosen, vieläpä huollettuina ja puolen vuoden takuulla.

Tärkeätä Korsumäestä on, että autossa on kotimainen huoltokirja. ”Se on kovaa valuuttaa, leimoja on maailma täynnä.”

Hän muistaa myyneensä Toyota Land Cruiserin, jonka mittarissa oli 923 000 kilometriä. Hän antoi sille puolen vuoden takuun. Asiakas kertoi myöhemmin katsastusmiehen terveiset: etujarruletkuissa oli pientä pintavauriota ja ne tulisi jossain vaiheessa vaihtaa. Ei muuta.

Kimmo Penttinen
Vanhat Toyotat ovat ikiliikkujia, sanoo ähtäriläinen autokauppias Martti Korsumäki. Äkillinen lumisade peitti vaihtoautopihan paksulla kerroksella.
Vanhat Toyotat ovat ikiliikkujia, sanoo ähtäriläinen autokauppias Martti Korsumäki. Äkillinen lumisade peitti vaihtoautopihan paksulla kerroksella.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat