Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eduskunta palaa lomalta – ”Nyt on edessä vaalikauden tulosten kannalta ratkaiseva kevätkausi”

Kotimaa
 
Juhani Niiranen / HS
Eduskunnan ensimmäinen täysistunto Sibelius-Akatemian väistötilassa kesäkuun alussa viime vuonna.
Eduskunnan ensimmäinen täysistunto Sibelius-Akatemian väistötilassa kesäkuun alussa viime vuonna. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Fakta

Kevätkausi alkaa

 Eduskunnan kevätistuntokausi alkaa tiistaina. Kello 12 alkavassa täysistunnossa järjestetään puhemiehen ja varapuhemiesten vaalit. Puhemiehenä jatkanee Maria Lohela (ps). Varapuhemiehinä jatkanevat Mauri Pekkarinen (kesk) ja Paula Risikko (kok).

 Vuoden 2016 valtiopäivien avajaiset ovat keskiviikkona juhlajumalanpalveluksen jälkeen Finlandia-talossa. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö avaa valtiopäivät, ja puhemies vastaa avauspuheeseen eduskunnan puolesta.

Iltaohjelmana on Tapiolan kuoron konsertti Finlandia-talossa.

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat varautuvat kiireiseen kevätistuntokauteen eduskunnassa. Kausi alkaa tiistaina puhemiesten valinnalla.

”Nyt on edessä koko vaalikauden tulosten kannalta ratkaiseva kevätkausi”, sanoo keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen.

”Lähdemme vakavalla mielellä antamaan opposition panoksen siihen, että Suomi saadaan paremmalle, työllistävämmälle linjalle”, sanoo suurimman oppositiopuolueen Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Timo Aalto
Antti Lindtman (sd)
Antti Lindtman (sd)
Heikki Saukkomaa
Arto Satonen (kok)
Arto Satonen (kok)
Heikki Saukkomaa
Aino-Kaisa Pekonen (vas)
Aino-Kaisa Pekonen (vas)

Lindtmanin mielestä hallituksen pitäisi kuunnella sekä asiantuntijoita että oppositiota aiempaa herkemmin, jotta säästyttäisiin turhilta ristiriidoilta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi sunnuntaina, että työelämää koskevien niin sanottujen pakkolakien valmistelu on pantu jäihin.

Lindtmanin mielestä tämä oli oikeansuuntainen toimenpide, vaikka siitä päätettiinkin myöhään.

”Uhka pakkolaeista on ollut sovun este”, hän viittaa työmarkkinajärjestöjen neuvotteluihin.

Sdp:n ryhmä toivoo, että hallitusohjelmaa tarkistettaisiin työllistävämpään ja tasapuolistavampaan suuntaan.

Keskustan ryhmä piti viime torstaina työkokouksen, jossa suunniteltiin kevättä. Ryhmä nostaa tärkeään asemaan ulko- ja turvallisuuspolitiikan sekä talous- ja työllisyysteemat.

Ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon valmistelu on käynnissä, vaikka hallitus ei vaadi sen valmistuvan kevään kuluessa.

”Selonteon valmisteluvaihe on tärkeä”, Vanhanen huomauttaa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus sote on vielä levällään.

”Soten puolella etenkin rahoitus on myös teknisesti äärimmäisen vaikea asia”, Vanhanen sanoo.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen tähdentää, että on tärkeää saada työmarkkinaratkaisu aikaan.

”Toivon myös, että turvapaikkapolitiikassa onnistutaan.”

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen toivoo, että hallitus lisäisi työllisyysmäärärahoja lisäbudjetissa. Pekonen valittaa, että sote-uudistus on jäänyt aluehallintouudistuksen jalkoihin. ”Olen sotesta älyttömän huolissani.”

Vihreiden ryhmäpuheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto nostaa soten ja työmarkkinakysymysten rinnalle myös perustulokokeilun valmistelun.

”Kelan valmistelu on vaikuttanut hyvältä, mutta onko kokeiluun varattu riittävästi määrärahoja”, hän pohtii.

Perussuomalaisten ryhmäpuheenjohtajan Sampo Terhon mielestä kevään keskeisimpiä asioita on turvapaikkakriisiin varautuminen.

”Ensinnäkin tänne jo tulleiden hakijoiden asioiden hoitaminen ja kustannusten minimointi sekä varautuminen uuteen mahdolliseen tulija-aaltoon keväällä, kun säät lämpenevät.”

Yksittäisistä tärkeistä asioista hän nostaa esille hankintalain valmistelun ja kielikokeilut. Kielikokeilussa joissakin kouluissa kokeiltaisiin toisen kotimaisen kielen korvaamista muulla kielellä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat