Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kysely: Yläkouluikäiset arvostavat luotettavaa tietoa verkossa

Nuoret ovat hyvin tietoisia netin luotettavuusongelmasta

Kotimaa
 
Näin varmistat, voiko netin tietoon luottaa
Näin varmistat, voiko netin tietoon luottaa
Ainu Kortelainen ja Jalmari Pajunen kertovat tutkijoiden vinkit siitä, miten netissä erottaa luotettavan tiedon huuhaasta.
Fakta

Nuoret käyttävät eniten YouTubea ja somea

 Kyselyn mukaan nuoret ovat verkossa eniten YouTubessa ja sosiaalisessa mediassa, joita käyttää päivittäin neljä viidestä nuoresta.

 Yli puolet nuorista kertoo seuraavansa uutisia sosiaalisen median kautta.

 Puolet nuorista kertoo seuraavansa uutisia televisiosta ja iltapäivälehtien sivuilta, joka neljäs sanomalehtien verkkosivuilta ja joka viides sanomalehdistä.

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan yläkouluikäiset nuoret arvostavat verkossa luotettavaa tietoa. He ovat varsin hyvin tietoisia netin luotettavuusongelmasta.

Nuorten mielestä luotettavuuden kannalta tärkeintä on jutun julkaisukanava. Nuoret pitävät luotettavimpina medioina televisiokanavia ja painettuja sanomalehtiä. Seuraavaksi luotetuimpina he pitävät Googlea, sanomalehtien nettisivuja ja Wikipediaa.

Vähiten nuoret luottivat blogeihin, viihdeuutissivustoihin, keskustelupalstoihin sekä MV-lehden ja Magneettimedian kaltaisiin sivustoihin.

Tiedot selviävät Sanomalehtien Liiton TNS Gallupilla teettämästä kyselystä, joka julkaistiin nyt alkaneella Sanomalehtiviikolla. Siihen vastasi 554 nuorta, jotka olivat iältään 13–15-vuotiaita.

Vastaajista kolme neljästä kertoo törmäävänsä verkossa valheellisiin, virheellisiin tai epäselviin tietoihin vähintään silloin tällöin. Joka viides kertoi törmäävänsä tällaiseen tietoon aiempaa useammin.

Virheellisiin ja harhaanjohtaviin tietoihin nuoret kertoivat törmänneensä keskustelupalstoilla, sosiaalisessa mediassa tai MV-lehden ja Magneettimedian kaltaisilla sivustoilla, harvoin perinteisissä medioissa.

Kyselyssä nuoret pitivät tärkeänä, että jutusta käy selvästi ilmi, onko kyse faktasta, mielipiteestä vai mainoksesta.

Kyselyn mukaan 15-vuotiaat kiinnittivät nuorempia enemmän huomiota jutun julkaisukanavaan ja julkaisukanavan luotettavuuteen. 15-vuotiaat uskoivat myös nuorempia enemmän, että luotettavan tiedon merkitys kasvaa tulevaisuudessa.

Sanomalehtien Liiton mediakasvatusasiantuntija Hanna Romppaisen mukaan tutkimus osoittaa, että mediakasvatuksen näkökulmasta yläkoulu on kriittistä aikaa.

”On olennaista, että tässä ikävaiheessa nuoret oppivat lähdekriittisyyttä ja keinoja tunnistaa luotettava tieto”, Romppainen sanoo Sanomalehtien Liiton tiedotteessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat