Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolet pojista on kokeillut sähkötupakkaa – nuorten ryyppääminen on vähentynyt roimasti

Nuorten tupakointi on vähentynyt, mutta nuuskaa käytetään aiempaa enemmän.

Kotimaa
 
Timo Jaakonaho / Lehtikuva
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksessa selvitettiin ensimmäistä kertaa sähkötupakan käyttöä.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksessa selvitettiin ensimmäistä kertaa sähkötupakan käyttöä. Kuva: Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Nuorten tupakointi on vähentynyt selvästi, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) julkaisema tutkimusraportti.

Viime vuonna yhdeksäsluokkalaisista pojista 12 prosenttia ja tytöistä 10 prosenttia tupakoi päivittäin, kun vielä vuonna 2011 vastaavat luvut olivat 20 ja 18 prosenttia.

Yhä harvempi nuori on kokeillut tupakkaa, ja myös ensimmäiset kokeilut tapahtuvat aiempaa myöhemmin.

”Hyvä kehitys jatkuu savukkeiden käytössä. Samalla kuitenkin nuuska ja sähkösavuke uusina tuotteina näyttävät kiinnostavan nuoria, mikä on tietenkin huolestuttavaa. Savukkeiden terveyshaittojen lisäksi pitäisi keskustella myös muiden nikotiinituotteiden mahdollisista haitoista”, sanoo asiantuntija Otto Ruokolainen THL:stä.

Kaikkiaan tupakkakokeilut ja säännöllisempi tupakointi ovat vähentyneet tasaisesti 2000-luvulla. Nuoret kuitenkin pitävät päihteiden käytön riskejä pieninä, ja esimerkiksi nuuskan ja sähkötupakan käyttö on lisääntynyt, raportti kertoo.

Nuuskaaminen on lisääntynyt pojilla voimakkaasti. Viime vuonna jo 42 prosenttia pojista oli käyttänyt nuuskaa joskus, kun vuonna 2007 osuus oli neljännes. Tytöillä nuuskaa kokeilleiden määrä kasvoi vain kahdella prosenttiyksiköillä 13 prosenttiin.

Tutkimuksessa selvitettiin ensimmäistä kertaa sähkötupakan ja vesipiipun käyttöä. Sähkötupakkaa oli kokeillut puolet pojista ja kolmannes tytöistä.

Vesipiippua kertoi kokeilleensa viidennes vastaajista. Päivittäin sähkötupakkaa tai vesipiippua käyttää kuitenkin harva. Tutkimuksessa ei tullut tietoa siitä, mitä nuoret ovat esimerkiksi vesipiipussa polttaneet.

Raportin mukaan nuorten päihteidenkäyttö näyttää kehittyvän myönteiseen suuntaan etenkin tupakoinnin osalta. Kuitenkin uusien nikotiinia sisältävien tuotteiden tuleminen markkinoille saattaa tarkoittaa nikotiiniriippuvuuden yleistymistä, raportti varoittaa.

Raittiiden yhdeksäsluokkalaisten määrä on lisääntynyt selvästi 2000-luvun aikana. Pojista 25 prosenttia ja tytöistä 28 prosenttia kertoo, ettei ole koskaan juonut alkoholia. Vuonna 1999 kymmenesosa ikäluokasta ei ollut koskaan juonut mitään alkoholijuomaa.

Myös humalajuominen on vähentynyt. Viime vuonna humalassa joskus elämänsä aikana olleiden nuorten osuus oli 37 prosenttia. Vuonna 2007 joskus humalassa kertoi olleensa noin puolet nuorista.

Alkoholinkäyttöön vaikuttavat THL:n erikoistutkijan Kirsimarja Raitasalon mukaan vähittäiskauppojen ikärajavalvonnan tiukentuminen sekä vanhempien kielteinen suhtautuminen nuorten juomiseen.

”Yksi syy voi olla nuorten ajankäytön muuttuminen, kun aikaa vietetään enemmän verkossa. Tavallisempaan hengailuun kavereiden kanssa on ehkä herkemmin liittynyt alkoholin käyttö”, Raitasalo sanoo.

Nuoret myös juovat yhdellä kerralla aiempaa vähemmän kerralla.

Kannabiksen kokeilu ja käyttö on pysynyt nuorilla suurin piirtein ennallaan. Viime vuonna pojista kymmenen prosenttia ja tytöistä seitsemän prosenttia oli kokeillut kannabista joskus elämänsä aikana.

”Ajatus, että kannabis olisi nuorten keskuudessa korvannut alkoholinkäytön, ei tunnu saavan tukea tästä tutkimuksesta”, Raitasalo sanoo.

Kannabiskokeilut koetaan kuitenkin aiempaa riskittömämmiksi, mikä saattaa raportin mukaan ennakoida kokeilujen lisääntymistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat