Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leipomot ovat kolmen leivossesongin keskellä – syötkö sinä laskiaispullasi hillolla vai mantelimassalla?

Alkuvuosi on leipomoiden huippusesonkia. Leipomoala pelkää, että limittäiset sesongit syövät toisiaan.

Kotimaa
 
Rio Gandara / HS
Laskiaispulla vai runebergintorttu?
Laskiaispulla vai runebergintorttu? Kuva: Rio Gandara / HS

Ensin runebergintorttu, sen jälkeen laskiaispulla. Nautinnon kruunaa ystävänpäivän leivos.

Kolme merkittävää leivospäivää osuu tänä vuonna runsaan viikon sisään. Leipomoala pelkää, että limittäiset sesongit syövät toisiaan.

”Tämä on leipureille kaikkien huonoin vaihtoehto. Varsinkin, kun ystävänpäivä on vähitellen noussut merkittäväksi sesongiksi. Harva laittaa torttua, pullaa ja leivosta yhtä aikaa suuhun. Joku niistä jää syömättä”, harmittelee Leipuriliiton hallituksen puheenjohtaja Jari Elonen.

Jo 1950-luvulta asti toimineen töölöläiskahvila Maroccon asiakkaat ovat valinneet puolensa: sekä laskiaispullia että runebergintorttuja myydään joka vuosi satoja, mutta laskiaispullia menee kahvilan omistajan Päivi Metsolan mukaan enemmän.

Ystävänpäivällä ei ole juuri merkitystä kahvilanpitäjälle.

”Olisihan se kiva, että joku pulla tulisi näidenkin jälkeen, se piristäisi myyntiä”, Maroccoa 34 vuotta luotsannut Metsola sanoo.

Leipomoissa eletään yleensä joulun jälkeen hiljaiseloa, joka päättyy Runebergin päivään. Tammikuussa monessa kodissa vältetään herkkujen syömistä tai ollaan jopa dieetillä. Viime vuosina runebergintortuista alkava buumi on ollut osalle leipomoista vuoden merkittävimpiä sesonkiaikoja.

Rio Gandara / HS
Töölöläinen Irma Holmberg on maistanut tänä vuonna jo runebergintorttuja, mutta nyt kahvila Maroccosta lähti mukaan laskiaispulla. ”Molemmat leivonnaiset maistuvat”, Holmberg sanoo.
Töölöläinen Irma Holmberg on maistanut tänä vuonna jo runebergintorttuja, mutta nyt kahvila Maroccosta lähti mukaan laskiaispulla. ”Molemmat leivonnaiset maistuvat”, Holmberg sanoo.
Rio Gandara / HS
”Hyvä runebergintorttu on mehevä, aika moni on liian kuiva, varsinkin kaupasta ostetut. Otin näitä viime viikolla muutaman kotiin, vaimokin tykkää näistä”, kertoo töölöläinen Tero Talkamo.
”Hyvä runebergintorttu on mehevä, aika moni on liian kuiva, varsinkin kaupasta ostetut. Otin näitä viime viikolla muutaman kotiin, vaimokin tykkää näistä”, kertoo töölöläinen Tero Talkamo.

Eniten leipomoissa myydään alkuvuonna juuri runebergintorttuja, joka on eniten myyvä yksittäinen sesonkituote. HS:n selvityksessä (30.1.) kerrottiin, että yksistään K- ja S-ryhmät myivät viime vuonna yhteensä 1,95 miljoonaa runebergintorttua. Laskiaispullia myytiin 1,6 miljoonaa kappaletta.

”Torttumyynnin tilastointi on vaikeaa, sillä vähittäiskauppojen lisäksi torttuja myydään konditorioissa, kahviloissa ja leipomoiden myymälöissä. Runebergintorttujen kokonaismyynnin arvioon voisin nakata päälle miljoonan tai puolitoista”, Elonen sanoo.

Alkuvuoden myyntipiikkien jälkeen leipomovuoden sesongit jakaantuvat tasaisesti eri juhlapyhien välille. Vain muutamalla juhlalla on omat herkkunsa. Esimerkiksi pääsiäisenä myydään mämmiä, limppuja ja pashaa sekä vappuna munkkeja ja tippaleipää.

”Pienempiä ajallisia sesonkeja ovat muun muassa marjakausien alut. Mansikoiden kypsyessä leipomot myyvät tietenkin paljon mansikkakakkuja ja -leivoksia.”

Leipomoala etsii jatkuvasti uusia sesonkituotteita. Elosen mukaan leipurit ovat huomanneet pyhäinpäivässä paljon mahdollisuuksia.

”Joissain leipomoissa myydään paljon eri tyyppisiä Halloween-aiheisia mörköleivoksia.”

Runebergintortun veroista suosikkia ei ole näköpiirissä. Tortun salaisuus on siihen liittyvässä historiassa ja tarinassa. Elonen ei poissulje vastaavan kehittymistä.

”Tänä päivänä sosiaalinen media toimii voimakkaasti uuden tuotteen markkinoinnissa, jos vain menestys on syntyäkseen”, Elonen sanoo.

”Karppaustuotteet nousivat alle kymmenen vuotta sitten erittäin nopeasti kovaan suosioon ja toki äkkiä sieltä poistuivatkin. Ehkä leipomot saavat kohta oman uuden avokadopastansa.”

Runebergin päivää vietetään kuluvan viikon perjantaina, laskiaista ensi viikon tiistaina ja ystävänpäivää sunnuntaina.

Oikaisu 2.2.2016 klo 12.29: Jutussa väitettiin virheellisesti, että laskiaista vietetään ensi viikon keskiviikkona. Laskiainen on ensi viikon tiistaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat