Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Merivoimat kertoo asekauppiaille, millaisia sotalaivoja Suomi haluaa – Ikea-malli ei kiinnosta

Kotimaa
 
Esa Syväkuru / HS
Merivoimat on hankkinut jo uusia Jehu-luokan aluksia. Kuvassa U-700-maihinnousualus viime kesänä.
Merivoimat on hankkinut jo uusia Jehu-luokan aluksia. Kuvassa U-700-maihinnousualus viime kesänä. Kuva: Esa Syväkuru / HS

Merivoimien esikuntakaupunkiin Turkuun kokoontuu tiistaina parisataa asekauppiasta. He osallistuvat Puolustusvoimien järjestämään suljettuun seminaariin, jossa avataan Merivoimien suunnitelmia hankkia uusi sotalaivaluokka Suomeen.

Kyseessä on hyvin iso eli 1,2 miljardin euron kauppa.

Turun seminaariin osallistuville luotetuille asekauppiaille kerrotaan, mitä vaatimuksia Suomen seuraaville sotalaivoille asetetaan.

Mitään suuria sotasalaisuuksia ei myyjille vielä kerrota, mutta he saavat kuitenkin sellaista tietoa, jota ei haluta kertoa julkisuuteen. Tällaista tietoa on esimerkiksi se, miten paksuissa jäissä sotalaivojen pitää pystyä toimimaan.

Merivoimien seminaari on alkua lähes vuosikymmenen kestävälle hankkeelle, jonka jälkeen Merivoimilla pitäisi olla käytössään neljä uutta sotalaivaa.

Ensimmäiset tietopyynnöt mahdollisille laivanrakentajille ja osatoimittajille lähetettiin ennen joulua. Vastauksia odotetaan maaliskuun loppuun mennessä. Kauppasopimukset on tarkoitus allekirjoittaa vuonna 2019.

Merivoimat pähkäilee paraikaa, miten alukset hankitaan.

Pitäisikö niillä olla yksi kokonaistoimittaja, joka rakentaisi ne avaimet käteen -periaatteella valmiiksi? Vai pitäisikö hankinta jakaa kahteen pääosaan, jossa itse alukset tulisivat yhden sopimuksen kautta ja asejärjestelmät toisen sopimuksen kautta.

Se tiedetään, että laivat halutaan rakentaa Suomessa. Kukaan ei vain vielä tiedä, pystyvätkö esimerkiksi suomalaistelakat ottamaan vastuun kokonaistoimituksesta.

Kotimaisuusvaatimuksesta huolimatta kokonaistoimittaja voisi kuitenkin olla ulkomainen telakka tai iso asejärjestelmävalmistaja.

Merivoimien ykkösvaihtoehto on suomalaisten suunnittelema laivatyyppi. Ulkomaista osaamista käytettäisiin vain tarvittaessa.

Jos puhtaasti kotimainen vaihtoehto ei onnistu, niin jäljelle jää ulkomaisen telakan tarjoaman sotalaivatyypin hankinta.

Valmiita sotalaivoja on maailmalla olemassa, mutta ne pitäisi muuttaa Suomen olosuhteisiin sopivaksi. Syynä on muun muassa se, että Merivoimat haluaa alusten kykenevän kulkemaan jäissä ja miinoittamaan.

HS:n tiedon mukaan Merivoimat ei ole hirveän innostunut tästä niin sanotusta Ikea-mallista, jossa suomalainen telakka toimisi vain aluksien kokoajana. Mallissa jäisi Suomeen vähemmän osaamista kuin silloin, jos laivat suunniteltaisiin ja valmistettaisiin kokonaan Suomessa.

Merivoimat on suunnitellut, että ensimmäinen alus olisi eräänlainen prototyyppi. Siinä havaittuja puutteita voidaan sitten korjata myöhemmin valmistuviin muihin laivoihin.

Uudet alukset ovat nykyisiä Merivoimien laivoja isompia eli yli 90 metriä pitkiä ja teräsrunkoisia. Kansainvälisessä luokituksessa ne luetaan korvetteihin.

Laivojen pitää soveltua niin sukellusveneiden, pinta-alusten kuin ilma-alusten torjuntaan. Niihin asennetaan myös torpedoaseistus, joka ei kuulu tällä hetkellä Merivoimien arsenaaliin.

HS:n tiedon mukaan aluksia ei aiota suunnitella samalla tavoin alusta alkaen häiveominaisuuksien ehdoilla kuin esimerkiksi Ruotsin Visby-luokan korvetteja.

Merivoimien hankintojen taustalla on neljä vuotta sitten hyväksytty niin sanottu merivoimien operatiivinen konsepti. Siinä määritellään, miten Suomen meripuolustus toteutetaan ja miten joukkoja kehitetään.

Merivoimat onkin rakentanut vuosia uutta taistelutapaa. Siinä tärkeimpinä asejärjestelminä ovat rannikkotykkien poistuessa merimiinat ja ohjukset.

Merivoimat on tullut saman tilanteen eteen kuin muutkin puolustushaarat: sotilaita ei riitä enää joka niemeen ja notkoon. Tämä ongelma aiotaan ratkaista joukkojen toiminnan joustavuudella ja niin sanotulla tyhjyyden hallinnalla.

Merivoimien uudessa taistelutavassa joukkoja pitää pystyä siirtämään nopeasti paikasta toiseen ja aseiden tulen pitää ulottua entistä kauemmaksi.

Niinpä Merivoimat on ostanut uusia Jehu-luokan veneitä, joilla voidaan kuljettaa nopeasti rannikkojoukkoja paikasta toiseen. Laivastolle ollaan myös etsimässä entistä tehokkaampia meritorjuntaohjuksia.

Merivoimien tärkein tehtävä on merikuljetusten turvaaminen. Sitä varten Merivoimat on hankkinut uudet Katanpää-luokan miinantorjunta-alukset.

Nyt ovat vuorossa isommat taistelualukset, jotka pystyvät pidempiin tehtäviin myös eteläisellä Itämerellä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat