Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sää ja pihlajan­marjojen vähyys verotti bongausta

Kotimaa
 
HS
Kimmo Taskinen / HS
Pihabongaus-tapahtuman yllättäjä oli valkoselkätikka.
Pihabongaus-tapahtuman yllättäjä oli valkoselkätikka. Kuva: Kimmo Taskinen / HS
Fakta

Tunti bongausta pihalla

  Pihabongauksessa tarkkaillaan tammikuun viimeisenä viikonloppuna tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla.

  Samalla välitetään tietoa lintujen suojelusta ja kerätään tietoa talvilinnuston muutoksista.

Linnut pysyttelivät piilossa viime viikonloppuna järjestettyyn Pihabongaus-tapahtumaan osallistuneilta. Lintuja havaittiin selvästi vähemmän kuin edellisinä vuosina, kertoo BirdLife Suomi. Tapahtuma järjestettiin nyt yhdennentoista kerran.

Syy lintujen poissaoloon olivat edelliskesän heikko pesimätulos, pihlajanmarjojen vähyys ja viikonlopun leuto sää.

Mutta jotain sentään näkyi. Pihabongauksen runsaimmat lajit olivat talitiainen, keltasirkku ja sinitiainen. Yleisimmät eli useimmilla pihoilla havaitut lajit olivat puolestaan talitiainen, sinitiainen ja harakka.

Lajien yllättäjä oli valkoselkätikka, joita havaittiin noin 60 paikalla, mikä on enemmän kuin koskaan aiemmin. Tähän on selityksenä BirdLifen mukaan viime syksynä runsas vaellus, jossa tikkoja tuli suurin määrin Venäjältä.

Esimerkiksi varpusia nähtiin vähemmän kuin kertaakaan aikaisemmin. Varpunen luokitellaankin nykyään jo uhanalaistarkastelussa vaarantuneeksi. Myös muut vaarantuneeksi luokitellut pihalinnut eli viherpeippo, hömötiainen, töyhtötiainen ja punatulkku vähenivät lähelle uusia pohjalukemia, yhdistys kertoo.

Tavallista vähemmän nähtiin myös tilhiä, räkättirastaita ja muita marjalintuja, joita viime talvena oli ennätyksellisen paljon. Hyvin vähän havaittiin myös käpylintuja. Harvinaisin löytö oli Helsingissä nähty valkopäätiainen.

Alustavat tulokset perustuvat noin 8 000 pihan havaintoihin. Kaikkiaan tämän vuoden Pihabongauksessa on ilmoitettu havaintoja 91 lintulajista ja noin 300 000 lintuyksilöstä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat