Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesätöitä tarjolla viime vuosien tapaan

Kotimaa
 
Ville Männikkö
Linnanmäki hakee yli 600 kesätyöntekijää.
Linnanmäki hakee yli 600 kesätyöntekijää. Kuva: Ville Männikkö
Fakta

Kesätyöhaussa hyödynnetään jo Periscopeakin

 Kauppaketju Lidl hyödyntää kesätyöhaussaan nuorten suosimaa Periscope-suoratoistopalvelua. Lidl lähettää tiistaina iltapäivällä suoraa Periscope-lähetystä, jossa Lidlin asiantuntijat kertovat kesätöistä ja vastaavat kysymyksiin.

 Työnantajat hyödyntävät kesätyömarkkinoinnissaan myös muita sosiaalisen median kanavia, kuten Facebookia ja Twitteriä.

 Iso osa työnantajista pyytää hakijoita täyttämään sähköisen työpaikkahakemuksen.

 Osa työnantajista käy tapaamassa ja haastattelemassa hakijoita keskitetysti oppilaitoksissa. Näin kertoo tekevänsä esimerkiksi Neste.

Kesätyöpaikkojen haku on nyt käsillä. Uusia kesätyöhakuja avautuu nyt tiheään.

Osalla työnantajista kesätyöhaku on jo päättynyt. Esimerkiksi Linnanmäen yli 600 kesätyöläisen haku päättyi viikonloppuna. Osa työnantajista avaa hakunsa myöhemmin keväällä.

TE-palveluiden verkkosivulla nopea työpaikkahaku antoi maanantaiaamuna maanantaiaamuna sanalla ”kesätyö” 918 osumaa. Jo iltapäivällä luku oli noussut tuhanteen.

Tutkija Jouni Nupponen Uudenmaan ely-keskuksesta arvelee, että tänä vuonna kesätöitä on tarjolla edellisvuosien tapaan, ehkä jopa hieman enemmän.

”Ainakin Uudellamaalla avoimien työpaikkojen määrät ovat olleet kasvussa. Uskon, että se on jonkinlainen signaali, että myös kesätöitä on tarjolla ehkä jopa hiukan aikaisempaa vuotta enemmän. Heikkoa signaalia on”, hän sanoo.

Nupposen mukaan ainakin rakennusalan avoimet työpaikat ovat lisääntyneet jo pitkään, joten se saattaa heijastua myös kesätöihin. Sen sijaan hän uskoo, että irtisanomispaineet posti- ja kuriiripalveluissa laskevat myös kesätyöpaikkojen määrää.

Myös työ- ja elinkeinoministeriön neuvotteleva virkamies Pekka Tiainen pitää mahdollisena, että joillakin aloilla kesätyöpaikat voivat lisääntyä.

”On myös kasvavia aloja, vaikka onkin saneerausta”, hän sanoo.

Hän arvioi, että piristystä kesätyöpaikkojen suhteen saattaa olla luvassa esimerkiksi metsäteollisuudessa ja telakkateollisuudessa, ehkä myös matkailu- ja palvelusektorilla.

Kunnat palkkaavat perinteisesti paljon kesätyöläisiä. Esimerkiksi Vantaan kaupunki avasi kesätyöhaun maanantaina. Se hakee 400 työntekijää kesäksi. Tavallisimpia kesätöitä ovat pestit uinninvalvonnassa, kirjastoissa, puistoissa, liikunta- ja hoivapuolella.

Tiainen arvelee, että etenkin kuntasektorilla saneerausten takia loma-aikoja yritetään hoitaa omalla työvoimalla, ilman kesäsijaisia.

Kaupan alalla Kesko ja Lidl palkkaavat kesätyöläisiä viime kesän tapaan, S-ryhmä hieman vähemmän.

Kesko työllistää viitisen tuhatta kesätyöläistä, joista valtaosa sijoittuu K-kauppoihin. Lidl palkkaa yli tuhat kesätyöntekijää. Se palkkaa myös 500 nuorta Tutustu ja Tienaa -jaksolle.

S-ryhmä tarjoaa tulevana kesänä töitä noin 13 000 työntekijälle, mikä on tuhat edellisvuotta vähemmän. Määrästä puolet on varsinaisia kesätyöntekijöitä ja saman verran kahdeksi viikoksi työllistettäviä Tutustu ja tienaa -harjoittelijoita. Suurin joukko työllistyy marketeihin.

Moni nuori saa kesätöitä siivous- ja kiinteistöpalveluista. Esimerkiksi Lassila & Tikanoja tarjoaa viime vuosien tapaan kesätyötä reilulle tuhannelle hakijalle.

Tiaisen mukaan nuoren kannattaa hakea töitä aktiivisesti ja avoimin mielin laajasti.

”Kesätyötä ei välttämättä löydy omalta alalta eikä omalta kotipaikkakunnalta. Ulkomailtakin kannattaa hakea, jos siihen on mahdollisuus. Ei kannata olla kranttu. Kokemusta se kaikki on”, Tiainen sanoo.

”Haluaisin heittää palloa myös työnantajille. Jos vain suinkin kynnelle kykenette, palkatkaa nuoria kesätöihin edes lyhyeksi ajaksi. Se on nuorten kannalta hirmuisen tärkeää. Samalla työnantajat luovat itselleen tulevaisuuden rekrytointipohjaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat