Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työsuhde-etuina jopa avoauto, mönkijä ja ulkomaan huvila

Kotimaa
 
Kaisa Siren
Kuva: Kaisa Siren

Suomalaiset saavat työnantajaltaan laajan kirjon erilaisia työsuhde-etuja. Verohallinnon tietojen mukaan niiden määrä on pysynyt tasaisena talouden taantumasta huolimatta.

Ylivoimaisesti yleisin etu on työsuhdepuhelin. Niiden määrä on kasvanut tasaisesti koko 2010-luvun. Verottajan mukaan puhelinedun saajia oli vuosi sitten 413 000.

Tavanomaisten etujen lisäksi verottajan tarkastuksissa on todettu viime vuosina esimerkiksi moottorikelkkaetu, mönkijäetu, mopoautoetu ja avoautoetu.

”Avoautoetuun olen törmännyt, mutta se oli harvinainen tapaus. Moottorikelkkoja ja mönkijöitä löytyy jonkin verran”, kertoo Verohallinnon johtava asiantuntija Tero Määttä.

Sen sijaan moottoripyöräetu ja vene-etu ovat jo melko yleisiä. Vene-etuun liittyy usein myös venepaikkaetu.

Moottoripyöräetuun tai autoetuun puolestaan saattaa liittyä autotallietu tai autopaikkaetu. Paikka sijaitsee tällöin tyypillisesti lähellä palkansaajan kotia. Autopaikkaetu voi liittyä myös asuntoetuun.

Työsuhdepolkupyörä löytyy joiltakin palkansaajilta. Pyörä voi olla joko työnantajan kokonaan omistama tai leasing-sopimuksella työntekijälleen hankkima.

Periaatteessa luontoisetuna voi tarjota mitä vaan.

”Edunsaaja ei sinänsä hyödy edustaan verotuksellisesti, mutta hallinnollinen säätäminen, kuten vakuutukset ja edun hankkimis- ja järjestämisvaiva, jää häneltä itseltään pois”, Määttä kuvaa.

”Tavanomaisissa eduissa, kuten puhelin-, asunto- ja autoedut, palkansaajaa verotetaan käypää arvoa alemmasta määrästä. Muut edut arvostetaan käypään arvoon eli näissä palkansaaja ei verotuksen kannalta ”voita” mitään”, Määttä tarkentaa.

Joskus työntekijä nauttii loma-asuntoetua esimerkiksi ulkomailla sijaitsevassa lomakohteessa.

”Nämä ovat yleensä ylempään johtoon kuuluvia henkilöitä. Loma-asunto voi olla yksittäiselle henkilölle järjestetty tai sitten sitä voi useampikin henkilö varata, mutta kyse on aina rajatusta henkilöryhmästä. Tällöin edusta tulee veronalainen”, Määttä toteaa.

Edun arvo on se käypä hinta, joka vastaavanlaisesta lomanviettomahdollisuudesta jouduttaisiin sen käytettävissä olon ajalta vuokrana maksamaan. Jos yrityksellä on lomanviettopaikka, joka on koko henkilökunnan käytössä, kysymyksessä on verovapaa henkilökuntaetu.

Ravintoedun työnantajaltaan saa noin 300 000 suomalaista. Määrä on pysynyt pitkään samana. Etu voidaan järjestää työpaikkaruokalassa tai lounassetelin tai -kortin muodossa.

Autoedun saajia on noin 73 000. Heistä suurin osa nauttii vapaasta käyttöedusta, jossa työnantaja maksaa kaikki auton käyttöön liittyvät kustannukset, edunsaaja verotusarvon. Yleensä työntekijän rahapalkka pienenee autoedun verotusarvon verran.

Autoedun saajien edelle on kasvanut työsuhdematkalippuja saavien määrä. Matkaliput työmatkaliikenteeseen saa työnantajaltaan jo 90 000 suomalaista, kun vielä 2010 määrä oli vain 60 000. Tuolloin verotusta muutettiin niin, että työsuhdematkalippu on veroton 300 euroon asti.

Asuntoetu on pysynyt pitkään melko harvinaisena. Vain noin 15 000 palkansaajaa asuu työnantajansa hallinnoimassa asunnossa.

Useimmiten työnantajat ilmoittavat työsuhde-edut verottajalle tunnollisesti. Luontoisetu on veronalaista tuloa, kuten rahapalkka, ja siitä on maksettava työnantajan sosiaaliturvamaksu.

Ilmoittamatta jääneitä etuja verottaja löytää tarkastuksissaan.

”Joissakin tapauksissa edut on huomioimatta ja siten yleensä myös ilmoittamatta verotukseen kyseisen henkilön tulona. Syyt laiminlyönteihin vaihtelevat”, toteaa ylitarkastaja Tuomo Karvonen Verohallinnosta.

Mitä harvinaisempi etu on kyseessä, sitä suuremmalla todennäköisyydellä on edunsaajana yhtiön osakas tai hänen perheenjäsenensä.

”Tällaiset edut ovat hyvin harvinaisia ja niihin törmätään tarkastuksilla ainoastaan satunnaisesti”, Karvonen korostaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat