Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Somessa voi myös vaikuttaa

Kotimaa
 
Lotta Leikoski

Nuoret haluavat vaikuttaa asioihin. Se on fakta, joka tulee näkymään arjessa enemmän seuraavien vuosien aikana. Nuorisovaltuustoja tai muita nuorten vaikuttajaryhmiä on melkein joka kunnassa, ja meidän nuorten mielipidettä kuunnellaan entistä paremmin.

Usein sanotaan, että nuoret ovat tulevaisuus. Nuoret eivät ole tämän maan tulevaisuus. Me olemme täällä jo nyt, ja meidät kannattaa ottaa huomioon.

Sosiaalinen media on ollut vahvasti mukana nuorten elämässä jo jonkin aikaa. Erilaiset sovellukset mahdollistavat yhteydenpidon entistä paremmin. Sosiaalisesta mediasta kuulee myös paljon negatiivista. Jos nuori on aktiivinen somen käyttäjä, oletetaan, että kyseinen nuori ei koskaan lue kirjoja tai että puhelin on kasvanut nuoren käteen kiinni. Joskus tämä saattaa olla tottakin, mutta somesta puhuttaessa ei saa unohtaa sitä vaikuttamisen mahdollisuutta, jonka se antaa jokaiselle.

Nuorien kohdalla se mahdollisuus on suurempi.

Ennen somea tunnettiin vain muutama väylä, jonka kautta pystyi tuomaan mielipiteensä esiin. Lehtien mielipidepalstat olivat miltei ainoa tapa kommentoida jotain kotikaupungissa, Suomessa tai maailmalla tapahtunutta. Nuoret eivät välttämättä koe tätä pitkään olemassa ollutta keinoa luontevaksi.

Tässä kohtaa sosiaalinen media tulee kuvaan. Nuoret tuovat mielipiteensä esiin kysymättäkin esimerkiksi Facebookissa tai Twitterissä. Ne mielipiteet eivät aina ole painokelpoisia, mutta ne ovat aidosti sitä mitä nuoret ajattelevat.

Somea ei pidä tuomita pelkästään stereotypioiden takia. Some on monille tärkeä ajanvieton ja viihtyvyyden takia, mutta se antaa meille myös alustan kertoa tuntemuksistamme. Sosiaalinen media on juuri sitä, millaiseksi ihmiset sen tekevät.

Me nuoret voimme parhaimmillaan tuoda someen uuden vaikuttamisen tuulen.

Kirjoittaja on Keravan Sompion koulun 9-luokkalainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat