Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuorten tupakointi ja ryyppääminen vähentynyt roimasti – asiantuntija huolissaan sähkötupakan ja nuuskan suosion kasvusta

Asiantuntija pitää yleistä kehitystä myönteisenä, vaikka esimerkiksi nuuskaamisen yleistyminen on huolestuttavaa. ”Viestinnässä savukkeiden terveyshaittojen lisäksi pitäisi keskustella myös muiden nikotiinituotteiden mahdollisista haitoista”, sanoo asiantuntija Otto Ruokolainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

Kotimaa
 
Timo Jaakonaho / Lehtikuva
Tutkimuksessa selvitettiin ensimmäistä kertaa myös sähkötupakan käyttöä.
Tutkimuksessa selvitettiin ensimmäistä kertaa myös sähkötupakan käyttöä. Kuva: Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Nuorten tupakointi on vähentynyt neljässä vuodessa selvästi, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaisema tutkimusraportti.

Vuonna 2015 yhdeksäsluokkalaisista pojista 12 prosenttia ja tytöistä kymmenys oli tupakoinut päivittäin viimeisten 30 päivän aikana, kun vielä vuonna 2011 vastaavat luvut olivat 20 ja 18 prosenttia.

Tupakkaa on myös kokeillut yhä harvempi ja ensikokeilut tapahtuvat aiempaa myöhemmin.

”Hyvä kehitys jatkuu savukkeiden käytössä. Samalla kuitenkin nuuska ja sähkösavuke uusina tuotteina näyttävät kiinnostavan nuoria, mikä on tietenkin huolestuttavaa. Viestinnässä savukkeiden terveyshaittojen lisäksi pitäisi keskustella myös muiden nikotiinituotteiden mahdollisista haitoista”, sanoo asiantuntija Otto Ruokolainen THL:stä.

Kaikkiaan tupakkakokeilut ja säännöllisempi tupakointi ovat vähentyneet tasaisesti 2000-luvulla. Nuoret kuitenkin pitävät päihteiden käytön riskejä pieninä, ja esimerkiksi nuuskan ja sähkötupakan käyttö on lisääntynyt, raportti kertoo.

Nuuskaaminen alkoi lisääntyi etenkin sen jälkeen, kun poikien nuuskakokeilujen laskeva trendi kääntyi jyrkkään nousuun vuodesta 2007.

Vuonna 2015 jo 42 prosenttia pojista oli käyttänyt nuuskaa joskus, kun vuonna 2007 osuus oli neljännes. Tytöissä nuuskaa kokeilleiden määrä kasvoi vain kahdella prosentilla 13 prosenttiin.

Viime vuoden kyselyssä neljännes pojista ja viisi prosenttia tytöistä kertoi käyttäneensä nuuskaa vähintään kerran viimeisten 30 päivän aikana. Vuonna 2003 prosenttiosuudet olivat 6 ja 1.

Tutkimuksessa selvitettiin ensimmäistä kertaa myös sähkötupakan ja vesipiipun käyttöä.

Sähkötupakkaa oli kokeillut puolet pojista ja kolmannes tytöistä. Vesipiippua kertoi kokeilleensa noin viidennes vastaajista. Päivittäin sähkötupakkaa tai vesipiippua käyttää kuitenkin harva.

Tutkimuksessa kysyttiin vain sähkötupakan ja vesipiipun käytöstä. Vastausten perusteella ei siis tiedetä, mitä nuoret ovat esimerkiksi vesipiipussa polttaneet.

Raportin mukaan nuorten päihteidenkäyttö näyttää kehittyvän myönteiseen suuntaan etenkin tupakoinnin osalta. Kuitenkin uusien nikotiinia sisältävien tuotteiden tuleminen markkinoille saattaa tarkoittaa nikotiiniriippuvuuden yleistymistä, raportti varoittaa.

Raittiiden oppilaiden määrä on lisääntynyt reippaasti.

Pojista 25 prosenttia ja tytöistä 28 prosenttia kertoo, ettei ole koskaan juonut alkoholia.

Raittiiden osuus on lisääntynyt selvästi vuodesta 1999, jolloin kymmenesosa ikäluokasta ei ollut koskaan juonut mitään alkoholijuomaa.

Myös humalajuominen on vähentynyt. Viime vuonna humalassa joskus elämänsä aikana olleiden nuorten osuus oli 37 prosenttia. Vuonna 2007 joskus humalassa kertoi olleensa noin puolet vastaajia.

Alkoholinkäyttöön vaikuttavat THL:n erikoistutkijan Kirsimarja Raitasalon mukaan vähittäiskauppojen ikärajavalvonnan tiukentuminen sekä vanhempien kielteisempi suhtautuminen nuorten juomiseen.

”Toinen voi olla nuorten ajankäytön muuttuminen, kun aikaa vietetään enemmän verkossa. Tavallisempaan hengailuun kavereiden kanssa on ehkä herkemmin liittynyt alkoholin käyttö”, Raitasalo sanoo.

Nuoret myös juovat aiempaa vähemmän kerralla, vaikka trendi näytti vielä vuonna 2011 olevan päinvastainen.

Kannabiksen kokeilu ja käyttö on pysynyt suurin piirtein ennallaan.

Vuonna 2015 pojista kymmenen prosenttia ja tytöistä seitsemän prosenttia oli joskus elinaikanaan kokeillut kannabista.

Kannabiskokeilut koetaan kuitenkin aiempaa riskittömämpinä, mikä saattaa raportin mukaan ennakoida kokeilujen määrän lisääntymistä vastaisuudessa.

”Kannabiksen käyttöhän yleensä aloitetaan myöhemmin kuin tässä iässä, mitä tutkittiin. Eli ilmiö ei vielä näy tässä ikäluokassa, mikä on toki hyvä asia. Ajatus, että kannabis olisi nuorten keskuudessa korvannut alkoholinkäytön, ei tunnu saavan tukea tästä tutkimuksesta”, Raitasalo sanoo.

Rahapeliautomaattien pelaaminen puolestaan on nuorten keskuudessa romahtanut arpajaislain muutosten jälkeen. Viime vuonna puolet pojista kertoi, ettei ollut pelannut. Neljä vuotta sitten heitä oli 13 prosenttia.

Tytöissä vastaavat osuudet olivat 86 ja 46 prosenttia.

Tiedot ilmenevät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusraportista, jossa tarkastellaan 16 vuotta täyttäneiden päihteidenkäyttöä vuosina 1995–2015.

Tutkimus on osa eurooppalaista ESPAD-tutkimusta, jonka kansainvälinen raportti valmistuu elo-syyskuussa. Tuolloin selviää, miten Suomi sijoittuu vertailussa muihin Euroopan maihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat