Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesätyöpaikkojen määrä pysynee vähintään viime vuosien tasolla – ”On myös kasvavia aloja”

Piristystä kesätyöpaikkojen suhteen saattaa olla luvassa esimerkiksi metsäteollisuudessa ja telakkateollisuudessa, ehkä myös matkailu- ja palvelusektorilla

Kotimaa
 
Laura Oja
Linnanmäen yli 600 kesätyöläisen haku päättyi viikonloppuna.
Linnanmäen yli 600 kesätyöläisen haku päättyi viikonloppuna. Kuva: Laura Oja
Fakta

Kesätyöhaussa hyödynnetään jo Periscopeakin

 Kauppaketju Lidl hyödyntää kesätyöhaussaan nuorten suosimaa Periscope-suoratoistopalvelua. Lidl lähettää tiistaina iltapäivällä suoraa Periscope-lähetystä, jossa Lidlin asiantuntijat kertovat kesätöistä ja vastaavat kysymyksiin.

 Työnantajat hyödyntävät kesätyömarkkinoinnissaan myös muita sosiaalisen median kanavia, kuten Facebookia ja Twitteriä.

 Iso osa työnantajista pyytää hakijoita täyttämään sähköisen työpaikkahakemuksen.

 Osa työnantajista käy tapaamassa ja haastattelemassa hakijoita keskitetysti oppilaitoksissa. Näin kertoo tekevänsä esimerkiksi Neste.

Kesätyöpaikkojen haku on nyt käsillä. Näinä päivinä työnantajat avaavat uusia kesätyötekijähakuja tiheään.

Osa työnantajista on jo päättänyt kesätyöntekijöidensä haun. Esimerkiksi Linnanmäen yli 600 kesätyöläisen haku päättyi viikonloppuna. Osa työnantajista hakee kesätyöläisiä vasta myöhemmin keväällä.

Tutkija Jouni Nupponen Uudenmaan ely-keskuksesta arvelee kesätyöpaikkojen määrän pysyvän vähintään viime vuosien tasolla.

”Ainakin Uudellamaalla avoimien työpaikkojen määrät ovat olleet kasvussa. Uskon, että se on jonkinlainen signaali, että myös kesätöitä on tarjolla ehkä jopa hiukan aikaisempaa vuotta enemmän. Heikkoa signaalia on”, hän sanoo.

Nupposen mukaan ainakin rakennusalan avoimet työpaikat ovat lisääntyneet jo pitkään, joten se saattaa heijastua myös kesätöihin. Sen sijaan hän uskoo, että irtisanomispaineet posti- ja kuriiripalveluissa laskevat myös kesätyöpaikkojen määrää.

Myös työ- ja elinkeinoministeriön neuvotteleva virkamies Pekka Tiainen pitää mahdollisena, että joillakin aloilla kesätyöpaikat voivat lisääntyä.

”On myös kasvavia aloja, vaikka onkin saneerausta”, hän sanoo.

Hän arvioi, että piristystä kesätyöpaikkojen suhteen saattaa olla luvassa esimerkiksi metsäteollisuudessa ja telakkateollisuudessa, ehkä myös matkailu- ja palvelusektorilla.

Työvoimaviranomaisen, TE-palveluiden verkkosivuilla nopea työpaikkahaku sanalla ”kesätyö” toi maanantaiaamuna 918 osumaa. Jo iltapäivällä luku oli noussut 976:een.

Iso osa työnantajista ei käytä työvoimaviranomaisia työnhaussaan, vaan hakee työntekijöitä suoraan verkkosivuillaan.

Kuntatyönantajat palkkaavat perinteisesti paljon kesätyöläisiä. Esimerkiksi Vantaan kaupunki avasi kesätyöhaun maanantaina. Vantaa hakee 400 työntekijää kesäksi. Tavallisimpia kesätöitä ovat pestit uinninvalvonnassa, kirjastoissa, puistoissa, liikunta- ja hoivapuolella.

Tiainen arvelee, että etenkin kuntasektorilla saneerausten takia osa työntekijöiden loma-ajoista yritetään hoitaa omalla työvoimalla, ilman kesäsijaisia.

Kaupan ala työllistää joka kesä tuhansia nuoria. Kesko ja Lidl työllistävät nuoria viime vuoden tapaan, S-ryhmä hieman vähemmän.

Kesko työllistää tänä kesänä viitisen tuhatta kesätyöläistä, joista valtaosa sijoittuu on K-kaupoihin.

Lidl palkkaa yli tuhat kesätyöntekijää, joista enemmistö työllistyy myymälöihin eri puolella maata. Se palkkaa myös 500 nuorta Tutustu ja Tienaa -jaksolle.

S-ryhmä tarjoaa tulevana kesänä töitä 13 000 työntekijälle, mikä on tuhat edellisvuotta vähemmän. Määrästä puolet varsinaisia kesätyöntekijöitä ja saman verran kahdeksi viikoksi työllistettäviä Tutustu ja tienaa -harjoittelijoita. Suurin joukko työllistyy marketeihin.

Paikallisia erojakin on. Esimerkiksi Pohjois-Karjalan osuuskaupan toimipisteissä työskentelee tulevana kesänä 50 nuorta enemmän kuin viime kesänä. Sinne haetaan nyt 200 kesätyöntekijää ja 500 Tutustu ja tienaa -harjoittelijaa.

Monet nuoret työllistyvät kesäksi siivous- ja kiinteistöpalveluihin. Esimerkiksi Lassila & Tikanoja tarjoaa viime vuosien tapaan kesätyötä reilulle tuhannelle hakijalle.

Tiaisen mukaan nuorten kannattaa hakea töitä aktiivisesti ja avoimin mielin.

”Kesätyötä ei välttämättä löydy omalta alalta eikä omalta kotipaikkakunnalta. Ulkomailtakin kannattaa hakea, jos siihen on mahdollisuus. Ei kannata olla kranttu. Kokemusta se kaikki on”, Tiainen sanoo.

”Haluaisin heittää palloa myös työnantajille. Jos vain suinkin kynnelle kykenette, palkatkaa nuoria kesätöihin edes lyhyeksi ajaksi. Se on nuorten kannalta hirmuisen tärkeää. Samalla työnantajat luovat itselleen tulevaisuuden rekrytointipohjaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat